TÜBERKÜLOZDA TEŞHİS YÖNTEMLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

KESİN TEŞHİS

Akciğer tüberkülozunun kesin tanısı için hastada tüberküloz mikrobunun olduğunun gösterilmesi gerekir. Bu amaçla en çok hastanın balgamı kullanılır. Tüberküloz şüphesi olan her hastada üç balgam örneği incelenmelidir. En uygun olan sabah aç karına çıkarılan balgamdır.

Balgam çıkaramayan hastalarda, balgam çıkarmayı kolaylaştırıcı uygulamalardan yararlanılabileceği gibi, özellikle küçük çocuklarda açlık mide suyu da tüberküloz mikroplarının aranabileceği bir vücut sıvısıdır. Özel durumlarda bronkoskopi yapılarak elde edilen sıvıda da mikrop araştırılabilir.

 Hastaya ait balgam ya da diğer vücut sıvıları önce özel tüberküloz boyaları yapılarak incelenir. Boyama yöntemleri çabuk sonuç verirse de, kesin tanı için mutlaka kültür yapılmalıdır. Kültür, mikropların üremesi için gerekli maddelerin bulunduğu ortamlardır.

Standart tüberküloz kültürleri 6 haftada sonuç verir. Son yıllarda uygulamaya giren yeni kültür yöntemleri sayesinde kültür sonuçları 2 haftada elde edilebilmektedir.

Kültürde üreme olanlarda, ilaçlara duyarlılık testi de yapılmalıdır, çünkü ülkemizde tüberküloz mikroplarının çeşitli ilaçlara dirençli olma ihtimalleri yüksektir. Tedavi başarısızlığında bu testler çok işe yarar.

Son yıllarda yapılmaya başlayan, ancak henüz rutin olarak uygulanmayan PCR adı verilen yöntemin tüberküloz tanısında, özellikle de erken tanıda büyük kolaylıklar sağlaması umulmaktadır.

PPD veya TÜBERKÜLÜN DERİ TESTİ
PPD ya da diğer adıyla tüberkülin deri testi o kişinin tüberküloz mikrobu ile karşılaşıp karşılaşmadığını gösterir. BCG aşısı yapılması ve primer enfeksiyon geçirilmiş olması PPD’yi pozitif yapar.

PPD, bir kişide aktif hastalık olup olmadığını ya da o kişinin tüberküloza duyarlı veya dirençli olduğu konusunda hiçbir fikir vermez. Tüberkülozlu bir hastada PPD negatif de olabilir.

Erişkinlerdeki tüberkülozda PPD deri testinin tanı değeri özel durumlar dışında yoktur, çünkü ülkemizde BCG aşısı rutin olarak herkese uygulanmaktadır. PPD, sadece çocuk tüberkülozu tanısında yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir.

KAN TESTLERİ

Tüberküloz tanısında yararlanılabilecek hiçbir inceleme yoktur. Bazı hastalarda sedimentasyon ve CRP gibi vücuttaki iltihabı gösteren parametrelerde artış olur. Beslenme bozukluğuna ve enfeksiyona bağlı bir kansızlık da saptanabilir.

Tüberküloz tedavisi yapılacak her hastaya kan şekeri, üre ve karaciğer enzimleri bakılmalıdır.

BİYOPSİ

Akciğer tüberkülozunun miliyer tüberküloz, bronş tüberkülozu, lenf bezi tüberkülozu ve akciğer zarı tüberkülozu gibi formlarında tanı yöntemlerinden biri de hasta bölgeden parça alınması, yani biyopsidir. Alınan parça hem patolojik olarak incelenir ve hem de kültüre ekilir.

DİĞER ORGANLARIN TBERKÜLOZUNDA TANI

Diğer organ tüberkülozlarında genellikle bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi ileri görüntüleme yöntemleri ile biyopsiden yararlanılır. Tüberküloz mikrobunun hastalığın yerleştiği yere göre idrar, eklem, beyin-omurilik sıvısı veya diğer iltihaplı sıvılarda üretilmesine çalışılır.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. efşan dedi ki:

    kızımın kolunda iltihap ve şişlik oldu verem aşısından sonra doktor fakülteye sevk edebiliriz tüberkiloz tedavisi gerekebilir dedi. bilgilendirirmisiniz ne yapmam gerekiyor

  2. nermin bozoğlan dedi ki:

    Ben bir yıl önce hem akciğer hem boynumda bezelerde verem çıktı bir yıl tedavi gördüm ikacı tek başıma kesmek zorunda kaldım doktorkarımın hiç biri bana sonuö vermiyodu her biri digerine atyor verem bizlik bi işin yok diyor göğuse git göğus bizlik bi işin yok rnfeksyona git dihor enfeksyon kulak burun boğza sevk etti kulak burun boğaz ancak antibiyotik veryor ve şimdi tekrar belirtiler dömüş ortada kalmışım ne yapacağımı bilemiyorum akciğerim temizlendide boynumdan bezeler gitmedi hala lütfen yardımcı olurmusunuz 2 yaşında kızım var onada çok korkyorum :'( 🙁

  3. Tarkan dedi ki:

    Pcr 11 nedemek

Siz de yorumunuzu paylaşın: