İMMUNOTERAPİ NEDİR, KİME YAPILMALIDIR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İmmunoterapi, ya da halk arasındaki ismiyle aşı tedavisi, allerjik hastalıkların temel tedavi yöntemidir. İmmunoterapi, hastanın duyarlı olduğu allerjenlerin giderek artan dozlarda verilmesiyle uygulanır. Bu yöntemde, hastaya her hangi bir ilaç verilmesi söz konusu değildir.              

İmmunoterapinin 90 yılı aşan bir geçmişi vardır. İlk kez 1911 yılında Noon ve Freeman isimli araştırıcılar tarafından, çayır polen ekstrelerinin giderek artan dozlarda injekte edilmesi suretiyle allerjik nezleli hastalara uygulanmıştır.

İmmunoterapi, bu kadar eski bir geçmişi olmasına rağmen çok tartışılan bir tedavi yöntemidir. Çoğu, göğüs hastalıkları uzmanı olan bazı doktorlar immunoterapiye temelden karşıdırlar, allerji uzmanları ise kayıtsız şartsız immunoterapi taraftarıdır. Her ikisi de doğru değildir.

İmmunoterapi kime yapılmalıdır? 

İmmunoterapi her astımlıya değil, sadece allerjik astımı olanlara uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.  Astımın allerjik olup olmadığı, deri testleri ile ya da kanda IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle kolaylıkla belirlenebilir. 

Hastanın sadece allerjik olduğunun belirlenmesi immunoterapi kararı için yeterli değildir:

BİR: Tespit edilen allerjen, hastanın soluduğu havada bulunmalı ve bundan kaçınmak mümkün olmamalıdır. Meselâ, polenlere allerjisi olan kişinin bunlara maruz kalmaması için polen mevsimi boyunca kapı ve pencereleri sıkı sıkıya kapalı bir evden hiç dışarı çıkmaması ya da akarlara allerjisi olan birinin tüm yaşamını 2000 metreden daha yükseklerde geçirmesi gerekir. Mümkün mü sizce ?

İKİ: Allerjene maruz kalınması, allerjik belirtilere ya da astım krizlerine yol açmalıdır. Halı silkeleyen bir hastada allerjik nezle ya da astım belirtilerinin (öksürük, hırıltı ya da nefes darlığı) gelişmesi gibi.

ÜÇ: Hastanın az sayıda allerjene duyarlılığı olmalıdır (Meselâ, sadece ev akarı allerjisi veya sadece çayır poleni allerjisi). Çok sayıda allerjene duyarlılığı olanlar immunoterapiden beklenen faydayı göremiyebilirler.

DÖRT: İmmunoterapi, ilaç tedavisi görmek istemeyenler, ilaç yan etkilerinin tedaviyi olumsuz şekilde etkilediği hastalar, ilaçlarla hastalıkları kontrol altına alınamayan hastalar için de uygun bir tedavi yöntemidir.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

***

EK 1 (31.10.2022): Alerji hapları, kortizonlu burun spreyleri ve diğer ilaçlar alerjik nezlenin belirtilerini giderebilir ama, hastalığın seyrini değiştiren tek mevcut metot aşı tedavisidir.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/983234?src=soc_tw_221031_mscpedt_news_mdscp_sublingualimmunotherapy&faf=1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: