TÜBERKÜLOZ AŞISI DAMAR YOLUYLA DAHA ETKİLİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tüberküloz, aşısı da olmasına rağmen tüm dünyada en çok ölümlere yol açan enfeksiyon hastalıkları içinde başta geliyor.

Nature’ de yayınlanan ve maymunlar üzerinde yapılan bir araştırmada tüberküloz aşısının deri altı yerine damardan verildiğinde daha etkili olabileceği neticesine varıldı.

Araştırma, altı grup maymun üzerinde gerçekleştirildi.

Aşının damar içine verilmesinin deri altı ve buhar olarak verilmesine göre lenf bezleri, akciğer yıkama suyu, dalak ve kanda daha fazla CD4 ve CD8 türü T hücresi oluşumu sağladığı, akciğer dokusunun tamamında daha fazla antijene cevap veren T hücrelerinin varlığı tespit edildi.

Aşılamadan 6 ay sonra maymunlara tüberküloz mikrobu verildi.

tuberculosis radiology ile ilgili görsel sonucu

Aşının damardan uygulandığı maymunlarda bakteri yükünde 100.00 misli bir azalma olduğu ve 10 hayvandan dokuzunun akciğerlerinde iltihabın kaybolduğu görüldü.

100 seneden beri yapılmakta olan BCG aşısı ineklerde hastalık yapan tüberküloz bakterisinin zayıflatılmasıyla üretilen canlı bir aşıdır.

Araştırma için, damardan yapılan sıtma aşısının daha etkili bulunması ilham verdi.

Damar yoluyla uygulamanın daha tesirli bulunması, aşı ile verilen bakterilerin kan yoluyla kısa sürede akciğerler, lenf bezleri ve dalağa gitmeleri ve bunlar bağışıklık sistemi tarafından öldürülmeden T lenfositlerini uyarmalarıyla açıklanıyor.

tuberculosis ile ilgili görsel sonucu

Tüberküloz çok önemli bir hastalık

Dünyada iki milyar insan tüberküloz mikrobu taşıyor, her sene 10 milyon kişide aktif tüberküloz teşhis ediliyor ve 1.7 milyon kişi de bu hastalıktan hayatını kaybediyor.

Bu hastalığa karşı sadece kısaca BCG diye bilinen aşının onayı var.

Daha önce herkese dört defa uygulanan BCG aşısı günümüzde sadece bebeklere üç aylıkken yapılıyor.

BCG, mikropla ilk karşılaşan çocuklarda ağır ve yaygın hastalık tablolarını önlemekle beraber gençlerde ve erişkinlerdeki etkinliği çok azdır, yok da denebilir.

Gelelim neticeye

Bu araştırmaya dayanarak BCG aşısının insanlara da damar yoluyla verilmesi elbette mümkün değil, bunun için daha pek çok araştırmanın yapılması gerekiyor.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1817-8

***

EK 1 (31.10. 2021): The Pathogenesis of Tuberculosis: The Early Infiltrate of Post-primary (Adult Pulmonary) Tuberculosis: A Distinct Disease Entity.

It has long been recognized that tuberculosis (TB) induces both protective and tissue damaging immune responses. This paper reviews nearly two centuries of evidence that protection and tissue damage are mediated by separate disease entities in humans. Primary TB mediates protective immunity to disseminated infection while post-primary TB causes tissue damage that results in formation of cavities. Both are necessary for continued survival of Mycobacterium tuberculosis (MTB). Primary TB has been extensively studied in humans and animals. Post-primary TB, in contrast, is seldom recognized or studied. It begins as an asymptomatic early infiltrate that may resolve or progress by bronchogenic spread to caseous pneumonia that either fragments to produce cavities or is retained to produce post-primary granulomas and fibrocaseous disease. Primary and post-primary TB differ in typical age of onset, histopathology, organ distribution, x-ray appearance, genetic predisposition, immune status of the host, clinical course and susceptibility to protection by BCG. MTB is a highly successful human parasite because it produces both primary and post-primary TB as distinct disease entities in humans. No animal reproduces this sequence of lesions. Recognition of these facts immediately suggests plausible solutions, animal models and testable hypotheses to otherwise inaccessible questions of the immunity and pathogenesis of TB.

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2018.02108/full

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ali osman Tuncer dedi ki:

    Hocam bilgiler için size teşekkür ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: