RAHİM VE RAHİM AĞZI KANSERLERİ 1970′ LERDEN BERİ AZALIYORKEN…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doç. Dr. Ferhat Arslan‘ ın tivit dizisi:

Bak işin hücresel düzeyde karsinogenez kısmına girmiyorum. Ota boka aşı demeyi bırakın. İnsanların gerçekten işe yarar olduğu kanıtlanmış aşılardan soğutmayın. Benden bu kadar!

Şimdi şu HPV ile ilgili çok istasyon almış şu yazıya bir göz atalım. 2020 de yayınlanmış ve 121 atıf almış. Bak giriş cümlesine dikkat edin. Ne diyor ÇALIŞMA HPV nin Serviks kanserine neden olduğunu ayan beyan ortaya koymuştur. Güzel. Referans 2 Tıklayalım şu 2 ye ve referansa

Resim

Yazı şurda. sciencedirect.com/science/articl 2. referansa tıklayınca referansı n bir çalışma değil bir WHO yayını olduğunu görmek ise şaşırtıcı. Herhalde onun içinde aramamız lazım. Ama böyle referansa verilmez en azından onu bilin. Hem clarify diyerek

K: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383519306044#bib2

Makale: Human papillomavirus vaccine against cervical cancer: Opportunity and challenge

Bu HPV nin 100 den fazla çeşidi varmış. 14 tanesi kanser ile ilişkili imiş. Ama ikisi ah o ikisi var ya 16 ve 18 ha onlar tüm kanserlerin yüzde 70 ini oluşturuyormuş. Bak dedikleri doğru olsa bile (değil de) yarın kanser olsan ama biz sana demedik mi 1-((2/14). (7/10)) risk var 🙂

Bak daha temele girmedim. Sadece yüzeysel ifadelerle yazıyorum. Etken kısmı oldukça açıkta gördünüz. Ayrıca etken kısmı ile ilgili referans çalışmasına bakıyorsunuz. E yine DSÖ belgesi çalışma yine yok. Hayda! Ne işin var çayda?

Resim

Turpun büyüğü heybede kalmasın. Birde HPV negatif olan rahim ağzı kanserleri varmış. Neyse ki çok azmış. Şimdi bak bu azlık meselesi bile sorundur. Burayı çoğunuz anlamayacak ama başka türlü anlatamam. Pre-test probability denen bir mevzu var. Bu atlanıyor.

Helal olmasın adamlar zaten şimdiye kadar 150 milyon insanı zaten aşılamışlar. Beklentimiz nedir? Serviks kanseri insidansında azalma değil mi? Bakalım raporlarına

K: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21708

İyi bak şimdi kadınlarda rahim ve rahim ağzı kanseri insidansında 1970 lerde beri gittikçe azalma var, değil mi? Aşı maşı yok ortada. Sonra yukardaki sağ köşedeki küçük resme bak 2010 dan sonra artış. Ta ta taaam. Ne oldu?

Resim

Boşluklu bir organ düşün kuzum, her ay birçok ölü hücreyi ve proteini uzaklaştırsın. Senin de kansere genetik yatkınlığın var olsun. Adet görerek birçok zararlı etkenden uzaklaşıyorsun. Şimdi o organın gövdesinde mi kanser olsun istersin yoksa ağzında mı? Zor soru.

Elbette hiçbiri olmasın ama diyelim ki olacak neresi olsun? Hoppala! Rahim ağzını kurtardın? ama rahim içi hem daha fazla hem daha çok artıyor hem daha öldürücü. Sor bakalım eczacına bununda bir hal çarası var mıdır?

Resim

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1601838197557829633?s=20&t=qQnahLUtgtjocEDuW3Utig

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: