AKCİĞER KANSERİ GENÇ KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Akciğer kanseri tüm dünyada özellikle erkeklerde daha fazla rastlanan bir kanser türü olmakla beraber yeni bir araştırma bu eğilimin en azından gençlerde tersine dönmeye başladığını gösteriyor.

New England Journal of Medicine’ de yayınlanan araştırmada İspanyol kökenli olmayan beyazlar ve 1960’ dan sonra İspanya’ da doğan kadınlarda akciğer kanseri ensidansı erkeklerden yüksek çıktı.

Bu farkı sigara içme alışkanlığı ile açıklamak mümkün değil çünkü sigara içme prevalansı genç İspanyol kadınlarda genç İspanyol erkeklere göre daha düşük idi.

Akciğer kanserlerinin yüzde 85’ inden sigara sorumlu tutuluyor ve sigara tiryakiliği etnisiteden bağımsız olarak erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla.

Casual Smoking Is Increasing Among Young American Women | Time

Uzmanlar, genç kadınlarda akciğer kanserinin sigaradan bağımsız olarak daha fazla görülmesini genetik mutasyonlara kadınlarda daha fazla rastlanması, sigara içmeyen kadınların pasif dumana daha hassas olmaları, belirli akciğer kanseri türlerinin azalması gibi faktörlerle izah ediyorlar.

Gelelim neticeye

Ben bu farklılıkta kadınların erkeklere göre daha farklı çevresel etkenlere maruz kalmalarıyla alakalı olabileceğini düşünüyorum.

Kozmetik, kişisel bakım ve temizlik ürünlerinin kadınlar tarafından daha çok kullanılması, kadınların erkeklere nazaran zamanlarının çoğunu evlerde ve kapalı mekânlarda geçirmeleri yani iç ortam hava kirliliğine daha fazla maruz kalmaları ve beslenmeyle ilgili farklılıklar önemli olabilir.

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1715907

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Çiğdem dedi ki:

    Akciğer kanseri sigara içmeyen daha yaşlı kadınlarda da görülüyor. Demek ki tek sebep sigara değil. ben de hocam gibi kozmetik ve temizlik deterjanlarından şüpheleniyorum.

  2. Mehmet dedi ki:

    Bayan çok güzel çekiyor sigarayı insanın içesi geliyor gözü kanser manser görmüyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: