HACAMAT TEDAVİSİ TOPUK DİKENİNDE İŞE YARIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Plantar fasciitis yani topuk dikeni olan 29 hasta iki gruba ayrılarak bir gruba hacamat diğer gruba ise elektriksel uyarı verildi.

Hastalar, iki haftada bir istirahatte, sabahlaeyin ve aktiviteler sırasında vizüel analog ağrı skoru (VAS), ayak bile güç ölçümü (FAAM), alt ekstremite fonksiyonel skoru (LEFS) ve basınç ağrı eşikleri ile değerlendirildi.

Analizlerde hem hacamatın hem elektriksel uyarının ağrıyı azalttığı ve fonksiyonları düzelttiği, ölçülen parametrelerde iki grup arasında bir fark olmadığı tespit edildi.

Bu sonuçlar hem hacamatın hem elektriksel uyarının topuk dikenine bağlı ağrıyı giderdiği ve fonksiyonlarını artırdığı şeklinde yorumlandı.

Bu araştırmanın daha geniş hasta gruplarında ve daha uzun vadeli olarak tekrarlanması gerekir.

Does Cupping Therapy Work? Side Effects, Benefits & Types

Gelelim neticeye

İnsanların bazılarını binlerce senedir uyguladıkları alternatif tıp metotlarının birçok hastalıkta işe yarayacağına ve daha zararsız olacağına inanıyorum ama bunların etkinlik ve emniyetlerinin bilimsel olarak ortaya konması şarttır.

Son senelerde birçok tıp fakültesinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp bölümlerinin açılmasını çok geç kalınmış doğru bir uygulama olarak görüyorum.

Modern tıp dışı tedavilere dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde büyük bir ilgi olmasının suçlusu bizzat modern tıbbın kendisidir.

Modern tıp endüstrinin kucağından inmedikçe de insanlar haklı olarak çareyi “alternatif tıpta” arayacaktır. 

Kaynak: https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/29/5/29_jpts-2016-1009/_article/-char/en

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. hocam çok teşekür ediyorum çok güzel makeleleriniz var. ben hacamatı peygamber efendimizin sünnet olduğu için yaptırdım.manevi olarak faydasını gördüm. ama dediğiniz gibi “Modern tıp endüstrinin kucağından inmedikçe” insanlar farklı arayışlara gireceklerdir. saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: