KASLARI ÇALIŞTIRMAK KRONİK ENFLAMASYONU ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Laboratuarda geliştirilen insan kası üzerinde yapılan deneylerde, insan kasının, egzersiz yapıldığında kronik enflamasyonun zararlı etkilerini önlemede doğuştan gelen bir kabiliyete sahip olduğu gösterildi.

Kasın tek başına interferon gamanın yıkıcı güçlerini engelleyebildiğini ispatlamak için mühendislik ürünü bir kas platformu kullanıldı ve beklendiği gibi interferon etkisi altındaki kasın küçüldüğü ve gücünün çoğunu kaybettiği görüldü.

Daha sonra kası bir çift elektrotla uyararak simüle edilmiş bir egzersiz rejiminden sonra tekrar interferon gama uygulandı.

Daha önceki çalışmalarında gösterildiği gibi, prosedürün bir miktar kas büyümesini tetiklemesini beklenirken, kronik enflamasyonun etkilerinin neredeyse tamamen engellendiği görüldü.

Simüle edilmiş egzersizin kas hücrelerinde belirli bir moleküler yolu engellediği ve romatoid artrit tedavisinde kullanılan tofacitinib ve baricitinib ile aynı mekanizmayla anti-enflamatuar etkiye sahip olduğu gösterildi.

Böylece, kas hücrelerinin egzersiz yaparken doğrudan interferon gama tarafından uyarılan proenflamatuar sinyallere karşı çıktığı, kas hücrelerini çalıştırmanın bu proenflamatuar sinyallere diğer hücre tiplerinin veya dokuların varlığından bağımsız olarak doğrudan karşı koyabileceği anlaşılıyor.

İnterferon gama nedir?

Enflamasyona sebep olabilen birçok molekül arasında, özellikle proenflamatuar yani enflamasyonu teşvik eden bir molekül olan interferon gama, çeşitli kas israfı ve işlev bozukluğu türleri ile ilişkilendirilmiştir.

İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan araştırmalarda, egzersizin genel olarak iltihabın etkilerini hafifletmeye yardımcı olabileceği gösterilmiş olmakla beraber interferon gama gibi belirli moleküllerle nasıl etkileşime girdikleri, kas hücrelerinin rolleri iyi bilinmemektedir.

Enflamasyon tabiatına göre iyi da kötü olabilir

Vücut yaralandığında, başlangıçtaki düşük seviyeli iltihaplanma tepkisi birikintileri temizler ve dokunun yeniden inşasına yardımcı olur.

Bağışıklık sistemi bazı durumlarda ise maksadı aşan aşırı tepki verir ve bazı COVID-19 vakalarının yol açtığı ölümcül sitokin fırtınaları gibi hasara yol açan bir olaya yol açar.

Romatoid artrit ve sarkopeni gibi kronik iltihaplanmaya yol açan ve kasın harcanmasına ve kasılma kabiliyetinin zayıflamasına sebep olabilecek hastalıklar da vardır.

Gelelim neticeye

Egzersiz yapmanın, hareketli olmanın, vücut kaslarını çalıştırmanın sağlıklı bir hayat ve hastalıklardan korunmak için ne kadar önemli olduğunu, sağlığın yolunun tıptan değil adam gibi hayat tarzından geçtiğini bir kere daha görüyoruz.

Hap ve tıp müptelâlarına duyurulur!

Kaynak: https://advances.sciencemag.org/content/7/4/eabd9502

***

EK 1 (6.3.2023): Chronic inflammation is also referred to as slow, long-term inflammation lasting several months to years. Generally, the extent and effects of chronic inflammation vary with the cause of the injury and the ability of the body to repair and overcome the damage. This activity reviews the pathophysiology of chronic inflammation and highlights the role of the interprofessional team in taking steps to control the pathology.

Makale: Chronic Inflammation

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Enthusiast dedi ki:

    Harika bir haber, beş vakit namaz neden farz acaba?

Siz de yorumunuzu paylaşın: