ÖKSÜRÜK VE SOĞUK ALGINLIĞI İLAÇLARI ÇOCUKLARDA ÖLÜME YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Pediatrics isimli dergide yayınlanan araştırmada, USA’ da 2008-2016 seneleri arasında 40 çocuk ölümünün öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarıyla alâkalı olabileceği bildirildi (1, 2).

Ölümcül çocuk zehirlenmelerini izleyen The Pediatric Cough and Cold Safety Surveillance System, bu dönemde 40 ölüm tespit etti ve bunların antihistaminik etkileri olan difenhidramin ihtiva eden ilaçlardan kaynaklandığı tespit edildi.

Ölümlerin çoğu 2 yaşından küçük çocuklarda görüldü.

7 vakada ölüm ilacın çocuğu sakinleştirmek için; 6 vakada ise cinayet kastıyla verilmesine bağlıydı.

Antihistaminik ilaçların sakinleştirici ve uyku verici etkileri var ama yüksek dozlarda deliryum, halüsinasyonlar, çarpıntı ve kalp ritim bozukluklarına da yol açabiliyorlar.

Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları USA’ da eczanelerde reçetesiz olarak satılıyor olmakla beraber bunlar hastalık belirtilerini azaltmada etkili olduklarına dair yeterli delil olmadığı gibi ciddi aksi tesirleri de görülebiliyor.

FDA, bu tür ilaçların 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaması ikazında bulunmuş, ilaç şirketleri ise daha ileri giderek sınır olarak 4 yaşını uygun bulmuşlardı.

Bu ikazlara rağmen, USA’ da anne ve babaların yarısının bu ilaçları çocuklarına verdikleri ve bunların evde çocukların kolayca erişebilecekleri yerlerde muhafaza edildiği de biliniyor.

Gelelim neticeye

Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları benim reçetelerimde yer almaz.

BİR: Öksürük bir hastalık değil belirtidir ve esas husus da öksürüğe sebep olan hastalığın tedavi edilmesidir.

İKİ: Bu ilaçların etkili olduğu, işe yaradığına dair yeterli delil yoktur.

ÜÇ: Bu ilaçların ciddi aksi tesirleri vardır.

Kaynaklar:

https://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20211028/fatal-child-poisonings-cough-cold-meds

https://publications.aap.org/pediatrics/article/148/5/e2020049536/181328

Better Tasting Medicines Improve Treatment Outcomes - CHADD

***

EK 1 (21.3.2023): FDA, 4 yaşından küçük çocukların reçetesiz satılan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmaması gerektiği konusunda uyardı. Amerikan Pediatri Akademisi, küçük çocuklar için “ilaçlardan daha iyi sonuç verebilecek” kocakarı ilaçlarını deneyin diyor.

Kaynak: https://lifehacker.com/home-remedies-are-actually-better-for-kids-than-cold-me-1850146661

Makale: Home Remedies Are Actually Better for Kids Than Cold Medicine

***

EK 2 (15.9.2023): America’s most popular oral nasal decongestant, phenylephrine, is not effective and no better than a placebo, an FDA panel said Tuesday. 

The unanimous vote  of the Nonprescription Drug Advisory Committee was in line with a review of pharmacology and clinical data the FDA presented Monday. It found the rate at which the drug is absorbed by the body to be less than 1%, compared to 38%, a number often cited in literature and based on outdated technology.

Kaynak: https://www.webmd.com/drug-medication/news/20230913/popular-otc-decongestant-ineffective

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Aleyna Altın dedi ki:

    Bu tür ilaçlar ABD’ de tezgah üstü ilaç olarak biliniyor yani marketlerden de alınabiliyor, doktor reçetesi istenmiyor. Tezgah üstü zararsız manasına geliyorsa bu ölümler neden görülüyor? Neden bunları reçeteli yapmıyorlar?

Siz de yorumunuzu paylaşın: