İMMUNOTERAPİ NE İŞE YARAR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ej var!

***

Astım ve allerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan pek çok ilaç vardır ama bugün için bunlardan hiç biri bu hastalıkları tamamen ortadan kaldırabilecek bir etkiye sahip değildir.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar iki çeşittir:

  • Nefes açıcı ilaçlar (bronkodilatörler)
  • Koruyucu ilaçlar (kortizonlu spreyler)

Nefes açıcı ilaçlar, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi astım belirtileri olan hastalara, sadece, şikayetleri olduğu dönemde verilir. Koruyucu ilaçlar (kortizonlu spreyler) ise, astım krizlerinin tekrarlamasını önlemek amacıyla kullanılır.

İmmunoterapi, basit bir duyarsızlaştırma tedavisi değildir; bu tedaviyi gören hastaların bağışıklık sisteminde bir çok değişiklikler meydana gelir. Bu sayede, hastanın allerjenlere karşı duyarlılığının azalması yanında bronşlarındaki allerjik iltihap da geriler.

Bunun sonucunda, astım belirtileri hafifler, krizlerin tekrarlaması azaltılmış olur, hastanın ilaç ihtiyacı ortadan kalkar. İmmunoterapinin etkisi,  tedavi bittikten sonra da ömür boyu ya da uzun yıllar devam eder.

İmmunoterapi astımın doğal gidişini değiştirebilen tek tedavi yöntemidir ve mümkün olabildiğince erken başlanmalıdır.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

***

EK 1 (31.10.2022): Alerji hapları, kortizonlu burun spreyleri ve diğer ilaçlar alerjik nezlenin belirtilerini giderebilir ama, hastalığın seyrini değiştiren tek mevcut metot aşı tedavisidir.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/983234?src=soc_tw_221031_mscpedt_news_mdscp_sublingualimmunotherapy&faf=1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: