KALP YETERSİZLİĞİ OLAN BEKÂR ERKEKLERİN ÖLÜM RİSKİ 2 MİSLİ FAZLA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA’ da Colorado Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, kalp yetersizliği olan bekâr erkeklerim ölüm ihtimallerinin teşhisten sonra 5 sene içinde bekâr olmayan erkekler ve kadınlara göre 2 misli fazla olduğu tespit edildi.

Araştırma American College of Cardiology’s Annual Scientific Session’ da sunuldu.

Kalp kaslarının zayıflamasına bağlı olarak kalbin pompalama gücünün azalmasıyla karakterize olan kalp yetersizliği USA’ da 6 milyondan fazla insanda görülüyor.

Araştırma, Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis isimli çalışma kapsamında 45-84 yaş arasında olan 6.800 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmanın 10. yılında kalp yetersizliği olan 94 katılımcının, teşhisten itibaren hayatta kalma oranları cinsiyete ve medeni duruma göre ortalama 4,7 yıllık takip süresi boyunca karşılaştırıldı.

Medeni durumun rolünü bilinen diğer risk faktörlerinden ayırmak için yaşlı insanlarda tabii olarak yüksek ölüm oranını hesaba katmak için yaşı ve depresyon ve diğer duygudurum bozukluklarının kalp yetersizliği sağkalımı üzerindeki bilinen etkileri için ruh hâline göre ayarlama yapıldı.

Sonuçlara göre, hiç evlenmemiş erkeklerin, herhangi bir medeni durumdaki kadınlara kıyasla, teşhis konulduktan sonraki yaklaşık beş yıl içinde ölme ihtimali iki kattan fazlaydı.

Hayat boyu bekâr olanların ölme riski evli erkeklere göre yaklaşık 2,2 kat daha fazlaydı, ancak dul, boşanmış veya ayrılmış erkeklerin evli erkeklere kıyasla ölüm riski daha yüksek değildi.

Medeni durum, kadınlar arasında ölümün anlamlı bir belirleyicisi değildi.

Araştırma, medeni durum ile kalp yetersizliğinden ölüm arasındaki münasebetin sebeplerini göstermemekle beraber ruh hâli ve genel sağlıkta önemli bir rol oynayabilen sosyal etkileşim veya izolasyon; evde sağlık izleme, ilaç uyumu ve tıbbi randevulara ulaşım konusunda yardım için bakıcı desteğine erişim; veya diyet, egzersiz ve alkol alımı gibi sağlık davranışlarındaki farklılıkların etkili olabileceği düşünülüyor.

Gelelim neticeye

Bu gözleme dayalı çalışmadan bir sebep-sonuç münasebeti çıkarmak mümkün değil; araya giren birçok etkenin sonuçlar üzerinde tesiri olabilir.

Kalp yetersizliği olan erkeklere daha uzun yaşamak istiyorlarsa “Bekârlık sultanlıktır” sözüne fazla güvenmemelerini tavsiye ediyorum ama tabii ki gene de kendileri bilirler.

Kaynak: https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/02/22/21/23/Lifelong-Bachelors-Face-Poorest-Prognosis-with-Heart-Failure

Makale: Lifelong Bachelors Face Poorest Prognosis with Heart Failure

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://nypost.com/2023/02/24/getting-married-can-lead-to-a-longer-life-for-men-study/

https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2023-02-23/lifelong-bachelors-fare-worse-when-heart-failure-strikes

Siz de yorumunuzu paylaşın: