TIBBIN BİR SORUNU MU VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Lacivert’ de Yunus Arslan‘ ın haberi:

Modern tıbbın insanlara zarar verdiği düşüncesinin son yüzyılda yaygınlaşmasıyla “alternatif ve tamamlayıcı tıp” tabirleriyle zararlı olmadığı iddia edilen yeni bir tıp anlayışı dillere dolanmaya başladı..

Tıbbın bir sorunu mu var?

Hipokrat’ın bu sözleri tıbbın tartışmalı tedavi yöntemlerine dair temel bir ilkeden bahsetmekteydi: “Önce zarar verme!” Modern tıbbın insanlara zarar verdiği düşüncesinin son yüzyılda yaygınlaşmasıyla “alternatif ve tamamlayıcı tıp” tabirleriyle zararlı olmadığı iddia edilen yeni bir tıp anlayışı dillere dolanmaya başladı. Modern tıp iktidarını mı kaybediyor, yoksa alternatif tıp diye bahsedilen şey sadece “tamamlayıcı tıp” mıdır?

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, modern tıbbın “her şeyi ben bilirim ve ben ne dersem o olur” tutuculuğunun gün gelip iflas etmesinin mümkün olduğundan bahsederken bu tıbbın dışındaki tedavilerin de bilimsel yöntemlerle araştırılmasını öneriyor. 

Alternatif tıbba bakış açınız nedir?

Alternatif tıp için “tamamlayıcı tıp, destekleyici tıp, doğal tıp” gibi birçok farklı isimler kullanılıyor olsa da ben alternatif tıbbı modern tıp dışı tedavi yöntemleri olarak adlandırıyorum. Bu tabirle tıp fakültelerinde okutulmayan, öğretilmeyen ve çoğu zaman hekim olmayan kişiler tarafından uygulanan tedavi yöntemlerini kastediyorum. Homeopati, biyoenerji, biyorezonans, yoga, hipnoz, fitoterapi, akupunktur, reiki, şiatsu bunlardan sadece birkaçı. Modern tıp teknolojisinin sağladığı müthiş ilerlemelere karşılık bizde ve en gelişmiş olanlar dâhil tüm ülkelerde de modern tıp dışı tedavi yöntemlerine giderek artan bir alâka var. Mesela Amerikalıların bu tedaviler için senede en az 50 milyar dolar harcadıkları ve bu rakamın her geçen gün arttığı biliniyor. Modern tıp “dediğim dedik çaldığım düdük” prensibine sıkı sıkıya bağlı bir kurum. Kendi öğretisinde yer almayan bir tedavi yöntemini tartışmaya bile gerek görmeden kesinlikle reddeder ve bunları uygulayanları veya savunanları da gözünü kırpmadan “şarlatan” ilan eder. Oysa modern tıbbın elinin kolunun bağlı kaldığı pek çok hastalık olduğu gibi “kendi şarlatanlarının” sayısı hiç de az değildir. Tabii ki modern tıptan, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamış bir tedaviyi itirazsız kabul etmesini ve onay vermesini beklemiyoruz ama bunları hiçbir makul ve mantıklı bir gerekçe göstermeden reddetmek de bilimsellikle uyuşmuyor.

indian medicine ile ilgili görsel sonucu

Sizce bu yönelimin sebebi nedir? Bu yöntemler neden ilgi çekiyor?

Modern tıp dışı yöntemlerin ilgi çekmesinin pek çok sebebi olabilir. Ben bunlar içinde modern tıbbın kendi uygulamaları dışındaki diğer tüm tedavi seçeneklerini hor gören, aşağılayan katı statükocu tutumunun rolünün büyük olduğu kanaatindeyim. İkinci önemli sebep de modern tıbbın birçok hastalık karşısında çaresiz kalması olabilir. Bir tarafta “Artık ne yerse yesin” denilen hastalar, bir tarafta astım, romatizma gibi ömür boyu devam eden hastalığı olanlar denize düşen yılana sarılır misali alternatif tıbbın kucağına düşebiliyorlar.

Modern tıp uygulamalarının insan ruhunu hiçe sayması, empatiyi ihmal etmesi, birçok hastalığın şifasının tabiatta olduğunu görmezden gelmesi, her hastalığı mutlaka ilaçla veya ameliyatla tedavi etmeye çalışması, pahalı olması, önemli ölçüde ilaç endüstrisinin denetimi altında olması ve hasta hekim ilişkisinin satıcı-tüketici ilişkisine dönüşmesi gibi daha pek sebep ileri sürülebilir.

“Her şeyi ben bilirim” yanlışlığı mı var?

Modern tıbbın bu yöntemlerin tümünü aynı kefeye koyması ve hiç incelemeden, üzerinde düşünmeden, ne olduklarına, neyi nasıl yaptıklarına bakmadan dışlaması çok yanlış. Toplumların yüzlerce yıldan beri uyguladıkları yöntemlere en azından merak duymak, bunlar neyi nasıl yapıyorlar diye ilgilenmek her şeyden önce bilimselliğin bir gereğidir. Günümüzde modern tıp uygulamalarının birçoğunun bu geleneksel tedavilerden esinlendiği, faydalandığı da unutulmamalı. Bitkilerden elde edilen ilaçlar bunun en güzel misali.

Modern tıbbın “her şeyi ben bilirim ve ben ne dersem o olur” tutuculuğunun gün gelip iflas etmesi de mümkün. Çin’de yüzlerce seneden beri uygulanan akupunkturu uzun süre reddeden modern tıp sonunda bunun etkili bir tedavi yöntemi olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştır. Modern tıp dışı tedavilerin tümü aynı kefeye konmamalı ve bunların etkinlikleri, yan etkilerinin bulunup bulunmadığı doktorlar tarafından bilimsel yöntemlerle araştırılmalıdır. Tabii şu da önemli bir nokta: Hiçbir tıbbi tedavi yönteminin doktor olmayan kişiler tarafından uygulanmasına fırsat ve imkân verilmemelidir. Modern tıp okumuş ve yıllarca da eğitimini vermiş bir kişi olarak bu yöntemler içinde modern tıp uygulamalarının yerini alacaklar bulunduğuna da inanıyorum.

indian medicine ile ilgili görsel sonucu

Tamamlayıcı ve alternatif tıbbın önerdiği ilaçlar modern tıbbın önerdiği ilaçların yerine geçebilir mi?

Alternatif tıbbın birçok ilacı pekâlâ modern tıp ilaçlarının yerini alabilir ama bunların özellikle semptomatik tedavide kullanılan ilaçlar yani belirti giderici ilaçlar olduğunun altını çizmek gerekir. Mesela, ateş düşürmek, öksürük, burun tıkanıklığı, mide yanması, kabızlık gibi belirtileri gidermek için alternatif tıptan faydalanmak mümkündür.

Kalp krizi gibi aniden oluşan hastalıklar için sağlıklı yaşama çabasının yanında neler yapılması gerekir? Tamamlayıcı tıp bir alternatif olabilir mi?

Bu hastalıklar için modern tıbba da alternatif tıbba da gerek yok. Bütün mesele adam gibi beslenmek ve sağlıklı hayat tarzındadır.

Kaynak: http://www.lacivertdergi.com/dosya/2020/02/22/tibbin-bir-sorunu-mu-var

 

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Ali Mert dedi ki:

    Tıbbın bir sorunu mu var? Var tabii daha doğrusu tıbbın sorunları bitmez ki bir sorunu şöyle dursun

  2. Didem ayrancı dedi ki:

    Hocam yüreğinize sağlık. Verdiğiniz bilgilerle bizleri aydınlattığın için çok teşekkür ederim. Sizden bir ricam var. Eşimin dizleri şişiyor. Rutin olarak dizilerindeki sıvıyı enjektörle çekiyoruz. Enbrel, humira kullandı. Bağışıklık kazanınca bıraktı.kortizonla çok rahatlıyor. Sizin önerileriniz nedir. Oğlum da, eşim de hekim. Özel bir poliklinikte hizmet vermekteyiz. Eşim Proloterapi, osteopati, biorezonans, mr sistemleri ile birçok hastalığı tedavi ediyor. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Antakya /HATAY

  3. Gülümser dedi ki:

    Didem hanım eşinizin başkalarına alternatif tıp uygulaması ama sıra kendine gelince modern tıbbın ilaçlarından medet umması çok traji-komik bir durum. Ahmet hoca ne der bilmem ama ben eşiniz kendi yöntemlerini kendinde denesin hem de bedava.

  4. Hakan Çelik dedi ki:

    Artık alternatif tıp da bir sektör oldu ve bazılarının iştahını kabarttı..bitkisel deyince masummuş gibi geliyor insanlara ama “her şey zehirdir,mühim olma dozdur.”sözünü unutmamak lazım..organ nakli biriminde çalışan birinin gecenlerde bir paylaşıma yaptığı yoruma göre,bir çok insan yanlış bitkisel ürünlerden karaciğerini kaybediyormuş..

Siz de yorumunuzu paylaşın: