DÜZENLİ TEDAVİ ŞART

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İmmunoterapi, hastanın duyarlı olduğu allerjenlerin çok küçük miktarlarından başlanarak ve verilen doz her seferinde artırılarak yapılır. Sonuçta, her hasta için farklı olan bir ‘idame dozuna’ erişilir. İdame dozu, hastalık belirtilerini ortadan kaldıracak kadar yüksek, fakat ciddi yan etkilere yol açmayacak kadar da düşük olmalıdır.

İdame dozuna ulaşıldıktan sonra, enjeksiyonların arası giderek açılmaya başlanır. Bu dozun 3-4 haftalık aralıklarla verilmesi genellikle yeterlidir.

Klâsik immunoterapi muayenehane şartlarında yapılır. Hızlı immunoterapi ise, çok kısa sürede yüksek dozda alllerjenin verildiği bir yöntemdir. Avantajı, klasik immunoterapi ile haftalar sonra ulaşılabilen idame dozuna çok kısa bir sürede erişilmesidir. Anaflaksi riski yüksek olduğu için mutlaka hastane ortamında uygulanır.

İmmunoterapinin düzenli yapılması çok önemlidir.  Enjeksiyonların çeşitli nedenlerle düzensiz olması, tedavi başarısını azaltır, yan etki riskini artırır.

TEDAVİ SÜRESİ

Klâsik immunoterapi süresi 3-5 yıldır, ama özel durumlarda bu süre biraz daha uzun olabilir. 1 yıllık tedaviden sonra beklenen yararı görmemiş olan hastalarda  immunoterapiye son verilmelidir.

İmmunoterapinin başarılı olabilmesi için, çok düzenli yapılması yanında, hastaya verilen toplam allerjen dozu çok önemlidir:

BİR: Belirli miktar allerjen dozuna ulaşılmamışsa tedaviden beklenen yarar sağlanamaz.

İKİ: Belirli bir toplam doza ulaştıktan sonra, bunun üzerine çıkılmasının faydası olmadığı gibi, yan etki riski de arttırılmış olur.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hatice dedi ki:

    Merhaba ben nerdeyse 2 yıldır asi tedavisi görüyorum alerjim ağır geçtiği için bu tedaviye başladım iyi geleceğini düşünüyordum ama kafam çok karışık aslında yine alerjim devam ediyor yine ilaç kullanıyorum acaba tedavi işe yaramıyor mu yorumlariniza ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: