GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK: İSTANBUL BRONŞİTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çocuklarda sık tekrarlayan, uzun süre devam eden ve her türlü tedaviye direnç gösteren öksürüğe sebep olabilecek hastalıkların başında, ‘’İstanbul Bronşiti’’ ismini verdiğim bir hastalık geliyor.

Bu ismi, birçok hastamdan duyduğum ‘’Doktor bey, bizim çocuğun öksürüğü memleketimize gittiğimizde tamamen kesiliyor, İstanbul’ a döndüğümüzün ertesi günü tekrar başlıyor…’’ benzeri sözlerden ilham alarak koydum.

İstanbul Bronşiti, en önemli belirtisi inatçı, kuru öksürük olan bir solunum yolları hastalığıdır. Bu hastalık İngilizce literatürde ‘cough variant asthma’ Türkçe literatürde ‘öksürükle seyreden astım’ isimleriyle biliniyor, ancak bu tanımlamalar hem yanlış hem yanıltıcıdır.

Çünkü bu hastalarda hırıltı, nefes darlığı, alerji gibi astımın karakteristik özelliklerinden hiçbiri yoktur.

Üstelik geçici bir hastalık olan İstanbul Bronşiti’ne ömür boyu kalıcı bir hastalık olan astım isminin verilmesi birçok hastanın gereksiz yere ve çok uzun süre astım ilaçları kullanmasına da yol açmaktadır.

İstanbul Bronşiti’ ne sadece “bronşit” demek de doğru değildir. Çünkü ne akut bronşit gibi bir haftada geçen bir hastalıktır ve ne de kronik bronşitlilerde olduğu gibi ömür boyu devam eden öksürük ve balgam çıkarma şikâyetleri vardır.

İstanbul Bronşiti, bazen haftalarca, bazen aylarca sürebilen, zaman zaman tekrarlayabilen, klasik bronşit tedavisine ve standart antibiyotiklere cevap vermeyen, ama ‘uygun tedavi’ ile zaman içinde geçen bir özel bronşit türüdür.

İstanbul Bronşitinin astımdan ve bronşitten ne gibi farkları vardır?

İstanbul Bronşiti’ nin esas belirtisi kuru öksürüktür. Bu, özellikle geceleri artan, ‘küçük çocuklarda öğürtü ve kusmaya’, hanımlarda ise ‘idrar kaçırmaya’ neden olabilen kuru bir öksürüktür.

Öksürük,  nöbetler şeklinde ortaya çıkar ve genellikle geceleri daha fazladır. Birçok hasta gece ya da sabaha karşı öksürükle uykusundan uyanır.

Gülme, hatta konuşma öksürük krizlerinin başlamasına neden olabilir. Telefonla konuşurken ortaya çıkan öksürük nöbetleri İstanbul Bronşiti’ nin tipik bir özelliğidir.

Sigara dumanı, çeşitli boya, parfüm kokuları, hava kirliliği de öksürüğün başlamasına sebep olan faktörlerdir.

Şiddetli öksürük çocuklarda karın ağrılarına, erişkinlerde ise sırt ve göğüs ağrılarına yol açabilir.

Küçük çocuklardaki İstanbul Bronşiti’ nin ilginç bulgularından biri de geceleri, saç dipleri ve boynun terlemesidir. Bunlarda geceleri diş gıcırdatmaya da sık rastlanır. Bunların özel bir tedavisi yoktur, zamanla kendiliğinden düzelir.

Hastaların çoğunda bu şiddetli öksürüğe karşılık hiç balgam yoktur, ama bazılarında, az miktarda zor çıkan, yapışkan nitelikte balgam olabilir. Bu hastalar, bu küçücük balgamı çıkarmakla çok rahatladıklarını söylerler.

İstanbul Bronşitinin astımdan en önemli farkı, hırıltı ve nefes darlığı şikâyetlerinin olmamasıdır. Bu hastaların akciğer röntgenleri, solunum fonksiyon testleri ve allerjik deri testlerinde de her hangi bir bulgu yoktur.

İstanbul Bronşiti olan hastalarda, bakteri ve virüslerin neden olduğu diğer bronşitlerde olduğu gibi ateş, balgam, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilere de rastlanmaz.

İstanbul Bronşitinin sebebi biliniyor mu? Bu hastalık başka şehirlerde görülmez mi?

İstanbul Bronşiti’ nin özelliği, bronşların aşırı duyarlı olması, yani bronş hiperreaktivitesidir.

Bronşlardaki bu aşırı duyarlılığın sebebi kesin olarak belli değildir, fakat büyük şehirlerimizdeki yoğun trafik ve şehirleşmeden kaynaklanan dış hava kirliliğinin ve ev, okul ve iş yerlerindeki iç ortam hava kirliliğinin ve katkı maddesi ihtiva hazır gıdaların tüketilmesinin önemli rolleri olduğunu düşünüyorum.

İstanbul Bronşiti’ nin daha çok dış ve iç ortam hava kirliliklerinin daha yoğun olduğu kış aylarında ortaya çıkması, hastaların yazın ve İstanbul’dan uzaklaştıklarında şikâyetlerinin tümünün kısa sürede kaybolması bu görüşümü destekliyor.

İstanbul Bronşiti, Ankara, İzmir başta olmak üzere hava kirliliği, yaşama stili bakımından İstanbul’a benzeyen başka şehirlerde de görülebilir, ancak böyle bir hastalık tablosuna köylerde ve kırsal alanda rastlamak pek mümkün değildir.

Öksürük krizlerinin tekrarlamasında viral ve bazı bakteriyel enfeksiyonların da önemli etkisi vardır. Hastalık bu tür enfeksiyonların daha sık görüldüğü, havaların değişken olduğu sonbahar ve ilkbahar aylarında daha çok belirti vermektedir.

Hastalık, en çok çocuklarda görülmekle beraber her yaştan insanda rastlanabilir. Erişkin yaşta, kadınlarda daha sık buna karşılık erkeklerde çok seyrektir. Çocuklarda görülen İstanbul bronşiti genellikle 6-7 yaşlarından itibaren tamamen geçmektedir.

Sigara ve alerji ile ilgisi var mı bu hastalığın?

Hayır, hiç yok. Hatta İstanbul Bronşiti’ nin sigara içmeyenlerde ve alerjik olanlarda daha az görüldüğünü bile söyleyebilirim, ama sigara dumanına maruz kalmanın öksürük krizlerini tetikleyen çok önemli bir faktör olduğunu unutmamak lazım.

İstanbul Bronşitinin teşhisi nasıl konur?

İstanbul Bronşiti’ nin teşhisi aslında zor değildir. Çoğu zaman, hastanın şikâyetlerinin dikkatle dinlenmesi ve fizik muayene bile teşhis için yeterlidir. Önemli olan hekimler tarafından bu yeni hastalık tablosunun ve özelliklerinin iyi bilinmesidir.

Ancak, bu hastalara gittikleri her doktor tarafından, üst solunum yolları enfeksiyonu, sinüzit, farenjit, geniz eti, reflü, bronşit, astım, zatürree, hatta tüberküloz gibi çok değişik tanılar konup, envai çeşit öksürük şurubu, balgam söktürücü ve nefes açıcı ilaçlar, türlü türlü antibiyotikler veriliyor.

Hastalar ellerinde en az birkaç akciğer röntgeni, akciğer tomografisi, alerji testleri, çeşitli kan incelemeleri ile öksürüğü hiç düzelmemiş şekilde doktor doktor dolaşıyorlar. İçlerinde bronkoskopi yapılmış olanlar bile çıkabiliyor.

İstanbul Bronşiti kalıcı bir hastalık mıdır?

İstanbul Bronşiti astım gibi kalıcı bir hastalık değildir. Hastaların çoğu uygun tedavi ile kısa sürede şikâyetlerinden kurtulurlar.

İstanbul Bronşiti, bazı kişilerde bir kerelik tedavi ile tamamen geçerken, bazı hastalarda ileriki aylar ya da yıllar içinde belirtiler tekrarlayabilir. Sprey şeklindeki kortizon tedavisinin yeterli süre kullanılmadığı durumda hastalığın tekrarlama ihtimali daha fazladır.

İstanbul Bronşiti, astım gibi kalıtsal bir hastalık değildir ve ailesel özelliği de yoktur.

İstanbul Bronşitinin tedavisi nasıldır?

İstanbul Bronşitinin temel tedavisi sprey şeklindeki kortizon ve ağız yoluyla alınan yeni kuşak antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar, hastalık belirtileri tamamen geçmiş olsa bile, en az 2-3 ay süreyle kullanılmalıdır.

Hastalık tanısının gecikmiş olduğu bazı hastalara kısa süreli kortizon hapları da vermek gerekebilir. Öksürük kesici şurup ve hapların ise hiç bir yararı yoktur.

Uygun tedavinin geçe başlandığı durumlarda, hastalık kronik bir seyir gösterir ve belirtiler çok uzun süre, bazen yıllarca devam edebilir.

İstanbul Bronşitinde antibiyotikler yararlı mıdır?

İstanbul bronşitinde esas olarak antibiyotiklerin ve özellikle de penisilinin yeri yoktur. Bu hastaların çoğu zaten çok çeşitli ve geniş etkili antibiyotikleri kullanmış, ancak hiç bir yarar görmemiş hastalardır.

Bazı hastalarda makrolid grubu antibiyotikler özellikle de ülkemizde maalesef artık üretilmeyen erythromycin çok etkili olabilmektedir.

***

EK 1 (25.9.2022): Tachyphylaxis and Medication Dependence in Neuromodulator Treatment of Unexplained Chronic Cough

Birçok hasta trisiklik antidepresan ve gabapentin gibi nöro-modülatör ilaç tedavisinden fayda görmekle beraber yarısından fazlasında taşiflaksi ve bağımlılık gelişir.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30016197/

***

 

Yazı için 28 yorum yapılmış:

  1. bakkal dedi ki:

    toprak.

    köye/memlekete gittim nefes aldım derler. şehirde içmediğimi içtim, yemediğimi yedim derler. öksürüğüm, aksırığım, hıçkırığım…. olmadı derler. memlekette tansiyon şeker …. bilmezler derler. şehirlerde insanların bahçeli evi olsaydı, zannediyorum şehirlerde de bilmezlerdi.

    memlekete gitmeye gerek yok. toprak olan bir yer yeterli olabilir. bahçede yemek başka, evde yemek başka.

    insan yiyeceği, içeceği topraktan aldığı gibi, nefeside topraktan alıyor. havada gıda gibi, su gibi toprakta yetişiyor olmalı.

    toprak kapanırsa, nefes kirleniyor/zorlanıyor/alınamıyor.

    yola dökülen taşların arasından sızan hava alınıyor. kirli hava. kısık hava.

    nefes alınamayınca, hiç bir şey alınamıyor. kısılan nefes herşeyi kısıyor.

    temiz nefes, sağlıklı hayat. toprak, sağlıklı hayat.

  2. celal turan dedi ki:

    Hocam bizim bebegimiz 3 aylik doktiro giturdugumuzde bir doktor hicbirseyi yok akcigerleri remuz dedi digeri film istedi biraz bisey var dedi digeri sadece ust solunum yollari biraz usutmus dedi bizim sıkıntimiz ise ara sira gelen girtlakta sanki cikarmaya calistigi birsey var cikaramiyor.cunku emmesi cok iyi versen gun boyu emecek.balgam yik yalniz bazen cok az sumukumsu bisey agzinda oluyor.nefesi ve gogusunde hirilti yok.cigerleri temiz.sanki sizin dediginize uyuyor.yalniz teni nesil histaminikler ve kortizonlu ilaclar hangileri ozel olarak mail atarsaniz sevinirim

  3. Dilek emre dedi ki:

    Merhaba Ahmet hocam,
    Ben 28 yaşındayım.yaklaşık 2 yıldır yaz kış kuru kuru öksürüyorum.ve iki yıldır samsunda gitmediğim doktor kalmadı. Lütfen bana yardımcı olun. Yaşam kalitesi diye bişey kalmadı bende. Sinirlerim bozuldu. Sürekli kesilmeyen bi öksürük. Gün içinde sürekli öksürüyorum.fakat son zamanlarda sık sık nefes aldırmayan öksürük nöbetleri de başladı gece uykuya hazırlandığım sıralarda daha çok başlıyo.uyumama izin vermiyo.uyuduğumda ise uyanana kadar hiç öksürmüyorum.sabah gözlerimi açınca tekrar başlıyor. Ve balgam çıkarmıyorum. Bir sürü doktora gittim her gittiğim doktor aynı tetkikleri istedi onları yaptırdım. Kaç kez akciğer rötgeni çekindiğimi bilmiyorum.hepside aynı şeyi söylüyor .ciğerlerini temiz. Solunum testi ,alerji testleri, kan testleri, onlardada bişey çıkmıyo .alerjik öksürüktür diye. Levmont ve benzeri alerji ilaçları foster fısfıs verdiler işe yaramadı.bi kaç doktor antibiyotikler verdi kullandım yine işe yaramadı.sonra yine alerji ilaçları öksürük şurupları, fısfıslar,antibiyotik ler… En son gittiğim doktor reflüden olabilir dedi. Mide ilaçları verdi onlarda işe yaramayınca akciğer endoskopisi istedi. Ben çok korkuyorum ve ağlıyorum artık sinirlerim bozuldu. çok Yoruldum öldürmekten artık. Ne olur bana yardımcı olun. Cevap yazın lütfen mail atın.

  4. Dönsel dedi ki:

    Merhaba benim 6 yaşındaki kızımda sürekli kuru öksürügü var dediğiniz gibi nereye götürsem bir torba ilaçla eve geliyorum ve hiç faydasını göremiyorum öksürük devam ediyor yukaridaki yazinizdaki belirtilerin hepsi benim kızımda mevcut terleme gece öksürmeler arada kusma ve karın ağrıları ne yapmam lazım hangi hastalık bölümüne götürmek lazım yardimci olurmusunuz lütfen artık rahat uyusun istiyorum kızım

  5. Zahide mutkan dedi ki:

    Sayinnhocam; nerdeyse bir aydan fazlaa devam eden ozellikleee gecelrii olan bir oksurugunuzz var.bu oksurukk okadar siddetliki kusmayaa kadaer goturuyorrr.hiriltii veyaa hisirtii yok bir suru doktoraa gittik ama cigerler temizzz.burun kulak bogaz temizzz ama bir sonuc yokk kimi alerji dedii kimi oksuruk kesen suurp verdi.kimi zaten yedi aylik dogmus olan oglum icinn ventolin pulmicort verd. En son actidem ve doledoy veren doktorun ilaclari bir haftaada kesti gece oksurugunuu bende artik gecti diye ilaclari biraktimm ama yine tekrarladiii bende sasirdimm ne yapacagimii lutfen birvcareee ……caresiz kalmakk beni cok uzurrr …

  6. Gokhan dedi ki:

    Hocam iyi sabahlar demek zorundayim çünkü saat şu anda sabaha karşı 02:45 ve 5 yaşındaki kızım 2 saattir oksuruyo ve sizin paylasmis oldugunuz bütün bulgular kizimda mevcut,gecmeyen öksürük,yatar yatmaz ense ve saç diplerinde terleme,az ve zor çıkan yapiskan balgam,ayrıca bu zamana kadar bir çok ilaç tedavisi de oldu son olarak 1 ay önce rota virusune yakalanip 2 gün boyunca sıvı tedavisi gördü,en kısa sürede sizlerle görüşmek isteriz saygilar..

  7. Mine Güneş dedi ki:

    Selamlar Değerli Hocam.Üst solunum yollarımda bugüne kadar dönem dönem ortaya çıkan sıkıntıları aynı anda hepsini birden şuanda yaşıyorum. Balgamlı bir Öksürük var. Öksürmezsem sanki nefes alamıyorum. Sağ kulağım komple tıkalı ve sadece sol kulağımla duyuyorum zorda olsa. Baş Ağrısı var. Burnum kimi zaman kendi kendine akıyor. Kimi zamanda tıkalı ve hep dolu. Gözlerimde kaşıntı ve yaş oluyor sık sık. Hapşuruyorum devamlı üşüyorum sanırım. Bu nasıl bir durum şikayetlerimin hiç biri düzelmiyor. Burun spreyi, balgam sökücü tablet ve antibiyotik, bal, pekmez limon tüketiyorum. Ne yapmalıyım.

  8. selin akbudak dedi ki:

    Merhaba 3 yasinda oglum var yazmis oldugunuz bütün bulgular mevcut cok ilac kullandık hiçbirinin yararini goremedik kusmaya kadar götürüyor oksuurukler ne ilaci kullanmamiz gerekiyor acaba yada hangi bölüme goturmemiz gerekiyor.lutfrn yardimci olursaniz cok sevinirim.

  9. yusuf dedi ki:

    Kızımda benzer belirtiler vardı. 7 yaşında kendiliğinden düzeldi. Şimdi 5 yaşındaki oğlumda da benzer şikayetler var. Kuru öksürük gıcık gibi üst üste devam ediyor. İlaç kullanmıyoruz. Ama bizi üzen ve sinirlerimizi yıpratan bir durum. Geçenlerde tesadüfen limon yemenin ise yaradığını gördük. Bir dilim limon yedirin. Suratı biraz değişecektir ama anında öksürüğün de kesildiğini göreceksiniz.

  10. Elif kubra dedi ki:

    İyi günler Dr. Bey yegenim 3.5 yaşında 1 yaşından beri bu belirtileri taşıyor. ASTIM teşhisi kondu. ANTİBİYOTİK tedavisine ve birkaç ilaca daha başladılar. PPD yaptılar. YALNIZ çocuk ellerini yikamis ve iğne yeri islandi. PPD 12 çıktı. TÜBERKÜLOZ tedavisi dediler. ÇOK zordayiz. NE yapmalıyız. Ankara’da yaşıyor.

  11. mustafa kemal dedi ki:

    reçete ilaç ismi isteyen kişilere şaşırıyorum, hastayı görmeden muayene etmeden üç cümleyle anlatılanlardan teşhis koyup ilaç ismi söylenir mi

  12. Ayşe dedi ki:

    Bir süredir bende de bu aanlttığınız tarzda bir öksürük vardı. Cevizin içindeki ince kabuğu 1 tatlı kaşığı kadar 1 su bardağından biraz fazla suda yaklşık 10 dakik kaynatıp içtim. 3-4gündür içiyorum. Öksürüğüm çok hafifledi.Tamamen geçmese de nöbet şeklinde gelen ve öğürtüye sebep olan kuru ökeürük geçti.Hafif bir ökeürük kaldı. Tavsiye ederim, deneyin.

  13. fatma seyhan dedi ki:

    hocam merhabalar benim 2.5 yasında kızım var geceleri öksürük baslıyor agzı acık uyuyor geniz etinden kaynaklı dediler ameliyat oldu hala tüm sorunlar devam ediyor astım dediler çiğneme tableti alerji surubu verildi ama hiç bir işe yaramadı son olarak antibeksin ve 3 günlük antibiyotik verdiler sanki cocugun öksürüğü daha da arttı geceleri diş de gıcırdatıyor artık ben bile uyuyamıyorum bir sey olur diye gündüzleri sadece agladıgında öksürüğü cogalıyor birde gece uyutmuyor lütfen bize yardım edin artık psikolojimiz bozuldu çalıştıgım için istanbula gelme sansımızda yokk lutfen yardım

  14. Mesut Aydın dedi ki:

    Kortizon ve antihistaminiklere hiç gerek olduğunu sanmıyorum, üstelik bunların yan etkileri de çok fazla. Sağlıklı ve bilinçli beslenme ile bütün rahatsızlıkların üstesinden gelinir. 10 yılda ilaçlarla kurtulamadığım saman nezlesi rahatsızlığından sadece okuduğum bir kaç kitaptan edindiğim doğru bilgilerle kısa sürede kurtuldum. Şimdi zımba gibiyim.

  15. Emel Guntekin dedi ki:

    Merhaba hocam 30 yasindayim çocukluğumdan beri alerjik astim hastasiyim öksürük belasından hiç kurtulamadım gitmedigim doktor kalmadı levmont burun spreyleri fisfislar hepsini kullandım alerji testi yaptırdım ne yaptıysam geçmiyor gündüz gece öksürük yakamı bırakmıyor bu sekilde calismak yasamak cok zor ruhen bedenen beni mahvetti 1 yılın 7-8 ayı böyle geciyo lütfen yardım edin doktor bey cevabinizi bekliyorum butun hastalara acil şifalar diliyorum

  16. yasemin dedi ki:

    iyi günler saygıdeğer hocam.ben 40 yaşındayım. yaklaşık bir aydır oksuruyorum.kuru ve gidiklayan bir oksuruk var.anlattiginiz belirtilerin çoğu ben de mevcut. kulaklarım dahi sızlıyor. ilaç kullanmama rağmen geçmedi. mesleğim icabı konusmak zorundayım. lütfen bana yardımcı olun. neler yapabilirim .simdiden teşekkürler

  17. Esma dedi ki:

    Merhaba hocam 27 yasindayim bende çocukluğumdan beri bu gecmek bilmeyen beni bogulacak duruma getirecek kadar oksurukle yasiyorum.yilin belli donemleri oluyor tüm yaşamımı mahvedoyor.gitmedigim doktor kalmadi dedim sonunda isim verebildiler be alerjik astim hastasiymisim.ilkokul ortaokul lose universite simdide ogretmenlik hayatim artik cok sinirlerm bozulmaya basladi.birsuru ilac kullandim testler yaptirdim fayda etmedi sonuc vermedi.boylemi devam edecegiz yokmu bir caresi

  18. sadettin çalışkan dedi ki:

    sayın hocam,
    40 yaşındayım ve üniversite yıllarımdan beri istisnasız her yıl soğuklar başlayınca tekrar eden öksürüğüm var. kullanmadığım antibiotik ve öksürük ilaçları kalmadı hiçbir fayda göremedim. her doktora gidişimde akciğer filmi çekiliyor ve temiz çıkıyor. sadece her yıl tekrar eden öksürük sorun um var. iki yıl önce gittiğim doktora bu hikayeyi anlattım o da diğerlerinden farklı olarak ventofor-combi önerdi biraz faydasını görmüştüm ama bu yıl maalesef onunda faydasını göremedim. bu durumdan çok muzdaribim. yaşam kalitemi çalışmamı vs. direk etkileyen bir sorun haline geldi. bu konuda ne yapmalıyım yardımlarınızı rica ederim.

  19. Fatma dedi ki:

    Hocam geçmeyen bir öksürüğün var 13 kasımda dr gittim (dahiliye) şurup antibiyotik burun açıcılar ile yolladı ama geçmedi şiddetti ve sert bir öksürük devam ediyor. Önceleri 20 gün sarı baltamdan turuncuya döndü şimdi ise ilk bu sabah kırmız 2 kere görünce endişelendim.
    Dr. Emin bey size gelmem gerektiğini söyledi konvansiyonel hekimdir ve ciğeri iyi dinler dedi. Şimdi araştırır iken bu yazıya rast geldim. Ne yapayım?

  20. Müşerref Kurt dedi ki:

    Benim de 8 aylık doğan kızım yürümeye başladıktan sonra 2 yaşına kadar koşarken hep öksürüyordu.Doktora götürdüğümüzde alerji kan testi yapıldı alerji yok dendi ama yine de kortizon lu sprey lerden verdi. Bir süre kullandık geçti.Şimdi kızım 5.5 yaşında .Ekim ayından beri sürekli bir burun akıntısı ve öksürüğü var.O yandan bu yana kulak iltihabı ve tonsilit de geçirdi.Kışın başından beri 2 kez antibiyotik şurup ve 20 gün önce de tonsilit için 7 iğne kullandık. Tan iyileşti derken 1 hafta sonra yine peşpeşe kuru öksürük başladı geceleri de hep öksürüyordu.Geçen hafta başlayan kuru öksürük bu hafta burun akintisi ve hafif balgamlı öksürüge döndü.Bu akşam da bir iki kez kulağım acıyor diyor.Sanırım kulağa vuracak.Yarın doktora götüreceğim ama antibiyotik kullanmak da istemiyorum sık sık.Biz de İstanbul’da yaşıyoruz.Acaba kızımın sürekli devam eden burun akıntısı ve öksürüğü bu İstanbul bronşitinden kaynaklanabilir mi ya da alerjik rinit de olabilir mi?

  21. Adem Uslu dedi ki:

    Merhabalar hocam Şanlıurfadan yazıyorum benim oğlum 7 yaşında 3-4 yıldır sonbahar kış aylarında geçmeyen geçincede tekrarlayan sizin İstanbul bronşiti isimli tanımınıza tam olarak uyan öksüreği oluyor Sizinde yazdığınız gibi gitmediğimiz doktor kullanmadığımız ilaç kalmadı sizin yazınızı okuyunca çok sevindik tedavide kortizonlu sprey kullanılması gerekli yazmışsınız ancak buradaki doktorlar Eminim ki İstanbul bronşiti hastalığını bilmiyorlardır bize kullanabileceğimiz en uygun kortizonlu sprey ismi yazabilirmisiniz bide ne kadar süre kullanmalıyız

  22. Arzu dedi ki:

    Hocam, merhaba yazınızı okudum ve bana umut oldunuz 5 yaşındaki kızım 2 yaşından beri makakenizde belirttiğiniz tüm bulguları talır şekilde öksürüyor hele soğuk algınlığı sonrası nöbet şeklinde öksürüyor 15 günde bir doktora gidiyoruz ve her dr abtibiyotik veriyor yılda 10 dan fazla antibiyotik kullanıyoruz. Yavrumda yoruldu artık nöbet surasına beni doktora götürün diye ağlıyor ki bu arasa reflü alerji bice kalp dahil her şey araşrıruldı. buradan ikaç ismi istemek doğru değil biliyorum bu yüzden izmirde nerede kime gidelim lütfen yardım edin. Saygılar.

  23. Tenzile dedi ki:

    Hocam annemin 6senedir kasımda başlayıp mayıs ‘ta son bulan şiddetli sesli bir şekilde geçmeyen yazınızdaki tüm özellikleri gösteren kuru öksürüğu var özellikle konusurken hem evde hem telefonda artan canından bezdiren bir sekide gitmediğimiz doktor kalmadı refluden mide fıtığından astımdan olabileceği söylendi broş genişletici spreyler mide ilaçları astım ilaçları 9 ay kesintisiz önceki senelerde çok kullandık ama bu öksürük hocam yaz gelince kesiliyor ama kasımda tekrar başlıyor lütfen hocam annemi öyle canı yanar görüp birşey yapamamak beni çok uzuyor bundan kurtulmanın bir yolu varsa yardımcı olur musunuz

  24. Hülya CAN dedi ki:

    Hocam benim de kış aylarında başlayan geçmeyen bir öksürüğüm var 2015 te kronik bronşit olarak hastanede yattım astıma verilen ilaçlardan kullandım gülerken çok hızlı hareket ettiğimde kokulardan telefonla konuşurken daha çok artıyor.Balgam yapışkan bir balgam var beyaz rennkli ve en büyük sorunum öksürürken idrar kaçırma en büyük bundan dertliyim. ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

  25. filiz yasat dedi ki:

    hocam 3 aydır 10 dalida bir gibi kuru oksuruk var röntgenlerim temiz çıktı.reflu diye mide koruyucu 10 gündür kültürüm geçmiyor.gece uykuda yok sabah başlıyor. cevap rica etsem midemde ekşime yok yanma hic yok boğazda yanma yok ateş yok

  26. Esra dedi ki:

    Merhaba, bende de yazdığınız belirtilerin bir çoğu var. 3 yıldan fazladır sürüyor. Dilek Emre ve Hulya Can(onlardaki şikayetlerin aynısı var)adlı hastaların da yazdığı gibi her türlü tetkiki yaptırdım. Alerjim var ama alerji ilaçları geçirmiyor. Akciğer tomografisi, provakasyonlu solunum testi, mide endoskopisi. Hiçbirinden bir sonuç alamadım. Son gittiğim doktor akciğerden parça alınmasını söyledi. Bu beni korkuttu açıkçası. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  27. Şahin dedi ki:

    Hocam merhabalar, adım Şahin. Artık çaresiz kaldım yaklasık 8 aydır hic durmadan öksürüyorum.balgam cıkarmıyorum. Gitmediğim doktor,hastane kalmadi. Geceleri uyurken asla öksürmüyorum ama uykudan uyanıp tekrar uyuyana kadar 8 aydır durmuyor. Akciğer tomografisi cekildim(2 kere) doktorların tavsiyesi ile her türlü antibiyotik şurup balgam sökücü sinüzit ilaclari spreyler. Herseyi kullandım. Burun ameliyatı dahi oldum. Ama bir türlü care bulamadim. Öksürmekten göğsüm ağriyor.. artik yaşam kalitesi diye birsey kalmadi.. psikolojim alt üst oldu.. lütfen bana dönüş yapın.. bittim tükendim.. lütfen cvp verin…

  28. Brna dedi ki:

    Merhaba doğuştan bronşektazi hastasıyım sağ akciğerin doğuştan kapalı dün baş ağrısı için çektirdiğim tomografi sonucunda sağ akcigerimde havalanma artışı gözlenmiş sebebi nedir?

Siz de yorumunuzu paylaşın: