DOKTORLAR HASTALARINA ÖRNEK OLMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Doktorlar davranışlarıyla, hareketleriyle, yemeleri içmeleriyle, oturup kalkmalarıyla topluma rol model olmak zorundadır.

doctors eat fast food ile ilgili görsel sonucu

Sigarasından aldığı derin nefesi halkalar çıkararak üfleyen, birasını şapırdatarak içen bir doktorun tavsiyelerine hiçbir hastası uymaz.

İlgili resim

Grip aşısı yaptırın diyen bir doktor kendisi aşı olmuyorsa hastaları da yaptıracakları varsa da yaptırmaz.

doctors as role model ile ilgili görsel sonucu

Hastalarına adam gibi beslenin diyen bir doktor madam gibi besleniyorsa kimse onu kaale almaz.

OBESE DOCTOR ile ilgili görsel sonucu

Hareketli olun, her yere yürüyün, asansör kullanmayın, merdivenleri yürüyerek çıkın diyen ama kendileri yürüyen merdivenleri tercih eden kardiyologlara da kimse inanmaz hatta ilacına da güvenmez.

Resim

Fotoğraf bir kardiyoloji kongresinde çekilmiştir. Kardiyologların hepsi çıkarken de inerken de yürüyen merdivenleri kullanıyor.

Hadi gelin de bu kardiyologların tavsiyelerini yerine getirin.

Kaynak: https://twitter.com/FructoseNo/status/1178773869219340288?s=20

***

EK 1 (22.1.2024): Ebru hanım çok haklı! Yazdıklarımı bir hekim ve hasta yakını olarak yazıyorum. Babacığım çok hasta evde yatalak. Bazen fenalaşıyor. Arada bir enfeksiyon ateş nedeniyle Mersin Şehir Hastanesine yatırılıyor. Allaha şükür kimse telefona çıkmıyor. Ben bir hekim olarak babam hakkında bilgi almak için Eskişehir’den taa Mersine 800 km yol yapıyorum. Yalnızca babam hakkında bilgi almak için! Bir hekim olarak bile kimse benimle ilgilenmiyor.

Annem babamın başında sabah vizitinde doktorun bir kaç saniye hastanın başına geldiğinde “evladım oğlum doktor Eskişehir’den telefonla arıyor bilgi verir misin diyor”. Yanıt BOŞ!!. Tamam annem ne yapalım. Ben yarın geliyorum diyorum çaresiz. Mersine gidiyorum doktoruyla görüşmeye çalışıyorum. Adam benimle göz teması kurmadan yürüyerek klinik durumu hakkında yine “bir kaç saniye” bilgi veriyor. İçimden kaç kez “başlarım sizin yaptığınız işe” diyorum.

Hekime ya da sağlık çalışanına şiddeti elbette desteklemem mümkün değil ama tabi sizin ki de iş değil ki yahu. Kışkırtıyorsunuz milleti! Yapısı iyi olan var bozuk olan var! Ben de yoğun bakım hastası takip ediyorum bir hekim olarak. Böyle olmaz! Yazık size ve hastalarınıza.

Ben elimden geldiğince kendi hastanemde yoğun bakım hastasına sabah akşam 5-10 dk ziyaret izni mutlak veriyorum. Hasta yakınlarına bilgi veriyorum (gözünün içine bakarak!). Bu hastanın iyileşmesi için son derece faydalı bir şey. Kıyafetini, sterilizasyonunu ayarlayın yapın bir şeyler! Sokun yakınlarını içeri. Tutsun elini kulağına seslenmesine izin verin! bunu yapamıyorsanız yazık size! Sanki sen yoğun bakıma girerken cam fanusta içeri giriyorsun. Galoş bile takmadan giriyorsun yoğun bakım vizitine. Sanki görmüyor ve anlamıyoruz. Ya bir kendinize gelin!

Yeni nesil doktorlar ve sağlıkçılar bu dünyadan değil sanki. Kendiniz hazırlıyorsunuz bazı şeyleri. Şiddet görmenizi asla onaylamam ama biraz da suçu kendinizde arasanız? Provakasyon diye bir kelime var yahu? 30 yıllık doktorum Tunceli’nin Pertek ilçesinede sağlık ocağında da çalıştım, acayip yoğun hastanelerde de. Terör ortamında 2 yıl çalıştım, mahkum hastanesinde de çalıştım. Genelevde bile hekimlik yaptım. Yani her sahada çalıştım. Küfür dahi hiç ama hiç şiddet görmedim!! Bir daha söylüyorum hiç ama hiç şiddet görmedim. 30 yıldır yahu. Sevgili genç sağlıkçı kardeşim empati yapınız! Empati mesleğe dair bir şey!!

Kaynak: https://x.com/drozcanyucel/status/1749176401016561894?s=20

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Fadime Kaynak dedi ki:

    Şu masasında oturan obez doktora bittim vallahi. ne tatlı adam ya. Acaba kim ki?

  2. erdinç kaya dedi ki:

    iyi örnek olan da var olmayan da karakter meselesi

  3. Burak dedi ki:

    Evet doktorlar çok güzel örnek oluyorlar davranışlarıyla. Gripten her sene 80bin insan kaybedilmesine rağmen Türkiyede her yıl, korona ölümlerini asla sorgulamadılar. Verdikleri ilaçların yan etkilerini asla göz önüne almadılar. Hastalardan önce paniğe kapılıp tüm analitik düşünme becerilerini kaybettiler. Sırf kan değerlerine bakarak, sanki ilk kez bir hastalık ciğere tutunuyor gibi sırf ciğerde tutunma var diye yoğun bakımlara hasta kabul ederek Sağlık Sistemininin işleyemez hale gelmesinde her biri kendine göre büyük katkılar sundu. Çok güzel örnek oldular.

  4. Burak dedi ki:

    Eğer çekinceleri varsa bir hekim sıfatıyla korona aşıları konusunda çekincelerini dile getirmek yerine önce sağlıkçıların aşılanmasını eleştirerek adeta halkın ardına saklanan doktorların olduğunu da eklemekte fayda var. Açıkçası Şahsen ben güvenimi kaybettim doktorlara. Bu güvene layık kalabilmiş hekimler müstesna.

Siz de yorumunuzu paylaşın: