DONDURUCU SOĞUKLARIN FAYDALARI DA VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İndependent Türkçe‘ deki yazım:

Havaların çok soğuk olmasının getirdiği bazı sağlık riskleri elbette var ama gelin bir de soğuğun sağlığımıza müspet etkilerine bir göz atalım.

İnsan soğuk havada daha dinç daha aktif olur, uykusu kaliteli ve dinlendiricidir.

Soğuk hava kalori yakılmasını artırdığı gibi kas ve eklemlerdeki iltihabı azaltır, kilo vermenize yardımcı olur.

Bahardan farkı olmayan o güzel sıcak havalar yerini yavaş yavaş mevsim normallerine terk etmeye, yani soğumaya başladı.

Bundan birçok kimsenin memnun olmadığını sanıyorum ama soğuk havanın da sağlığımız için çok önemli olduğunu size hatırlatmak isterim.

Bunlardan birincisi, soğuk havada göbekteki beyaz yağ dokusu, kahverengi yağ dokusuna dönüşüyor.

Bilindiği gibi, vücutta beyaz ve kahverengi olmak üzere 2 tür yağ dokusu var ve kalori yakan kahverengi yağ dokusudur. 

Yani göbekteki yağın kahverengi yağ dokusuna dönüşmesi demek, sizin terlemeden, yorulmadan, egzersiz yapmanız, kalori yapmanız manasına geliyor ki bu özellikle kilo vermek isteyenler veya kilo almak istemeyenler için son derece önemli bir şey.

İkincisi, soğuk hava vücuttaki enflamasyonu azaltıyor. 

Bu enflamasyon dediğimiz şey, herhangi bir bakterinin etkisinin olmadığı, kronik mikropsuz bir iltihap. Birçok romatizmal hastalıkta olur.

Mesela atletler çok spor yaptıkları zaman kas ağrıları meydana gelir. 

Kaslarda bir enflamasyon ortaya çıkar ve bunu ortadan kaldırmak için tıpkı romatizmal hastalıklarda olduğu gibi, o bölgeye buz tedavisi yapılır.

Buz, yani soğuk, damarların büzüşmesine ve oradaki iltihabın, şişliğin azalmasına yol açar. 

Bunu sağlayan ilaçlar da vardır ama adı üstünde bunlar ilaç. Bunların bazen ölüme kadar gidebilen, mide bağırsak kanamalarına yol açabilen ciddi yan tesirleri vardır. 

Oysa soğuk havanın hem herhangi bir ilacın olumsuz tesisine maruz kalmadan hem de bedava böyle enflamasyonu azaltan etkisi sağlığımız için son derece önemlidir.

Üçüncüsü, soğuk havada insanlar daha sağlıklı, daha kaliteli uyurlar, daha uzun süre uyuyabilirler.

Sıcak havalar uyku kalitesini bozar.

İdeal yatak odası sıcaklığı 20 derecenin altında olmalıdır.

İdeali 15-16 derece arasındadır ve buna “soğuk” demeyin lütfen. 

Alıştığınız zaman, soğuk bir odada yatmanın, ağır bir yorgan altında yatmanın ne kadar kaliteli bir uyku sağladığını denediğiniz zaman inanıyorum ki siz de göreceksiniz.

Soğuk havanın aynı zamanda bir başka etkisi de hafızayı, beyni, muhakemeyi daha canlı tutar.

İnsanlar soğuk havada daha aktif, daha hareketli olmak ihtiyacı hissederler, daha iyi düşünebilirler, daha iyi analiz yapabilirler, hafızaları daha canlıdır.

Sıcak ülkelerde yaşayan insanların ne kadar bezgin bitkin, kendinden geçmiş olduklarını ama kuzeydeki ülkelerde yaşayanların yani soğuk iklimi olan ülkelerde yaşayan insanların ne kadar cin gibi, akılları başlarında olduğunu hatırlarsanız bunu kolayca anlayabilirsiniz.

Gene soğuk havaların bir başka önemli faydası da bu havalarda bazı sineklerin, böceklerin -ki bunların bir kısmı insanlara bağlı bazı virüsleri taşıyabiliyorlar- azalması, ortadan kalkmasıdır. 

Gene araştırmalara göre, soğuk havada yaşamak insan hayatını uzatabiliyor.

Sıcak iklimlerde yaşayanların ortalama beklenen ömürleri soğuk havadakilere göre daha kısa olduğunu gösteren araştırmalar olduğu gibi, hayvanlarda yapılan araştırmalarda sıcak bölgede yaşayan bir hayvanın soğuk iklime götürüldüğü zaman ömrünün uzadığını biliyoruz.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/692021/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/dondurucu-so%C4%9Fuklar%C4%B1n-faydalar%C4%B1-da-var

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. tvbrackets dedi ki:

    Wonderful web site Lots of useful info here Im sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious And obviously thanks to your effort

Siz de yorumunuzu paylaşın: