GÖZLER ALTINDAKİ MOR HALKALARIN SEBEBİ NEDİR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gözler altındaki mor halkalar Cahit Sıtkı Tarancı’ nın da 35 Yaş şiirinde dile getirdiği gibi çoğu zaman yaşlanmanın bir belirtisi olarak bilinir:

Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?
Benim mi Allah’ım bu çizgili yüz?
Ya gözler altındaki mor halkalar?
Neden böyle düşman görünürsünüz;
Yıllar yılı dost bildiğim aynalar

Bu mor halkalar yaşlanmayla ilgili olabileceği gibi gençlerde hatta çocuklarda bile görülebilir.

Bazen sadece estetik bir problem olarak karşımıza çıkar ama bazı hastalıkların bir belirtisi olması da mümkündür.

Gözler altındaki mor halkalar bazı ailelerde daha çok görülür ve bunun tıpkı bacaklardaki varisler gibi kalıtsal bir özellik olduğu kabul edilir.

Gözler altındaki deri çok incedir ve deri altındaki geniş damarlardan kan akarken deriye mavimsi bir renk verir.

Deri ne kadar saydam ve açık ise bu halkalar da o kadar belirgin gözükür.

Gözler altında mor halkaların sık görülen sebepleri şunlar:

Saman nezlesi: Gözlerde kaşıntıya yol açan hastalıklarda, derinin ovalanması ve kaşınması derinin rengini koyulaştırır.

Saman nezlesi olanlarda, özellikle polen mevsiminde bu halkalar daha belirgindir. Bazı besin alerjileri de gözaltlarının koyulaşmasına sebep olabilir.

Güneşte kalma: Esmer tenli insanlar bile yazın güneşe maruz kaldıklarında, gözlerinin altındaki deride pigment artışı olabilir, çünkü güneş ışınları derideki hücrelerde melanin yapılmasını artırır. Melanin de deriye koyu bir renk verir.

İlaçlar: Damarları genişletme özelliği olan bütün ilaçlar gözler altında mor halkalara neden olabilir. Gözler altındaki deri ince ve narin olduğundan, damarların genişlemesi ve kan akımındaki artış deriye koyuluk verir.

Beslenme: Beslenme bozukluklarında da gözler altında morarmalar oluşabilir.

Yorgunluk ve uykusuzluk: Uykusuzluk ve aşırı yorgunluk derinin solmasına, bu da derinin hemen altındaki damarların daha belirgin olarak görülmelerine, yani mor halkalara yol açar.

Gebelik ve adet dönemi: Gebelik sırasında ve adet dönemlerinde de deri daha solgundur. Böylece deri altında seyreden damarlar daha belirgin olarak görülür, deri koyulaşır.

Dolaşım bozukluğu: Mor halkaların bir sebebi de kan akımının yavaşlaması yani dolaşım bozukluğudur. Kardiyo-egzersizler ile dolaşım hızlandırıldığında bunlar kaybolabilir. Vücudun susuz kalması da benzer bir mekanizma ile mor halkaların oluşumun kolaylaştırabilir.

Tedavi

Mor halkalara sebep olan bir hastalık varsa asıl önemli olan bunun tedavisidir. Bunun dışında çiğ patates dilimlerinin veya çay torbalarının gözler altına uygulanması halk arasında en popüler olan yöntemlerdir.

Bol sıvı içilmesi, yeterli uyku da bu hoşa gitmeyen halkaların azalmasına yardımcı olabilir. Bu halkalar makyaj malzemeleri ile de geçici olarak kapatılabilir.

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. MuraPas dedi ki:

    Hocam göz altında morlukları olan bir hastanın dün rutin kan tahlilinde karaciğer enzimleri yüksek çıktı. Çocuk 12 yaşında, biraz obez idi ama açlık kan şekeri 97 mg/ dl. Sevkettim.
    Aile hekimi Dr Murat Pas.

Siz de yorumunuzu paylaşın: