NEDEN İMMUNOTERAPİYE KARŞILAR ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İmmunoterapiye karşı çıkanların ileri sürdükleri nedenleri teker teker irdeleyelim şimdi.

  • İmmunoterapi, allerjik olup olmadıklarına bakılmaksızın her astımlıya, hatta her nefes darlığı olan kişiye gelişi-güzel yapılmaktadır.

Bu doğrudur ve beni çok üzen, maalesef de sık karşılaştığımız bir yanlışlıktır. Neredeyse her gün gereksiz yere immunoterapi yapılan pek çok kalp hastası, kronik bronşit, amfizem, bronşektazi… gibi akciğer hastalığı olan hasta gördüğümü belirtmek istiyorum. Bir tedavinin kötüye kullanılması onun kötü olduğunu göstermez.

  • İmmunoterapi olsa olsa, tek bir allerjene karşı korunma sağlayabilir, oysa astım krizlerinin daha pek çok nedeni (viral infeksiyonlar, hava kirliliği, sigara dumanı, ilaçlar, soğuk hava…) vardır.

Astım krizlerinin başka pek çok nedeni olduğu doğrudur, ancak immunoterapi yapılan hastalar sadece o allerjene karşı değil, kriz yaratan diğer faktörlere karşı da dirençli olmaktadırlar. İmmunoterapi gören hastalarda bronş hiperreaktivitesinin azalması bunun en iyi kanıtıdır.

  • İmmunoterapinin etkinliği kesin değildir.

İmmunoterapi, doğrudan immun sistem (bağışıklık sistemi) üzerine etki göstererek,  allerjik astım belirtilerinin uzun süreli olarak ortadan kalkmasını sağlayabilecek tek yöntemdir. Bu etkinlik, bir çok araştırma ile kesin olarak gösterilmiştir ve bu konuda şüpheli  bir nokta kalmamıştır. Üstelik, immunoterapinin etkinliği tedavi bittikten sonra da devam eder.

  • Allerjik de olsa her astımı olan immunoterapiden yarar görmez.

Allerjik astımı olanların %80’ i immunoterapiye çok iyi cevap verirler, fakat %20 hastada elde edilen iyilik azdır veya hiç yoktur. İmmunoterapiden görülecek yararın insanların doku grupları ile ilgili olabileceği düşünülmektedir.

  • Bir çok insan iğne olmaktan hoşlanmaz.

Bazı insanların iğnelere karşı fobisi olduğu doğrudur. Ama, yine biliyor ve görüyoruz ki, bir çok hasta uzun süreli ilaç tedavilerini düzenli olarak uygulayamazlar. Özellikle, çocukların bir kısmı inhalasyon yoluyla kullanılan ilaçları (fısfısları) zorla kabul ederler ya da doğru-dürüst kullanmazlar.

Devamlı fısfıs kullanmaktansa, bütün o iğneleri olmak daha iyidir’ görüşünde olan pek çok hasta olduğu gibi, ‘Ben kesinlikle iğne olamam’ diyenler için de dilaltı immunoterapi yöntemi vardır.

  • İmmunoterapinin yan etkileri çok fazladır, anaflaksiye ve ölüme neden olabilir.

İmmunoterapinin yan etkileri ve anaflaksi riski abartılmaktadır ve sanki her hastada her zaman görülebileceği sanılmaktadır. İlaç tedavilerinin de pek çok yan etkileri vardır; ilaçlar da anaflaksi ve ölüme yol açabilirler (Zaten, ilaç demek yan etkisi olan madde demektir).  Üstelik, astım tedavisinde kullanılan ilaçların, özellikle de yeni olanlarının uzun vadede ne gibi olumsuzluklara neden olabilecekleri de henüz belli değildir.

Aslında, immunoterapi doğal bir tedavi yöntemidir. Hastaya verilen farmakolojik bir madde değil, onun günlük yaşamında zaten sürekli olarak karşılaştığı allerjenlerdir.

  • İmmunoterapi çok pahalı bir tedavi yöntemidir.

Tam tersi, tam tersi. İmmunoterapi pahalı değil aksine ilaçlara göre çok daha ucuz bir tedavi yöntemidir. İmmunoterapinin etkisinin tedavi bittikten sonra devam ettiği de hesaba katıldığında, maliyeti daha da düşer.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ayşegül Kiziroğlu dedi ki:

    16 yaşındaki oğlum 2014-2017 yılları arasında 3 yıl süre ile alutard sq polens aşı tedavisi oldu.Sıkıntısı % 50 oranında iyileşti. Bu aşılarda aliminyum olduğunu bugün öğrendim. Ağır metalin insan beynine yapabileceği zarar tartışılırken neden aşılara konuyor?Olası zarar için oğluma yaptırabileceğim tetkik var mıdır?

Siz de yorumunuzu paylaşın: