YENİ BİR REFLÜ TÜRÜ KEŞFEDİLDİ: OKÜLO-SEREBRAL REFLÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Reflü ilaçları bir işe yaramıyor” başlıklı yazım için gelen bir yorum ve buna cevabım:

Yorum:

Reflü denince aklımıza sadece gastroesophageal reflü gelmiyor. Laringofaringeal denen bir reflü çeşidi var ki astımlı hastalarda veya üst solunum yolu patolojileri olan hastalarda bulgu vermektedir.

Bu LFR denen durum GER’in bir varyantı olup tedavide reflü ilaçları ve davranış eğitimi ön planda yer alır. Akademik bakış açısı ile ele alındığında iki reflü’yü birbirinden ayırmak mümkündür. Toplumu bilgilendirirken dokuz düşünüp bir söylemek akademia nın temel kuralıdır.

Cevabım: 

Gastorözofagal ve larengofarengeal reflüden sonra yeni bir reflü çeşidi daha keşfedildi: Okülo-serebral reflü! (OSR)

Yemek borusu, farenks ve larenksi kısa zamanda geçtiği için bu dokularla ilgili hiçbir belirtiye sebep olmayan mide asidinin  beyin ve göze kadar ulaşabileceği; şaşılık, göz yorgunluğu, saç dökülmesi, kepek, unutkanlık, dalgınlık gibi şikâyetlere yol açabileceği bildirildi.

Okülo-serebral reflünün de proton pompası inhibitörleri ile düzeldiğini bildiren Amerikalı uzmanlar tedavinin ömür boyu sürmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyorlar.

Açıklamaya göre, farenks ve larenksi hızla geçerek göze ve saç diplerine kadar ulaşan mide asidinin çevre kirliliğine yol açması da mümkün görünüyor.

Bilim dünyasına, OSR teşhis edilenlerin yakın çevrelerine koruyucu PPİ tedavisi üzerinde çalışıldığı müjdesi de verildi.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. fuat ulusinan – 27.01.2012 19:21

    insanlar bir şekil de hasta oluyor da amerikalı uzmanlar hastalığı mı teşhis ediyor …. yoksa amerikalı uzmanlar hastalığı icat edip insanlarımı hasta ediyor !!!!!!!!!! yaşamak çok zor be hocam …….

  2. ahmet dedi ki:

    Laringofaringeal reflü bendeki reflüden amaliyat oldum gene geçmedi şiddeli nefes darlıgı oluyor şidddeli gıtlak sorunları ilaçda fayda sağlamıyor ppi napacam bilmiyorum hocam gıtlak bölgem yara hep kbb ye gidiyom reflü diyor ph metri yapıldı patolojik reflü çıktı distalede ve paraximalde…amaliyat oldum laporoskopik gene düzelmedi…ne amaliyat la geçti ne ialçla rahtlama oluyor boğaz reflüs bendeki şaştım kaldım kafayı yiyecem 26 yaşındayım hiç düzelmiyor nassıl reflüyse….bi çağre mano metri yapıldı normal endiskopi normal … ph metride reflü 25 skor toplam.24 saat ağzımda ekşime var endiskpide boğazda ödem çıkıyor kızarık birde devamlı yara gibi boğaz

  3. Alihan YILMAZ dedi ki:

    Hocam ben uzunca bir sure oksurdum, Mideme bakildi HP bakteresi olmayan reflu ve mide fitigim oldugu soylendi bundan 2 yil kadar once. 30 + 30 mg Lanzaprazol tavsiye edildi,kullandim ve oksuruk azalarak gecti.Bu yaklasik bir sene onceydi. Bundan yaklasik 2 ay kadar once tekrar oksurmeye basladim. bunu uzerine yine gunluk 60 mg lanzaprazol ve gaviscon surup kullanmaya basladim. Fakat oksurugum hala gecmedi. Iki ay once mideme baktirdigimda reflu, yaygin gastrit ve ulser oldugu ve mide fitigim oldugu soylendi. Bununla beraber ben agzima aci su gelme hissi hissetmiyorum daha cok girtlagimla gogus kefesimin birlestigi noktanin biraz asagisinda bi yara hissi var. Nefes aldigima bile bu nokta cok hassaslasiyo ve oksuruyorum. Akciger filmi cektridim ve temiz cikti. Daha once 2 kez alerji testi olmustum temiz cikmisti. Hocam sizce bu refluden mi kaynaklaniyo? Ulser oksuruk yapar mi? Ilacimin dozunu 120 cikarsam ? yada yanina baska bi ilac kullansam fayda gorur muyum? Fikrinizi beyan ederseniz cok sevinirim. Saygilar..

  4. Nezahat Kuru dedi ki:

    Merhaba,
    Değerli hocam ,
    1991de üçüncü çocuğuma hamileyken başlayan ve 9 ay sonunakadar süren kusma, midede yanma , asitin geri kaçması vsgibi sorunların sonucu doktor bana reflü teşhisi koydu .
    Önceleri 1-2 haftada bir aldığım Lanzaprasol veye Pentaprazol hapları yıllar geçtikce yetmedi ve haftada bir – beş günde bir derken şimdi her iki günde bir bu hapı alıyorum . Almadığım zaman su dahi içsem geri kaçıyor .
    Son bir senedir kanımda ciddi anlamda demir ve B12 eksikliği var , ferritin çok düşük .
    Buna karşı damardan serum alıyorum ama kol damarlarım zarar gördü . Pekmez içiyorum, bazı kan yapıcı şeyler kullanıyorum ama yinede anemi düzelmiyor .
    Değerli hocam ; benim sorum :
    Reflü ameliyatı olayımmı yoksa ne yapayım, bana yardımcı olmanızı rica ediyorum hocam .
    Teşekkür eder , sizi tv proğramlarında daha fazla görmek dileğiyle ….. işlerinizde başarılar dilerim .

  5. nevin dedi ki:

    10 yıldır reflu yüzünden ilaç kullanıyordum. ne yapsam ne denesem geçmek bilmedi 4 kez endoskopi birşey yok dendi. ilaca geçiyorsa daha ne yapacak başka birşey yok dedi doktorlar. glutenli yemeği bıraktım reflumde bitti bi anda nedeni glutenmis artık ilaç almiyorum.

  6. Gültan dedi ki:

    Değerli hocam,benim boğazımdaki yutak yeri devamlı yapışkan bir jel varmış gibi.Su içtikten sonra susamış gibi hissediyorum.Bir gece uykudan boğuluyormuş gibi uyandım,enaz 5 dk nefes borumu kapamış olan boğazımda ki o katı yapışkan maddeyi öksürerek çıkarmak İçin çırpındım,biraz daha uzasaydı şu an yoktum.KBB doktoruna gittim muayene sonrası boyun MR’ı istedi,yaptırdım sonuç temiz çıktı.Benim aklıma reflü olabileceğim geldi,geceleri uyumak istediğimde boğazımda sorun yaşadığım sağ tarafımda sanki bir fazlalık var ve yavaş yavaş sola doğru kayıyor gibi oluyor.Küçük dilim sarkmış olabilir mi diye sorduğumda doktor normal olduğunu söylemişti.Gece yatmak bir kabus oldu,sağa yatıyorum sola,sola yatıyorum sağa kayıyor dakikalarca pozisyon arayıp duruyorum.Bazı gecelerde uykudan sıçrayarak uyanıyorum,sanki yutma yetimi kaybetmiş gibi yutmaya çalışıyor zorlanıyorum.Zaman zaman boynumun sağ tarafında köprücük kemiğimin 1 cm üstünde bir noktada fazla uzun sürmeyen acı hissediyorum.Hocam ne önerirsiniz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: