EGZAMADA PAHALI BANYO NEMLENDİRİCİLERİN BİR FAYDASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada egzaması (atopik dermatit) olan çocukların banyo sularına katılan nemlendiricilerin faydasız olduğu bildirildi.

BMJ’ de yayınlanan araştırma egzaması olan 1-11 yaş arasındaki 483 çocuğun 1 sene süreyle takibiyle gerçekleştirildi (1).

Bunların bir grubuna standart egzama tedavisi (gerektikçe nemlendirici merhemler ile kortizonlu kremler) uygulanırken diğer gruba ise bu tedaviyle beraber banyo sularına çok popüler yumuşatıcılar (Oilatum, Balneum veya Aveeno) eklendi.

4 ay ve 12 ay sonunda yapılan değerlendirmelerde banyo sularına konan yumuşatıcıların kaşınmaya ve diğer egzama belirtilerine bir faydasının olmadığı, egzama alevlenmelerinin ve kortizonlu krem kullanımının azalmadığı tespit edildi.

Araştırmacılar egzama tedavisinde cilde sürülen krem veya merhem şeklinde nemlendiricilerin yeterli olduğunu, cildi tahriş ettiği için sabundan kaçınılması gerektiğini ve banyo sularına nemlendirici katmanın bir faydasının olmadığını bildiriyorlar (2).

Gelelim neticeye

Üreticileri tarafından egzama tedavisinde müthiş faydalı olduğu ileri sürülen bu banyo katkılarının bir işe yaramadığı, bunların verilen paranın boşa gittiği anlaşılıyor.

Ben nemlendirici olarak bildiğimiz zeytinyağı sürmenin hem etkili ve hem de tamamen zararsız ve maliyeti düşük bir uygulama olduğu görüşündeyim.

Marka krem hastası annelere önemle duyurulur!

Kaynaklar:

1. https://www.bmj.com/content/361/bmj.k1332

2. https://www.reuters.com/article/us-health-kids-eczema/moisturizing-bath-washes-may-not-help-kids-with-eczema-idUSKCN1IJ2I3

Siz de yorumunuzu paylaşın: