ÇAY KADINLARDA EPİGENETİK DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çay içmenin kadınlarda kanser ve östrojen metabolizması ile ilgili genlerde epigenetik değişikliklere yol açabileceği bildirildi.

Epigenetik değişiklikler, genleri aktive veya inaktive eden kimyasal modifikasyonlardır.

Uppsala Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Human Molecular Genetics’ de yayınlanan araştırmada çay ve kahvenin epigenetik değişikliklere yol açıp açmadığı mercek altına alındı.

Daha önceki çalışmalarda kahve ve çayın epigenetik değişikliklerle tümör ilerlemesini baskılayarak, enflamasyonu azalttığı ve östrojen metabolizmasını etkilediği ortaya çıkmıştı.

Araştırmada, çayın kadınlarda epigenetik değişikliklere sebep olduğu ama erkeklerde böyle bir etkisinin olmadığı; kahvenin ise ne kadınlarda ne erkeklerde epigenetik değişikliklere yol açmadığı tespit edildi.

Bu değişikliklerin çoğu da kanser ve östrojen metabolizmasıyla ilgili genlerle sınırlıydı.

Daha önce çayın kadınlarda östrojeni azalttığının gösterilmesi kadın ve erkeklerin çaya her iki cinsiyetin ne den farklı cevap gösterdiklerini açıklıyor.

Ayrıca kadınların erkeklere göre daha fazla çay içmeleri de bu ilişkinin ortaya konmasında rol oynayabilir.

Beslenme, sigara içilmesi, kimyasal maddelere maruz kalma gibi çevre ve hayat tarzıyla ilgili faktörlerin epigenetik değişikliklere yol açtığı biliniyordu.

Çaydaki kateşinlerin laboratuvar ortamında ve kanser hücresi kültürlerinde epigenetik değişikliklere sebep olduğu hatırlandığında, çayın sağlığa olan etkilerinden bazılarının epigenetik değişiklikler vasıtasıyla ortaya çıktığı anlaşılıyor.

Kaynak: https://academic.oup.com/hmg/article-abstract/doi/10.1093/hmg/ddx194/3848993/Tea-and-coffee-consumption-in-relation-to-DNA?redirectedFrom=fulltext

Yazı için henüz yorum yapılmamış.

  1. Hayriye dedi ki:

    Yani. Faydalımı. zararlımı……bu site halk dilinde olmalı. …….

Siz de yorumunuzu paylaşın: