TÜBERKÜLOZ NASIL BULAŞIR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

TÜBERKÜLOZ SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIR

Tüberküloz, insanlara kızamık ve suçiçeği virüsleri gibi solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişi konuşurken, öksürürken,  hapşırırken havaya küçük damlacıklar saçılır. Bunların çapları 5 mikrondan büyük olanları çok uzağa gidemeden etraftaki yüzeylere çökerler ve artık bir daha da tekrar havaya karışamazlar, yani bulaşıcılık bakımından önemli değillerdir. Bazı damlacıklar insanlar tarafından sonlum yoluyla alınabilirlerse de, bunlar büyüklüklerinden dolayı ancak üst solunum yollarına yerleşebilirler. Üst solunum yolları ise tüberküloz mikroplarına karşı çok dirençlidir.

 Bulaşıcılık bakımından asıl önemli olan damlacıkların parçalanmasıyla oluşan ve 1-5 mikron çaplarında olan damlacık çekirdekleridir. Bir damlacık çekirdeğinde bir veya daha fazla sayıda tüberküloz mikrobu bulunur. Damlacık çekirdekleri bulaşma açısından çok önemlidirler, çünkü havada uzun süre çökmeden kalabilirler ve hava akımı ile bina içine dağılabilirler.

ÖKÜSÜRÜK VE HAPŞIRIĞA DİKKAT    

Tüberküloz, esas olarak, hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ve hatta konuşması sırasında havaya karışan bu damlacık çekirdekleri içinde bulunan mikropların solunmasıyla bulaşır. Konuşma sırasında 200, öksürme ile 3.500 ve hapşırma sırasında da sayıları 1 milyona kadar ulaşabilen damlacıklar oluşur. Bu nedenle, hasta kişilerin öksürme, hapşırma ve hatta konuşma sırasında ağızlarını bir mendille kapatmaları bulaşmanın önlenebilmesi için çok yararlıdır.

 Tedavi görmeyen aktif tüberkülozlu bir hastanın, yılda 10-15 kişiye mikrop bulaştırabileceği tahmin edilmektedir. Buna karşılık, etrafa mikrop saçmakta olan aktif tüberkülozlu bir hasta tedaviye başlandıktan 2-3 hafta sonra bulaştırıcı olma özelliğini kaybeder. Bu nedenle, tüberkülozun erken tanısı ve tedavide gecikilmemesi çok önemlidir.

TÜBERKÜLOZ EŞYALARLA BULAŞMAZ

Sanıldığının aksine, tüberküloz mikrobu, çatal, kaşık, tabak, bardak… gibi aynı yemek takımlarının ya da havlu, kalem, gözlük, çakmak gibi eşyaların kullanılmasıyla bulaşmaz.

En çok bulaştırma özelliği olanlar, akciğerlerinde yara bulunanlar ile gırtlak tüberkülozu olanlardır. Balgamlarında mikrop olmayan hastaların bulaştırıcılıkları azdır.

YAKIN TEMAS ÇOK ÖNEMLİ

Tüberküloz mikrobunun bulaşması için, hasta ile yakın ve uzun süreli temasın olması gerekir. Hasta kişi ile aynı evi ya da iş yerini paylaşanlarda bulaşma riski de yüksektir. Tüberküloz saptanan bir kişi ile aynı evi ya da iş yerini paylaşan kişiler, hem erken dönemde ve hem de 2 ay ve 6 ay sonra tüberküloz bakımından kontrol edilmelidir.

 Tüberkülozlu hasta ile bir kez el sıkışmak, yanak yanağa öpüşmek pratik olarak bulaşmaya neden olmaz. Aynı şekilde, hastaların açık havada bulaştırıcı olmaları da kolay değildir.  Ancak, tüberkülozun, sık olmasa da uçak, kilise, bar gibi ortamlarda da bulaşabileceği bildirilmiştir.

 Tüberküloz mikrobu, güneş ışığına duyarlıdır. Eskilerin söyledikleri ’Güneş giren eve doktor girmez’ sözü buna dayanmaktadır.

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. GÜLİZAR HÜNER dedi ki:

    mrh.benim ablam yaklaşık 2.5aydır şiddetli ateş ve gece terleme halsizlik şikayetiyle tedavi olmaktadır ama yapılan bütün tetkiklerde enfexiyon nedenini bulamadılar 1 hafta enfeksinda yattı ama hiç bir ilaç tedavisi görmedi şuan hacettepe üniversitesinde tahmini bir teşhis kondu tüberkiloz diye ama bir tahlili daha var ondan sonra kesin tanı koyacaklar ben şunu sormak istiyorum eğer böyleyse tüberkilozsa nerdeyse 3 ay oldu tedavi için geç kalınmış olabilirmi? cevabınızı bekliyorum.

  2. ebru dedi ki:

    benım babama tam teshıs konulmadı ama tüberkiloz olabılecegı söylenmı ben cocuklarım nasıl korumalıyız

  3. ayşe dedi ki:

    Mrh ben diyarbakırdan ayşe çok sevdiğim bir aile dostumuz lenf tüberkülozu onlarla ailece görüşürüz benim 1 kızım 12 yaşında bir oğlum da 8 yaşında bu hastaligin onlara bulaşma durumu varmı

  4. derya dedi ki:

    Ben bi arkadaşımla tokalasıp konusurken kendisi verem hasta oldugu söyledi sizce bana da konuşurken ev ortamında bulaşmış mıydır lütfen cvp yazın allah Rıza sı için 🙁 🙁

  5. mehmet kapagan dedi ki:

    verem bende hic belirti vermedi tum analizlerim pozitif cikti tamografi ve rontgende kapali verem dediler ilac kulanmaya basladim 20 gun sonra bronhoskopi yaptilar simdi acik aktif verem diyorlar tedaviyi turkiyedemi yapayim yoksa bulundugum ulkede devami edeyim tesekurler

  6. Fzl dedi ki:

    Hocam ben verem hastası biri ile öpüştüm ama tedavi gördüğünü söylüyordu hastalığın bulaşma olasılığı varmıdır

  7. Fatma basyigit dedi ki:

    Hocam merhaba bi arkadasim 6- 7 yil once verem hastaligi gecirdigini ve 9ay tedavi gordugunu soyluyor.merak ettigim su ki ayni yerde calisiyoruz hastaligi bulastirma ihtimali varmi ? Hastaligi atlatmis olmasi tamamen kurtulmus anlamina gelirmi? Yoksa bize bulasma riski varmi ?

  8. Melis dedi ki:

    Merhaba 20 sene önce annem tüberkiloz hastasiydi ameliyatla birlikte tamamen gecti dedi doktorlar . daha sonrasinda hemen hamile kaldi bu durumda anne karninda bulasmis olma ihtimali nedir ?

  9. dolcefetente dedi ki:

    Babam eylül aylarında rahasızlandı.. Soguk aldığıni sandı ama kötüledi ve koku olmaya başladı.. Doktor’a gittiğimizde verem dediler ama yapılan balgam ve deri testleri negatif cıktı. Ve bu yüzden tam teşhis koymadılar sadece sol akcigerinin kötü oldugunu ve yinede tüberküloz ilaçlarını alması gerektiğini söylediler ve eve gönderdiler ama ilaçlar daha çok kötüledi.. Bronoskopi dediler gittik ama tekrardan balgam kan testi ve ciger filmi cektiler eve gönderdiler. Öksürmesi ve kanlı balgam geliyor. İlaçları almıyor daha iyi olduğunu söylesede bazen sağ taraFında batma olduğunu söylüyor. Napıcaz bilmiyorum. Bizlerde kontrolden gectik bişey cıkmadı ama babam için napıcaz bilmiyorum tekrar doktor’a da geri gitmek istemiyor .. Yatırıcaklar diye korkuyor. 🙁

  10. Hasan arıkoğlu dedi ki:

    Kurban kesimi sırasında temas olmakla beraber elimizde kesikler de mevcut bulaşırmı..

Siz de yorumunuzu paylaşın: