TABİATTA ZAMAN GEÇİRMEK PARKİNSON VE ALZHEİMER’İN SEYRİNİ YAVAŞLATIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

USA’ da yapılan araştırmada, park ve nehir kenarı gibi ortamlara ulaşımın kolay olduğu yerlerde yaşayanlarda Parkinson, Alzheimer ve diğer bunama türlerine bağlı hastaneye yatışların daha az olduğu tespit edildi.

Bu, bu hastalıkların daha yavaş ilerlediği şeklinde de yorumlanabilir.

Araştırma, 65 yaşın üzerindeki 62 milyon Medicare sigortalının 16 sene süreyle takibiyle gerçekleştirildi.

Bu tür yerlerde zaman geçirmek, hareket etmek, stresten uzaklaşmak, sosyalleşmek, temiz hava solumak, trafik gürültüsünden uzaklaşmak demek ve tüm bunların hem beden hem ruh ve beyin sağlığı için çok önemli olduğunu biliyoruz.

Araştırmacılar bu müspet etkileri tabiatta zaman geçirmenin stres hormonu kortizolün azalmasına bağlıyorlar ve buna dayanak olarak da yüksek kortizol seviyelerinin, vücudun stres tepkisini kontrol etmek ve temel hafıza fonksiyonlarını yürütmek için kritik bir beyin alanı olan hipokampusun hacmini azalttığını gösteren çalışmaları gösteriyorlar.

Gelelim neticeye

Bu araştırma sağlıklı hayat tarzının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha ortaya koymuş oluyor.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2799727

Makale: Associations of Greenness, Parks, and Blue Space With Neurodegenerative Disease Hospitalizations Among Older US Adults

***

EK 1 (14.3.2023): Endüstriyel solventlerde, kuru temizlemede, kafeinsiz kahve ve temizlik bezleri, sprey yapıştırıcı, boya sökücü, leke çıkarıcı ve halı temizleyiciler gibi sayısız ev ürününde yaygın olarak kullanılan trikloretilen (TCE) Parkinson Hastalığı riskini %500 artırıyor. 1970’lerden beri TCE’ nin gıda ve ilaç endüstrileri tarafından kullanılması  yasaklanmıştı. TCE’ nin yeraltı suyu, içme suyu, toprak ve dış ve iç havadaki seviyeleri daha yakından izlenmelidir. TCE ve Parkinson hastalığı arasındaki bağlantı, ilk olarak 50 yılı aşkın bir süre önce vaka çalışmalarında ima edildi. Aradan geçen yıllarda, fareler ve sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar, TCE’nin beyin ve vücut dokusuna kolayca girdiğini ve yüksek dozlarda hücrelerin mitokondri olarak bilinen enerji üreten kısımlarına zarar verdiğini gösterdi. Hayvan çalışmalarında TCE, insanlarda Parkinson hastalığının ayırt edici özelliği olan dopamin üreten sinir hücrelerinin seçici kaybına sebep oluyor.

Kaynak: https://content.iospress.com/articles/journal-of-parkinsons-disease/jpd225047

Makale: Trichloroethylene: An Invisible Cause of Parkinson’s Disease?

***

EK 2 (18.3.2023): Bahçeyle uğraşmak, stres ve kaygıyı hafifletiyor ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(22)00303-5/fulltext

Makale: Effects of a community gardening intervention on diet, physical activity, and anthropometry outcomes in the USA (CAPS): an observer-blind, randomised controlled trial

***

EK 3 (9.4.2023): Sık soğuk algınlığı ve grip geçirmek beyin yaşlanmasını etkileyebilir, bilişsel gerilemeyi hızlandırabilir ve Alzheimer riskini artırabilir.

Makale: Intermittent systemic exposure to lipopolysaccharide-induced inflammation disrupts hippocampal long-term potentiation and impairs cognition in aging male mice

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159122004718?via%3Dihub

***

EK 4 (12.6.2023): Astrosit reaktivitesini gösteren bir belirteç Alzheimer riskini gösterebiliyormuş.

Ya bırakın bizi, ağzımızın tadıyla yaşlanmak ve hayırlısıyla da bunamak istiyoruz. Kaçırmayın keyfimizi.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/992830

***

EK 5 (31.8.2023): Parkinson ve kabızlığı olan hastalara 3 ay probiyotik verilmesi, bağırsak mikrobiyomunu iyileştirdiği gibi uyku, yorgunluk ve kabızlık gibi motor olmayan semptomları da düzeltti.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/995973

***

EK 6 (16.12.2023): Tıp da Orhan Veli gibi diyor ki: Bilmezdim tabiatın bu kadar tesirli, İlaçlarınsa kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce. Tabiat, stresi azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve tüm sebeplere bağlı ölüm riskini azaltıyor. Doktorlar artık “yeşil reçete” yazıyor çünkü vademekumda bu etkileri gösteren tek bir ilaç yok! bmj.com/content/383/bm

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: