İMMUNOTERAPİ UYGULAMA ŞEKİLLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İmmunoterapi klâsik olarak, allerjenin (aşının) enjektörlerle cilt altına verilmesiyle uygulanır. Bu amaçla 1 mililitrelik insulin ya da tüberkülin enjektörleri kullanılır.  Aşı, üst kolun dış tarafına yapılır. İğne yapılan kol, her seferinde değiştirilmelidir.

Enjeksiyonlar bu konuda eğitim almış hemşireler ya da doktorun kendisi tarafından yapılmalıdır. Enjeksiyon yapılırken piston geriye çekilerek aşının damar içine verilmemesine dikkat edilmelidir. Aspirasyonda kan geliyorsa, enjektör çıkarılmalı, içindeki aşı atılmalı ve diğer kola yeniden yapılmalıdır.

Hasta, aşı yapıldıktan sonra  20-30 dakika süreyle klinikte bekletilmelidir; çünkü ciddi yan etkiler bu süre içinde ortaya çıkar.

Son yıllarda, allerjenin ağızdan (dilaltı) veya burundan damla şeklinde verilmesiyle de iyi sonuçlar alınabileceği saptanmıştır. Bu yöntemlerde hastaya, enjeksiyon yoluyla verilen miktarın en az 50-100 misli allerjen verilmiş olur.  Damla tedavileri,  injeksiyon yöntemi ile ciddi yan etkiler ortaya çıkanlar ve iğneyi arzu etmeyen hastalar için önerilmektedir.

AŞININ YAŞI VAR MIDIR ?

İmmunoterapi, 5-50 yaşları arasındaki astımlılarda başarı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.

İmmunoterapi, gençlerde ve özellikle de çocuklarda daha iyi sonuç verir. Bazı  pediatristler immunoterapinin 1-2 yaşındaki çocuklara da uygulanabileceği görüşünde olsalar da, bu konudaki genel kanı, immunoterapiye 5 yaşından sonra başlanması şeklindedir.

İmmunoterapiye, erişkinlerde her yaşta başlanabilir. Burada asıl önemli olan hastanın yaşı değil, hastalığının yaşı, yani hastalık süresidir. Hastalık kronik değişikliklere yol açmamışsa, hastanın yaşı ne olursa olsun immunoterapi etkili bir tedavi yöntemidir. Ayrıca, nefes açıcı ilaçlara iyi cevap veren astımlılar da, immunoterapiden çok yararlanırlar. Erişkinlerde,  kortizonlu spreylerle ilgili yan etkilerin (katarakt, göz tansiyonu, osteoporoz)  daha fazla görülmesi, immunoterapinin bu hastalarda daha  çok tercih edilmesi için iyi bir nedendir.

Elbette ki bu,  yaşlı astımlıların hepsine immunoterapi yapılması gerekir şeklinde anlaşılmamalıdır. Şu iki özelliğin altını tekrar çizmek istiyorum. Birincisi, geç yaşlarda ortaya çıkan astımda allerjik faktörlerin önemi çocuk ve gençlere göre çok daha azdır. İkincisi de, erişkinlerdeki astım çocuklardakine göre daha kronik seyirli olma eğilimindedir. İşte, bu nedenlerden dolayı immunoterapi, erişkinlerde daha az uygulanır ve başarı şansı da daha azdır.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gülay ercan ülger dedi ki:

    Bende kisa zamanda ev toz yani ev atarı alerij belirtiler çikti. Suan burun spray ve AERIUS 5 mg aksamlar 1x kullaniyorum ev aktarı alerjik geçermi? Saygilar

Siz de yorumunuzu paylaşın: