YENİ BİR ALERJİK HASTALIK: EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Eozinofilik özofajit (EÖ), ilk defa 20 sene kadar önce tarif edilmiş olan ve görülme sıklığı giderek artan kronik alerjik bir hastalıktır.

Bu artış sadece hastalığın bilinirliğinin artmasına bağlı değildir, astım ve alerjik hastalıklardakine paralel bir artış söz konusudur.

Hastalık gıdalara, mide asidine bağlı olarak yemek borusunda eozinofil adı verilen hücrelerin birikmesiyle oluşan enflamasyonla (mikropsuz iltihap) karakterizedir.

Bu enflamasyon yemek borusunda sertleşmeye ve daralmaya sebep olarak gıdaların yutulmasını zorlaştırmaya başlar.

Normalde yemek borusunda eozinofiller bulunmaz.

Mide asidine bağlı EÖ, proton pompası adı verilen ilaçlarla tamamen düzelirken gıdalarla bağlı olan EÖ ömür boyu süren bir hastalıktır.

Hastalığın belirtileri yaşa göre değişir

Bebeklerde ve küçük çocuklar yiyecekleri reddederler, kusma olabilir ve gelişimleri beklendiği kadar değildir.

Okul çağı çocuklarında yutma güçlüğü, geğirme, kusma ve tekrarlayan karın ağrıları vardır.

Gençler ve erişkinler ise bilhassa katı ve sert gıdaları yutmakta güçlük çekerler; ileri safhalarda gıdalar yutulamaz ve yemek borusunu tıkarlar.

Risk faktörleri

EÖ için bazı risk faktörleri bildirilmiştir.

Bunların en önemlisi atopi yani alerjiye yatkınlıktır, bunların bir kısmında astım, saman nezlesi, egzama gibi bir hastalık da vardır.

EÖ teşhisi çoğu zaman bahar ve yaz aylarında konur ki bunun polenlerle alakalı olduğu düşünülmektedir

Hastalık, soğuk ve kuru iklimde yaşayanlarda ve erkeklerde kadınlara göre daha fazladır.

Bazı ailelerde de sık rastlanır.

Başlarda bir çocukluk çağı hastalı olduğu değerlendirilen EÖ erişkinlerde de görülür.

EÖ nasıl teşhis edilir?

Hastalığın kesin teşhisi yemek borusunun endoskopik incelenmesiyle ve biyopsi ile konur.

Bazı hastalarda yemek borusunun hastalığa has bir görünümü vardır, bazılarında tamamen normal de olabilir.

Biyopsi de eozinofil hücrelerin hâkim olduğu kronik bir enflamasyon tespit edilir.

Hastaların besinlere alerjilerinin belirlenmesi için de alerjik deri testleri ve yama testi yapılır ancak bu testlerin yanlış pozitif ve yanlış negatif netice verebilecekleri de bilinmelidir.

Alerjik deri testlerinde IgE’ nin aracılık ettiği erken reaksiyonlar, yama testinde ise IgE dışı mekanizmalarla gelişen geç aşırı duyarlılık durumları ortaya konur.

Tedavide diyet

EÖ’ in tedavisinde alerji yaratan besinin diyetten çıkarılması gerekir.

Testlerle herhangi bir alerjen gıda belirlenememişse en çok alerji yaptığı bilinen süt ve süt ürünleri, yumurta, buğday, kuru yemişler ve deniz ürünlerinin tek tek diyetten çıkarılarak hastalık belirtilerinin gerileyip gerilemediği değerlendirilir (deneysel eliminasyon diyeti).

Birçok besine alerjisi olan ve tedaviye yeterli cevap alınamayan çocuklarda “temel diyet” denenir.

Bu yöntemde bütün protein kaynakları diyetten çıkarılır; hasta amino asit, şeker ve yağlardan oluşan mamalarla beslenir. Bu mamaların tadı hoş olmadığından beslenme yemek borusuna konan bir tüp ile sağlanır.

İlaç tedavisi

EÖ’ deki enflamasyonu en etkili baskılayan ilaç kortizondur ve ilk başlarda yüksek dozların kullanılması gerekir.

Bu amaçla budesonid veya flutikazon gibi lokal etkili kortizonlar tavsiye edilir; bunlar sıvı şeklinde içilir.

Proton pompası inhibitörleri olarak bilinen ilaçlara bazı hastalar çok kısa zamanda çok iyi bir klinik cevap verirler ama bu enflamasyonun baskılandığı manasına gelemeyebilir.

Diyete ve bu tedavilere cevap alınamayan hastalarda yemek borusunun genişletilmesi işlemi (dilatasyon) uygulamak gerekir.

NOT: 2 Pulmicort Nebules + 5 gram Splenda ile şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılacak. Sabah-akşam içilecek, bir saat önce sonra bir şey yenip içilmeyecek. 3 AY.

JORZEVA 1 MG (ÖZEL BUDESONİD) Jorveza kullanımı: Yemekten bir saat sonra ağıza alınıyor dil üzerine konuyor ve damak dil arasında 2 dakika tutuluyor. Asla çiğnenmiyor veya yutulmuyor. Bu 2 dakika süresince sık sık yutkunuluyor. Bu sırada ve tableti aldıktan 1 saat sonraya kadar bir şey yenip içilmiyor,

***

EK 1 (24.5.2022): FDA, eozinofilik özofajit için ilk ilacı onayladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerde ve 12 yaş ve üzeri en az 40 kg ağırlığındaki çocuklarda eozinofilik özofajiti tedavi etmek için Dupilumab ilacını onayladı. Eozinofilik özofajit, yemek borusuna zarar veren ve yutma ve yeme güçlüğüne neden olan tip 2 inflamasyonun neden olduğu kronik inflamatuar bir hastalık. Dupilumab, inflamatuar yolun bir kısmını inhibe etme görevi gören bir monoklonal antikor.  Eozinofilik özofajit için FDA tarafından onaylanan ilk ilaç.

İlacın faz 3 denemesinde, haftalık 300 mg dupilumab, plaseboya kıyasla eozinofilik özofajitin belirti ve semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdi ve bu hastalıkta tip 2 inflamasyonun rolünün altını çizdi. FDA’nın İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi’nde Gastroenteroloji Anabilim Dalı Direktörü Jessica Lee, “Son yıllarda araştırmacılar ve klinisyenler eozinofilik özofajit hakkında bilgi edindikçe, ABD’de daha fazla bozukluk vakası tanındı ve teşhis edildi.” dedi.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/fda-eozinofilik-ozofajit-icin-ilk-ilaci-onayladi-100657

***

EK 2 (8.9.2022):  30 sene kadar önce tanımlanan eozinofilik özofajitli hastaların üçte birinin teşhisi en az 10 yıl ve hastaların genel olarak teşhisi medyan 4 yıldır.

Kaynak: https://journals.lww.com/ajg/Abstract/9900/DIAGNOSTIC_DELAY_IN_PATIENTS_WITH_EOSINOPHILIC.467.aspx

***

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. Doktor X dedi ki:

    Kimse duymasın ama bu hastalığın adını ben yeni duydum

  2. Gül dedi ki:

    Üç yıldır atlatmaya çalışıyorum ara ara kullandığım reflü ilaçlarıyla, maalesef geçmiyor, ilk zamanlarda yaşadıklarıma göre yine de daha iyi olduğuma şükrediyorum…Alerji yapan besinleri, midenize dokunan besinleri kesinlikle tüketmemek gerekiyor…

  3. Mustafa dedi ki:

    Kıymetli Hocam tüm paylaşımlarinizi takip ediyor ve yararlaniyoruz.05.02.2009 doğumlu oğlum 2018 de burket lenfoma tanisiyla tedavi aldi.çok şükür sonuçlar iyi ancak kandaki esonofil geçen ay %8 bu gün de %14.deri ve anal bant testleri negatif.

    Bu alerjik durum için önerilerinize çok ihtiyacimiz var.Çocuk alerji uzmanina gitmeye devam edeceğiz ancak sizden gelecek öneriler onemseniyor ailemizce…

  4. Necla dedi ki:

    Akalazya hastalığı ile bu aynı hastalık mı? Akalazya hastalığının vücudun kan üretimi ile ilgisi var mı?

  5. Sinan özer dedi ki:

    Dirençli reflu eozinofilik özafajit tanisiKonuldu bogazimin altinda yutkunurken tskilma var bogazimin ici kipkirmizi ve yanma oluyor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim hocam

  6. Mehmet dedi ki:

    Hocam banada Eozinofilik özofajit tanısı konuldu, yutkunurken takılma hissi ve göüğüsümde ara ara ağrı oluyor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  7. hasan dedi ki:

    hocam bana tanı konmadı ama endoskopi resimlerinde beyaz lekeler var ve resimde halkalar gözüküyor.benim 8 ay oldu şu an sadece su içebiliyorum hocam ağrılı yutkunma oluyor ve göğsümde kasılma oluyor.nefes darlığı yapmaya başladı.zor durumdayım ne yapmam lazım tedavisi var mı ?

  8. Levent dedi ki:

    Eozinofilik özafajiti olan arkadaşlar(05435773836) bu numaradan mesaj atın lütfen birbirimize yardımcı olalım. Tecrübelerimizi paylasabilicegimiz bir grup kurabilirsek belki bir faydamiz olur birbirimize.

  9. sebnem dedi ki:

    3 yaş oğluma başka bir hastalık teshisi için endoskopi yapılırken yemek borusunda alınan örnekle Eozinofilik özafajit tanısı kondu. şu an için bir semptom yok hastalık tedavi edilmezse çabuk ilerler mi yemek borsunda daralma kısa sürede görülebilir mi seyri nasıl hastalığın?

Siz de yorumunuzu paylaşın: