GLİFOSAT KANSERE YOL AÇMAKLA SUÇLANIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

San Francisco Yüksek Mahkemesi’ nde başlayan duruşmada Monsanto tarafından üretilen yabani ot zehri Roundup’ ın (glifosat) kansere yol açtığı iddiası görüşülmeye başlandı (1).

Dava, kendisine 4 sene önce non-Hodgkin lemfoma teşhisi konan 46 yaşındaki saha görevlisi Dewayne “Lee” Johnson tarafından açıldı.

Johnson’ un avukatı, 2000’ den beri glifosatın genetik hassar yaptığını gösteren sağlam deliller olduğunu ama Monsanto şirketinin bu bilgiyi halktan sakladığını iddia ediyor.

2016 senesinde açılan davada glifosatın kansere yol açtığı iddiası kabul edilirse en azından 4 bin kişinin daha mahkemeye başvuracakları bildiriliyor.

Roundup, Monsanto şirketine senede 4.8 milyar dolar kazandırıyor.

Glifosat gerçekten kanserojen mi?

Glifosat, Kaliforniya eyaletinde geçen sene kansere sebep olan kimyasallar listesine eklendi.

Dünya Sağlık Örgütü’ nün Kanser Araştırmaları Bölümü de bu kimyasalı muhtemel karsinojen olarak kabul ediyor.

Bununla beraber EPA gibi glifosatı temize çıkaran kuruluşlar var ama bunlar Monsanto ile işbirliği yapmakla suçlanıyor (2).

Bayer Monsanto’ yu satın aldı

Alman kimya ve ilaç devi Bayer’ in, tohum ve tarım ilaçları üreticisi Amerikan Monsanto şirketini 66 milyar dolara satın aldığını, Bayer’ in böylece dünyanın en büyük tohum ve tarım ilacı üreticisi haline geldiğini hatırlatalım (3).

Bayer’in tarım ürünleri, tohumun yanı sıra yabani ot ve haşereye karşı kimyasal ilaçları da kapsıyor. Ancak şirket daha çok Aspirin ve Alka-Seltzer gibi sağlık ürünleriyle biliniyor.

Monsanto şirketi ise mısır, soya fasulyesi, pamuk, buğday ve şeker kamışı gibi genetiğiyle oynanmış tohum ürünleriyle tanınıyor

Warwick Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden John Colley, “Bayer’in tarım sektöründe ‘Frankenstein’ın canavarı’ olarak anılan Monsanto’yu satın alması hem şirketin kendisi, hem de müşterisi olan çiftçiler için bir korku filmine dönüşebilir” diyor.

Sunulan tohum çeşitliliğinin azalacağını ve fiyatların yükseleceğini öngören Colley, Monsanto’nun piyasa değerinin yüzde 45 üzerinden bir fiyattan satın alındığını ifade ederek yatırımın makul hale gelebilmesi için tohum fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Gelelim neticeye

Ben davanın müşteki lehine sonuçlanacağını ve bunun peşinden yüzlerce davanın açılacağını tahmin ediyorum.

Bekleyelim görelim.

EK 1 (25.6.2020): Euronews’ in “Alman ilaç devi Bayer, glifosatlı tarım ilacı için tüketicilere 10 milyar dolar tazminat ödeyecek” başlıklı haberi: 

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, glifosat içeren tarım ilacı Round’Up hakkında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kendilerine dava açan tüketicilerle anlaşma imzaladı. Buna göre şirket, toplam 10 milyar dolar tazminat ödeyecek.

Bayer’in alt firması Monsanto tarafından satılan tarım ilacı, kansere neden olduğu iddiasıyla ABD’de davalık olmuştu. Şirket, bu anlaşma sayesinde yaklaşık 125 bin tüketici ile anlaşmaya varıldığını ve davaların yaklaşık yüzde 75’inin son bulduğunu duyurdu.

Basın açıklamasında, anlaşmazlıklara son vermek için söz konusu tüketicilere 8,8 ila 9,6 milyar dolar ödeneceği belirtildi. Ayrıca 1,25 milyar dolar da daha sonra açılabilecek davalar için ayrıldı.

Şirketin tepe yöneticisi Werner Baumann, uzun süren belirsizliğin üzerine davaların son bulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

2018 yılında rakibi Monsanto’yu 63 milyar ödeyerek satın alan Bayer, Round’Up ilacına karşı açılan davalarla karşı karşıya kalmıştı. Şirket, bu kapsamda açılan ilk 3 davayı kaybetmişti.

Şirket, tazminat anlaşması kapsamına alınmayan söz konusu 3 davayı istinaf mahkemesinde takip etmeyi sürdürüyor.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020/06/24/alman-ilac-devi-bayer-glifosatl-tar-m-ilac-icin-tuketicilere-10-milyar-dolar-tazminat-odey

Kaynaklar:

1. http://fortune.com/2018/07/10/monsanto-roundup-cancer-trial/

2. https://www.naturalnews.com/2018-07-05-monsanto-scientists-have-been-releasing-dubious-studies-since-the-1970s-and-the-epa-has-let-much-slide.html

3. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37361302

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Fatma Şentürk dedi ki:

    Yazılardaki resimleriniz çok dikkat çekici… Bu resim de öyle. Bir de FDA ile big pharmayı aynı yatakta hastayı ise yatağın yanında tabutta gösteren bir görsel kullanmıştınız. Yazıları unuttum ama resimler unutulacak gibi değil. Selamlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: