ATOPİK NÖTROFİLLER VİRAL ENFEKSİYON SONRASI ASTIMI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bebeklikte geçirilen RSV Respiratory Syncytial Virus) enfeksiyonları, enfeksiyon anında alerjik hastalığı olanlar dışında, artan astım riski ile ilişkilidir.

Bu araştırmada, ev tozu akarı alerjeni kullanarak, insanlarda RSV enfeksiyonunu modelleyen farelerde Sendai virüsü ile önceden var olan atopinin postviral hava yolu hastalığı üzerindeki etkileri incelendi.

Sendai virüsü, atopik olmayan farelerde postviral hava yolu hastalığına sebep olurken önceden var olan atopi, hava yolu hastalığının gelişimine karşı korudu.

Enfeksiyon anında nötrofillerin tükenmesi, atopik farelerin postviral hava yolu hastalığına duyarlılığını geri kazandırdığından, bu korumanın nötrofillere bağlı olduğu düşünüldü.

Atopi gelişimi ile ilişkili olarak, Th2 koşullarında gelişen ve artan viral alım gösteren polimorfonükleer nötrofil-dendritik hücre hibrit hücrelerinde bir artış vardı.

IL-4’ün sistemik inhibisyonu, postviral hava yolu hastalığına karşı atopik korumayı tersine çevirdi, bu da nötrofiller tarafından artan virüs alımının IL-4’e bağlı olduğunu düşündürdü.

Son olarak, atopik donörlerden elde edilen insan nötrofilleri, insan solunum yolu epitel hücrelerinin RSV enfeksiyonunu in vitro azaltabildi ve bu bulguların insan için geçerli olabileceğini düşündürdü.

Bu veriler toplu olarak, önceden var olan atopinin, IL-4 ile potansiyel etkileşim yoluyla koruyucu bir nötrofil tepkisi oluşturduğu ve postviral hava yolu hastalığının gelişimini önlediği fikrini desteklemektedir.

Gelelim neticeye

Önce ev tozu akarlarına, ardından solunum yolu virüsüne maruz kalanlarda astım gelişmezken, akar maruziyeti olmadan virüs enfeksiyonu astıma yol açıyor.

Hijyen hipotezinin güzel bir mekanik örneği gibi görünüyor.

Kaynak: https://www.jimmunol.org/content/207/10/2589

Makale adı: Atopic Neutrophils Prevent Postviral Airway Disease

Figure

***

EK 1 (11.9.2022): Burun ve boğazda bakteriyle savaşan daha fazla bağışıklık hücresinin (nötrofil) bulunması, bazı RSV gibi solunum yolu virüsleri ile enfeksiyon riskini artırabilir. 

Kaynak: https://science.sciencemag.org/content/370/6513/eaba9301

***

EK 2 (11.9.2022)

Kaynak: https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.201007-050RN

Makale: Anatomy and Physiology of the Upper Airway

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Somer dedi ki:

    Çince veya Japonca yazsaydın ancak bu kadar anlardık

Siz de yorumunuzu paylaşın: