GEBELİKTE ALERJİ AŞISI OLUNUR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
gebelik aşı

Merhabalar..

Yedikule Göğüs Hastalıkları Allerji Polikliniğinde tedavi olmaktayım. Kronik allerjik rinitim astıma kadar ilerlemiş durumdaydı.

Bir süre ilaç tedavisi gördükten sonra doktorum aşı tedavisine başlamanın faydası olacağını söyledi ve 1 Aralık 2011 de Phostal isimli aşıya başladık.  

Şimdi 1 nolu şişesine geçtim şikayetlerim eskiye nazaran azaldı.

Size sorum bu aşıya devam ederken gebe kalabilir miyim? Eğer gebe kalırsam bebeğe bir zararı var mı? 

Şimdiden teşekkür ederim.

 CEVABIM 

Daha önce başlanmış olan ve hastanın da fayda görmüş olduğu alerji aşı tedavisine (immunoterapi) gebelik süresince de devam edilebilir ama sizizn durumunuz oldukça farklı.

İki ay bile olmadan aşı tedavisinden yarar görmüş olmak mümkün değil; bunun için en azından aylar geçmesi lazım.

Şikayetlerinizin geçmiş veya azalmış olması kullandığınız ilaçlarla ilgilidir; hatta bazen ilaç kullanmadan bile uzun süreli iyilik halleri olabilir.

Ben yakın bir zamanda (2-3 yıl) gebe kalma ihtimali olan kadınlara aşı tedavisine başlanmasını uygun bulmuyorum. Böyle bir durumda tedaviyi gebelik sonrasına ertelemek daha doğru.

İmmunoterapide kullanılan aşıların gebelik ve bebeğin gelişimi üzerine bir etkisi yoktur ama tedavi sırasında ortaya çıkabilecek anaflaksi (yaygın alerji) ve bunun için kullanılan adrenalin problemler yaratabilir.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Şükran şener dedi ki:

    Alerjik burun tikanikligi
    Merhaba ismail Bey 31+2 haftalık gebeyim.gebelik nezlesi sebebi ile 1 hafta xyzal tablet ve dalman sprey kullandım.biraktiktan sonra 1hafta gecti ama sikayetlerim tekrar basliyor.geceleri burnum tikaniyor ve geniz akintim yeniden basladi.deniz suyu serum fizyolojik malesef acmiyor.ilaci ne kadar daha kullanabilirim.bu ilaclari kullandirdiginiz hastaniz var mi ? Bebegi dusunuyorum ilac kullanmak beni korkutuyor ama ilacsiz da olmadi. Kullanimi hakkinda farkli yorumlar insanin kafasini karistiryor.

  2. Sena ÖZDEMİR dedi ki:

    Merhabalar,
    Yıllardır Mart ayı ile başlayan mevsimsel alerjim vardı. Her sene Xyzal ile idare edebiliyordum ancak bu yıl iyi gelmedi ve hastanelik oldum. Kbb doktoruna gittim ve alerji testi yapıldı (Koldan prick test) Test sonucunda yabani ot ve baklagil poleni alerjim çıktı ve doktorum Levokast isimli bir ilaç verdi tabii öncesinde 3 gün iğne. Şuan hala Levokast kullanıyorum ve şikayetlerim %95 azaldı. Ancak doktorum aşıya başlamamı önerdi ve biz de seneye bebek yapmayı düşünüyoruz inşallah.
    Konu hakkında kafam çok karıştı ve Çapa Alerji bölümüne gittim. Doktor 3-4 ilaç denemesi sonrası iyi gelmezse alerji önerdiklerini, bana verilen ilacın bana iyi geldiğini söyledi. Seneye bebek düşündüğümü ve hamile iken alerji için napacağımı sordum. O da hamileyken kullanılan ilaçlar var dedi. Kafam iyice karıştı ve haftasonu ilk gittiğim KBB doktorumla kontrolüm vardı. Gittim ve Çapa’daki doktorun söylediklerini anlattım. O da baya tepki gösterdi. Hamile iken kullanılan alerji ilacı yok. Ben ancak 6. aydan sonra karaciğer oluşumundan sonra bebek dozunda veriyorum öyle bir ilaç varsa bana söylesinler falan dedi. Ve benim aşıya bir an önce başlamamı seneye bebek düşündüğüm için hamilelikte Progresteron’un alerjiyi tetikleridiğindem bahsetti ve araştırıp alerji aşısı aldım (Allergovit 015) Fiyatı da oldukça yüksek 🙁
    Aşıyı almam rağmen hala biraz tedirginim çünkü hamilelikte aşıya devam edebileceğimizi söyledi. Ama benim hala kafamda soru işarerleri var 🙂
    Konu hakkında bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Hamilelikte devam dozunda aşıya devam etmemde sakınca var mı? 🙁

Siz de yorumunuzu paylaşın: