OKSİJENLERİ ORTA DERECEDE DÜŞÜK OLAN KOAH’ LILARDA OKSİJEN TEDAVİSİNİN FAYDASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Egzersiz sırasında kanlarında oksijeni düşen (hipoksemi) KOAH’ lı hastalarda uzun süreli oksijen tedavisinin hayatta kalma süresini ve hayat kalitesini düzeltmediği belirlendi.

New England Journal of Medicine’ de yayınlanan çok merkezli randomize çalışma, orta derecede hipoksemik olan KOAH’ lı hastalara rutin olarak oksijen konsantratörü verilmesinin işe yaramadığını ortaya koyuyor.

Uzun süreli oksijen tedavisinin, istirahat durumunda da oksijen seviyeleri çok düşük olan hastalarda hayatı uzattığı ve daha kaliteli olmasını sağladığı için istirahatte oksijenleri normal olan efor sırsında düşen hastaların da oksijenden fayda görecekleri düşünülerek delili olmamasına rağmen bunlara da oksijen desteği sağlanıyordu.

42 merkezde istirahat oksijen satürasyonları %89-93 arasında olan veya normal oksijen satürasyonları 6 dakikalık yürüme testinde yüzde 80-90’a düşen KOAH’ lıların bir grubuna oksijen verildi bir grubuna ise verilmedi.

İstirahatte hipoksemileri olanlara 24 saat, eforda hipoksemileri olanlara ise sadece egzersiz sırasında ve uykuda oksijen verildi.

Katılımcılar 6 seneye kadar takip edildi.

Oksijen alan hastaların hastaneye yatış oranları veya teşhisten ölüme kadar hayatta kalma sürelerinde, hayat kalitelerinde ve egzersiz kapasitelerinde oksijen almayanlara göre herhangi bir düzelme tespit edilmedi.

USA’ da sigorta kurumları (Medicare ve özel sigortalar) bu amaçla senede 2 milyar dolardan fazla para harcıyorlar.

Doktorlar arasında KOAH’ lılarda hipokseminin nasıl değerlendirileceği konusunda bir fikir birliği bulunmuyor. Bazıları 6 dakika yürüme testini esas alırken bazıları bunu seçilmiş bir grup için uyguluyor.

Bu testler gerekli ve faydalı mı? Bu araştırmaya göre çoğu için bu gereksiz ve faydasız.

Yeni LOTT çalışması istirahat oksijen satürasyonu 88’ den az veya PO2 55 mm Hg’ dan az veya 59 mm Hg’ dan az ve sağ kalp yetersizliği veya polisitemisi olan hastalarda 24 saat oksijen desteğinin faydasını etkilemiyor.

MakaleA Randomized Trial of Long-Term Oxygen for COPD with Moderate Desaturation. N Engl J Med 2016; 375:1617-1627. October 27, 2016. 

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27783918

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: