BU İKİ ESKİ İLAÇ KANSERDE METASTAZ VE NÜKSLERİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Perioperatif yani ameliyat öncesi, ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde bir beta bloker olan “propranolol” ve COX-2 inhibitörü olan “etodolac” uygulamasının kansere ait belirteçleri ve metastazları ve kolon cerrahisinden sonraki nüksleri azalttığı bildirildi (1).

İsrail’de kolon ve rektum kanseri cerrahisi uygulanan ve ortalama yaşları 58 olan 34 hasta üzerinde yapılan araştırma, kanserin cerrahi tedavisi sırasında metastazları teşvik eden süreçlerde fazla miktarda katekolamin ve prostaglandin salgılanması bilgisinden hareketle planlandı.

Bu maksatla katekolaminleri baskılayan beta-bloker ve prostaglandinlerin baskılayan COX-2 inhibitörü ilaçlar seçildi.

Ameliyattan beş gün önce başlanan ilaçlar toplam 20 gün verildi. Etodolac günde iki defa 400 mg, propranolol ise ameliyattan önce 20 mg, ameliyat günü 80 mg ve ameliyat sonrası günde 40 mg verildi.

İlaçlar iyi tolere edildi, ilaç ve plasebo grubunda küçük komplikasyonlar görüldü. Tedavi grubunda ciddi bir cerrahi komplikasyon ortaya çıkmazken plasebo alanlarda bir ciddi komplikasyon gelişti.

Treatment options for high-risk lung cancer patients – Washington  University School of Medicine in St. Louis

Tedavi alan grupta tümör belirteçleri ve metastazlarda ciddi düzelmeler olduğu tespit edildi:

BİR: Epitel-mezenkim geçişi azaldı

İKİ: Tümör infiltre eden CD14+monosit ve CD19+ B hücreleri azaldı.

ÜÇ: Tümör infiltre eden CD56+ tabii öldürücü hücreler arttı.

DÖRT: Transkripsiyon faktörlerde azalma oldu. (Bunların azalması hayatta kalma süresinin uzunluğunu gösteriyor).

3 senelik nüks oranını tedavi grubunda yüzde 12.5 iken bu oran plasebo verilenlerde yüzde 33.3 olarak bulundu; protokole uyumlu hastalarda bu oranlar sırasıyla yüzde 0 ve yüzde 29.4 idi.

Araştırmacılar, tedavi protokolünün tümör dokuları üzerinde genel olarak olumlu moleküler etkilere sahip olması yanında, yöntemin emniyetli, kolay uygulanabilir ve ucuz olduğunu vurguluyorlar.

Çalışmanın az sayıda vaka üzerinde yapılmış olması, hasta tarafından bildirilen uyum ve kemoterapi kullanımının hesaba katılmaması gibi bazı eksikleri olmakla beraber randomize ve plasebo kontrollü yapılmış olması bu sonuçları değerli kılıyor.

Ameliyat sürecinde kullanılan bu iki ilacın meme kanserine bağlı metastaz ve nüksleri önleyebileceği gösterilmişti (2).

Gelelim neticeye

Kanser cerrahi müdahalenin metastaz ve nüks gibi zararlı etkilerini azaltmak için yapılan ameliyat öncesi ve sonrası uygulamaların ciddi faydaları olabileceği giderek daha iyi anlaşılıyor.

Her yerde bulunan, ucuz ve emniyetli oldukları bilinen ilaçların metastaz ve nüksleri azaltması umut vericidir ve bu tür araştırmaların diğer kanser türlerinde de araştırılması iyi olacaktır.

NOT: Propranolol hipertansiyon, taşikardi ve tremor tedavisinde; etodolac ise ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan ilaçlardır.

Kaynak:

1. https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cncr.32950

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5559335/  

Okuma parçaları:

https://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/fon-2017-0635

https://ahmetrasimkucukusta.com/2019/10/27/yazilar/tip-yazilari/kanser/kanser-tedavisinde-paradigma-degisikligine-yol-acabilecek-arastirmalar-var/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Neşe dedi ki:

    Bu ilaçlardan biri Dideral çok eski bir ilaç. Senelerdir kullanırım hem tansiyon hem çarpıntıma iyi geliyor. Migreni de önlüyor diye duydum.

  2. Berke dedi ki:

    Başlığı okuduğumda tamam bu ilaçlardan biri aspirindir dedim. O değilmiş ama ona yakın bir molekül çıktı. Ne varsa eski ilaçlarda var.

Siz de yorumunuzu paylaşın: