KOVİD İLACI PAXLOVİD FİYASKOSU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gazeteci Maryanne Demasi’ nin “Is the antiviral drug Paxlovid a dud?” yani “Antiviral ilaç Paxlovid bir fiyasko mu?” başlıklı yazısının özeti:

Kovid-19′ da tüm antiviral ilaçlar arasında en başarılı olanı Pfizer’ in Paxlovid’ i oldu.

Emniyeti ve etkinliği açısından değil, çoğu insan için büyük ölçüde etkisiz olmasına rağmen şirkete milyarlarca kâr sağlama becerisi açısından.

Kasım 2021’de, henüz herhangi bir veri ortaya çıkmadan önce, Biden Yönetimi, ruhsatı DA olmayan Paxlovid’ i 10 milyon kişiyi tedavi edecek miktarda satın almayı taahhüt etti.

Bir ay sonra, Paxlovid’ e FDA tarafından yetişkin ve 12 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılmak üzere acil kullanım izni (EUA) verildi.

İzin, ilacın aşılanmamış ve daha önce Kovid-19’a maruz kalmamış yüksek riskli hastalarda hastaneye yatışları veya ölümü azaltabileceğini (%89 nispi risk azalması, %6 mutlak risk azalması) gösteren erken araştırma verilerine dayanıyordu.

Ancak sorun şuydu ki, o zamana yani Aralık 2021’ e kadar Amerikalıların çoğu Kovid-19’a karşı aşılanmıştı veya virüse daha önce maruz kalmıştı, bu da araştırma sonuçlarını insanların çoğunluğu için önemsiz hâle getiriyordu.

Pfizer, ilacının daha geniş bir pazara fayda sağlayabileceğini kanıtlamak zorundaydı.

Üretici, aşılanmamış kişilerde ve Kovid-19 için en az bir risk faktörü olan aşılanmış kişilerde Paxlovid kullanımını araştıran EPIC-SR çalışmasını başlattı.

Ancak Pfizer Temmuz 2022′ de, “standart riskli hasta popülasyonunda gözlemlenen çok düşük hastaneye yatış veya ölüm oranı sebebiyle” katılımcıları kaydetmeyi bıraktı.

Nirmatrelvir ve ritonavir kombinasyonu olan Paxlovid, hastaneye yatırılmayan hastalarda plaseboya kıyasla Kovid-19 semptomlarını hafifletmede önemli bir fark yaratmamıştı.

Pfizer, Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatış veya ölüm oranının zaten düşük olduğu bir nüfusta fayda bulmanın zor olduğunu açıkladı.

Bir yıl sonra, Ağustos 2023’te, Pfizer olumsuz bulguları herhangi bir tantana veya medyanın dikkatini çekmeden, sessizce yayınladı.

Medya, ilaç özel bir grup dışında işe yaramamasına rağmen Paxlovid’ in faydalarını daha geniş kitlelere tanıtmaya devam ediyordu.

Mesela, New York Times, pandemi sırasında “Paxlovid ‘in Gücü” hakkında birden fazla haber yayınlayarak daha fazla insanı ilacı almaya teşvik ediyor ve az kullanılmasını eleştiriyordu.

Pfizer aynı zamanda, Kovid-19 riskini aşırı şişirerek halkın korkusunu körükledi ve doktorların Paxlovid gibi ilaçları reçete etmelerinin önünü açtı.

Pfizer, 4 Amerikalı yetişkinden 3’ünün şiddetli Kovid-19 açısından “yüksek risk” altında olduğunu bildiren bir tivit attı, ancak atıfta bulunduğu çalışma bu iddiayı desteklemiyordu. Bu yanıltıcı tivit şu ana kadar 11,6 milyon kez görüntülendi.

Gelelim neticeye

Pandemide big farmanın işine gelmeyecek, onun ilaçlarının satışını engelleyecek tedavi yöntemlerinin adını ağzına alanlar itibar suikastlarına uğradı.

Favipiravir, molnupiravir gibi işe yaramayacağı daha baştan belli olan ilaçlar mucize gibi sunuldu.

Bunlardan favipiravir her testi pozitif çıkana, senin neyin var diye sormadan zorla yutturuldu. 

D vitamini gibi kimseye hiçbir zararı olmayacak çok ucuz haplar bile karşı çıkıldı.

Tuzlu su ile boğaz gargarası tavsiyesi ise tuzlu su tansiyonu yükseltir, insanlar gargara yaparken boğulabilir gibi bilimsel gerekçelerle aşağılandı.

Yazmakla bitmeyecek rezillikler yaşandı.

Unutmayın o günleri, tarih tekerrürden ibarettir!

Not: Bizde sağlık muhabiri, sağlık editörü geçinenleri Maryanne Demasi’ yi örnek almaya davet ediyorum.  Gazetecilik nedir görsünler, ders alsınlar.

Kaynak: https://blog.maryannedemasi.com/p/is-the-antiviral-drug-paxlovid-a

Paxlovid and COVID-19: Is the antiviral here to stay?

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: