KORUYUCU VEREM TEDAVİSİ GEREKLİ Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
verem bulaşır mı

Geçen hafta babamla beraber yaşayan anneme tüberküloz teşhisi kondu ve tedavisine de başlandı.

Bizler de bazen haftada bir bazen iki haftada bir çoluk çocuk anne ve babamızı ziyarete gideriz, onlar bize gelir, beraber yer içeriz.

Babama ve bizlere yani üç çocuğu ve torunlarına da dispanser taraması yapıldı.

Çok şükür hiçbirimizde bir şey çıkmadı ama koruyucu bir ilaç almamız gerektiği söylendi.

Bu ilacı almamız şart mıdır almazsak ne olur yan etkileri var mıdır diye sorduk ama doğru dürüst de bir cevap alamadık.

Sizin bu konudaki cevabınızı merak ediyorum.

KORUYUCU VEREM TEDAVİSİ GEREKLİ Mİ?

Verem yani tüberküloz teşhisi konan biriyle yakın teması olanlara mesela aynı evi veya aynı işyerini paylaşanlara koruyucu olarak INH adı verilen bir ilaç tedavisi veriliyor.

Verem hasta kişinin öksürmesiyle havaya saçılan mikropların solunması suretiyle bulaşan bir hastalık; tabak çanak bardaktan veya başka eşyalardan bulaşma olmaz.

Vereme karşı küçük çocuk ve yaşlılar ile bağışıklığı baskılayan bir hastalığı olanlar daha hassastır.

Hasta kişiden alınan verem mikrobu daha önce bu mikropla karşılaşmış olan sağlıklı kişilerde hastalık yapmaz.

Mesela biz göğüs hastalıkları doktorlarının hayatı mikrop saçan veremli hastalar içinde geçtiği, muhtemelen bu mikropları soluduğumuz ve koruyucu ilaç almadığımız halde hiç hasta olmayız.

Sizin anlattığınız durumda annenizle yakın teması olanların taramalarında şu anda bir hastalık belirtisi bulmak neredeyse imkansız gibidir.

Sizlerden biri şayet annenizden mikrop aldıysa buna ait hastalık belirti ve bulguları ancak 2 aydan sonra ortaya çıkar; bunun için de verem mikrobu bulaşma ihtimali yüksek olan ve verem için risk taşıyanların bir de 2 y sonra kontrolleri gerekir.

Ben bu tür yakın temaslarda INH tedavisini doğru bulmuyorum; bu tedavi dirençli verem mikroplarının ortaya çıkma ihtimalini artırabilir.

Bu kişiler gereksiz yere ilaç yan etkisine maruz kalırlar, INH yüzünden karaciğeri iflas eden ve karaciğer nakli yapılması gereken durumlara çok seyrek olsa da rastlanabiliyor.

Ben böyle verem bulaşma ve hastalık gelişme ihtimali yüksek olanların yakından takibini ve şayet hastalık tespit edilirse tek ilaçla değil “dört ilaçla” adam gibi tedavi edilmesini daha doğru buluyorum.

Yazı için 18 yorum yapılmış:

  1. Sevda dedi ki:

    benimde 1 yakinimda verem varmis bunu sonradan ögrendim. Kendiside bilmiyordu bende test yapdirdim ilk cigerler temiz kan testinde o mikroplara rastlamislar 2 kere kan testi yapdilar hastayla temasdan 2 ay gecmesi gerekiyo dediler ikincide pozitif cikica ilac tedavisine basladilar 22 gündür iciyorum 9 ay icmem gerekiyomu dokdor cigerlerine zarar verebilir ama az ihtimal dedi peki ben ne yapiyim sdevam icyimmi bunun baska tedavi sekli yokmusdur ?

  2. Ercan D. dedi ki:

    Merhaba,
    Kasım ayının sonlarında eşimin babası bulaşıcı tüberküloz hastalığına yakalandı. Pendik Verem Savaş dispanserinde ilaç tedavisine başlandı. Hastanede yatmasına gerek görülmedi.
    Bana, eşime ve kızıma da test yaptılar. Test sonucunda, ben ve eşimde 12mm, kızımda da 6mm kızarıklık çıktı. Doktor bunun pozitif olduğunu söyleyerek, 6ay koruyucu ilaç (I.N.H) kullanmamızı söyledi. Bu ilaçtan 32 gündür, her sabah, kızım Ilgaz (5,5yaş, 20kg) 200mg, eşim (35 yaş,55kg) ve ben (37 yaş 80kg) 300mg içiyoruz.
    Hastamız kendi evinde, bizden ayrı yaşıyor. Haftada bir eşimle birlikte kendisini ziyarete gidiyoruz. Sürekli maske kullanıyoruz.
    Bugüne kadar kızıma hiç antibiyotik içirmedim, ben de yıllardır antibiyotik içmiyorum. Ciddi yan etkileri olduğunu düşünüyorum.
    İlaçla ilgisi var mıdır bilemiyorum ama son 2-3 haftadır da vücudumda kaşınmalar, mide yanması,karın ağrısı oluyor.
    Bu kriterlere göre, koruyucu ilaç almalı mıyız?
    Saygılarımla

  3. arzu durmaz arpacı dedi ki:

    Merhaba. 10 gün öncesinde kız kardeşime (25 yaş) 2 akciğerinde de görülmek üzere 3 aylık verem teşhisi konuldu. Doktorumuz hastane de yada evde tedavi hakkını kendi kararına bıraktı. Şu an 10 gündür hastane de tedavi görüyor. Bizler 3 ablası, 3 eniştesi, annemiz, babamız,16-10 yaşlarında 3 yiğeni, 7 yaşında bir yeğeni ve 2 yaşında da bir yeğeni daha tüm aile bahsedilen bu ilacı kullanmaya başladık. İlk olarak ilaç verem savaş tan bize küçük kilitli poşetlerde verildiği için ismini, yan etkilerini anlayamadık. 2 yaşındaki yiğenimize cam şişede verilince ilaç adı nedir, yan etki ne yapabilir araştırmaya başladık. Annem 58 yaşında. Şeker, tansiyon, kolestrol, vuğatır ne ararsanız var. Ama bu ilacı verdiler. Kullanıp, kullanmamak konusunda özellikle benim ciddi kaygılarım oluştu. İnternetten birşeyler okudukça tedirginliğim artıyor. Hele bir de karaciğer rahatsızlığına yol açabilir, hepatit oluşabilir yorumlarını okuyunca, inanın kendimden önce ailem için çok korkmaya başladım. Ne yazık ki; doktorumuzdan detaylı bilgilere ulaşamıyoruz. Bu arada ilaçları 15 günlük teslim ettiler. Bitmesine 2 gün kala aile hekimimizden bir takım testler yaptırıp, sonuçları götürmemizi istediler verem savaştan. Özellikle küçük çocuklarımızı zaten uzak tutuyoruz hastamızdan. Yapılan tetkiklerinde de bulguya rastlanmadı çok şükür. Neden bu riskli koruma ilacını içiriyoruz?
    Hekimlerimize güvenmeliyiz, biliyorum. Fakat; öncelikle bir anne olarak, bir teyze olarak gerçekten bu konuda aydınlatılmaya çok ihtiyacım var.
    Bu uzun yazımla vaktinizi aldığım için affınıza sığınarak, bana zaman ayırıp, cevap vermenizi sabırsızlıkla bekliyorum.

    Şimdiden çok çok teşekkürler. Hep sağlıklı kalmanız, hep sağlıklı kalmamız dileğiyle…

  4. Yunus demir dedi ki:

    Hocam merhaba.babannemde tüberküloz hastalığı çıktı ben eşim ve 3 yaşındaki oğlum bir hafta saat 12 den akşam 9 a kadar yanında kaldık verem savaşta koruyucu ilaç kullanicaksiniz dediler bunu kullanmanızda ki amaç nedir doktoru bulaşıcı olmadığını söyledi.cocuk için herhangi bir sıkıntı oolurmu.

  5. Gül dedi ki:

    Hocam bir yakınımız verem miş sonra öğrendik hepimiz kontrole gittik eşine ve oğluna yaşınız büyük demişler kızına torununa vermişler ilaç onlarda kullanmadı eşim ve ben ailesi kdr aynı ortamda bulunmadık ama bize 4 aydır ilaç kullandırıyorlar ki bizde diğerleri gibi bir sorun çıkmadığı halde ve biz yan etkileri ne maruz kaldık gittik bu sorunları yaşıyoruz diye bize geçici olduğunu söylediler bakıyorum herkes bizden rahat biz bu ilacı kullanıyoruz ve 4 ay sonra artık kimse ölmüyor bir biz mi günah keçisi yiz diye ilacı bıraktık dün aradım verem savaşı kullanmak istemiyoruz dedim bırakırsak ne olur ailesi hiç kullanmıyor bizden rahatlar biz sıkıntı yaşıyoruz dedim bana kullanmaya devam edin demezmi şimdi ne yapmalıyız hocam içmiycez bu ınh 300 ve hocam bizde de virüs çıkmadı bunu da açıklayayım ve ilacı bıraktım aynı gün alkol de aldım hırsımdan şimdi bize ne olur kesin ve net bir yorum yapın lütfen bıktık her sabah robot gibi ilaç almaktan

  6. Velat dedi ki:

    Sedef için iğne verdiler 2 ay kullandım kestim ama ı.n.h 9 ay kullan dediler peki 9 ay sıkıntı yan etki yapmazmı

  7. Mahinur dedi ki:

    Merhaba eşime verem tehşisi konuldu 2 yasında ve 3 aylik iki tane cocgum var 3 aylık olana tomografi deri testi yapıldı ve bi sorun cikmadi 2 yaşinda olan cocugumada deri testi yapıldı ondada biley cıkmadi bende dahil ama koruma hapı verdiler cocuklarim cok kucuk bunu kullanmanin onlar üzerinde kotu etkisi olurmu bu durumda ne yapmayalım cok zor durumdayım verem savastakiler kullanmamiz yonunde konusuyorlar menenjit ve dha kotu etkıleri olabilir dıyorlar

  8. Hiçkimse dedi ki:

    Eğer hastaysanız ve ya olmadığınız halde bile olsa ilaç önerildiyse mutlaka kullanın, aptallık etmeyin. Ne kadar süre, kaç ilaç belirlendiyse adam gibi vakti vaktinde alın. Yoksa kötü sonuçlar doğabilir. Bu illeti ben bilirim. 24 yaşındayım 1 senedir ağır ilaçlarla tedavi görüyorum. Hayatım hayat olmaktan çıktı neredeyse. Şükür ki ben iyileşme gösteriyorum artık. Fakat bu yorumu gören her kese tavsiyem mutlaka doktorun söylediğini yapın ve önerilen ilaçları önerilen şekilde önerilen süre zarfında kullanın. Ben ilaca aşırı dilençli tbc tedavisi görüyorum. Siz bir kaç basit ilacı içmekten çekiniyorsunuz. Yapmayın. Önce kendinizi, sonra iletişimde olduğunuz kişileri ve çevreyi düşünün. Her kese acil şifalar diliyorum.

  9. Filiz Balkan dedi ki:

    Annem bir aydır bizdeydi 2 hafta önce verem teşhişi kondu bulaşıcı olup olmadığı bilmiyoruz tam 2 kızım biri 4 biri 14 yaşında eşim ben filmlerimiz temiz çıktı fakat koruyucu ilaç kullanmalımıyız.

  10. özlem akkan dedi ki:

    merhabalar.romatoid artrid hastasıyım.cimzia iğnesi önce ınh başlandı.dizlerimde şişlik arttı.yan etkisi olabilirmi

  11. Yasemin dedi ki:

    Banada tberküloz teşhisi konup bu ı n h ilacı elime verdiler 8 günün sonunda bir komaya girdim allah kimseye vermesin lütfen bu ilacı sakın hafife almayın çünkü bu ilaç değil bildiğin zehir hele günlerce kusmalarım olmasaydı ben şimdi bir ölüydüm birde şunu belirtmek istiyorum ne hikmetse verem savaş veriyor ilacı arkasından baika dolktor sorumlu tutuluyor

  12. SELÇUK EROL dedi ki:

    COVİD TEDAVİSİ İÇİN 7 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDIM 15 GÜN GÖĞÜS SERVİSİNDE KALDIM SERVİSTEN ÇIKARKEN INH KULLANMAM GEREKTİĞİ SÖYLENDİ HEM DE 6 AY KULLANMAM GEREKTİĞİ BELİRTİLDİNE YAPAYIM KULLANMAYA DEVAM MI EDEYİM VEREM İLE İLGİLİ HER HANGİ BİR SEPTOMUM DA YOK

  13. Ayşe karakaya dedi ki:

    Sedef hastasıyım.. Bu ilaca başlamam önerildi. 9 ay kullanmam gerekiyormuş.. Fakat 1 haftadır içip içmemekte kararsız kaldım..yan etkilerini okudukça korkularım arttı.. Sedef olup kullanan var mı? Bilgi verebilir misiniz?

  14. Fatma caliskan dedi ki:

    Hocam 8 yaşında kizim koltuk altı lenf şişesiyle gittim kedi tirmigi pozitif cikti azitro kullandım.daha sonra tb spot tahlili yaptırdık zayıf pozitif geldi.ppd negatif ama bize INH 300 beslenmesi lazim dendi 3 doktora gittim.2si başlamamı 1 tanesi azitro ya devam et dedi ben neyapmaliyim

  15. Suna dedi ki:

    Merhabalar.iltihaplı romatizma var
    I.n.h ilacını ramatiloji verem savaş hastanesine yönlendirdi. Bi kaç test istedi yapıp tekrar görüşeceğim.
    Fakat ilaci iciyorum kürek kemiklerimde siddetli agri neden olur

  16. Songül dedi ki:

    Ben ölümlerden ölüm beğen çok kötü dirençli ve ilaçlara tepkili karaciğer enzimleri tavan yapan hastayım 25 gündür ölümüyüm dirimi rabbim bilir, sağlıklı gittiğim hastaneden yatalak durumda kaldım neredeyse ilaçlar zehir yapıyor beni zehirlediler sonumu Rabim bilir

  17. Nurten Cansever dedi ki:

    Romatoid artrit hastayım doktorum ilaçlarım agirlasacagi için koruyucu olarak kullanmamı istedi,kullanmam gerekiyor mu

  18. Emine dedi ki:

    Merhaba yazılanları okudum ama herhangi bir cevap göremedim bende çok tedirginim benimde babama teshis konuldu ailece bizde inh 300 kullanıyoruz babam tedaviye başladı 1 hafta sonra kan değerleri yüksek çıktı ve sağlam olan organlarida bozuldu ilaclari kesip hastaneye yatırdılar şuan biz koruyucu kullanıyoruz ama gerçekten kullanmamız gerekiyor mu

Siz de yorumunuzu paylaşın: