BİR İSTANBUL BRONŞİTİ HİKAYESİ 1

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
istanbul bronşiti küçükusta

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Ben 18 yaşındayım.5 yıl önce S… AÖL’ i yatılı kazandım ve gittim. Kış aylarında ağır bir soğuk algınlığı geçirdim. Okulun şartlarına göre revirde muayene olacaktım eğer hemşireler uygun görürse sağlık ocağına gidecektim. Hemşireler sağlık ocağına gitmemi uygun görmedi ve Benical verip gönderdiler.

Birkaç gün sürdü hastalığım sonra bir akşam öksürük başladı ve sıklaştı. Acile gittik acilde serum taktılar buhar verdiler ve kortizon iğnesi vurdular ertesi gün göğüs hastalıkları doktoruna gelmemi söylediler. Ertesi gün göğüs hastalıkları doktoruna gittim ilaçlar verdi içtim fakat öksürük ataklarım durmamıştı günde üç kere acile gittiğim bile oluyordu.

Öksürük ataklarımın geçmemesi üzerine göğüs hastalıkları uzmanı beni Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesine sevk etti. Oraya da gittim filmleri temiz çıkıyordu. Doktor bana astım tedavisi uyguladı bir ay kadar bir süre fakat öksürük ataklarım kesilmedi. Ataklarımın kesilmemesi üzerine doktorla görüştük doktor astım olsaydı bu ilaçlar tedavi ederdi dedi.

Sonra beni Samsun Tıp Fakültesi Alerji Bölümüne gönderdi.  Alerji testi yaptırdım fakat bir şey çıkmadı. İki ay alerji tedavisi gördüm fakat hiçbir fayda görmedim.

Buradaki doktorun tek yararı kortizon tedavisinin ağır olduğunu bir daha acile gittiğimde vurdurmamamı söylemesi üzerine acillerde kortizon vurunmamam oldu.

Daha sonra Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk alerji bölümüne sevk ettirdik. Orada da alerji testi yaptırdım fakat testim temiz çıktı.Hacettepe de KBB ye Alerjiye ve Gastroloji bölümünde muayene oldum.Gastroloji bölümü öksürüğümün reflüden olabileceğini söylediler ve memlekette endoskopi çekindim muayene oldum fakat reflü de çıkmadı.

Birkaç kere daha Hacettepe’ ye gittik araştırma dosyası olarak kullanılacağını söylediler ama daha hiç ses seda çıkmadı. Bundan iki yıl önceden tip 1 diyabet hastalığına yakalandım biz bunun çok vurunduğum kortizon iğnelerinden olabileceğini düşünüyoruz.

Öksürük krizimle ilgili şuan tek kullandığım ilaç Aerius. Onu da doktorum kriz olacağını hissettiğin zaman iç demişti hala içiyorum. Hastalığımın çıkışı, sürmesi böyleydi biraz da hastalığımdan bahsedeyim.

Eğer bir sabah kalktığımda boğazımda acıma ağrı sesimde kısıklık varsa %80 o gün öksürük atağı geçiriyorum. Öksürük atağım tek tük öksürükle başlıyor daha sonra sıklaşıyor sıklaşınca nefes alamıyorum bunalıyorum ter atıyorum. Acile gittiğimde serum buhar oksijen veya ödem oluşmuşsa son çare olarak kortizon veriyorlar bunlar beni yıpratıyor, halsizlik oluyor, bir iki gün kendime gelemiyorum.

Ataklarımın olduğu zamanlar genelde soğuk algınlığına yakalanmış oluyordum fakat bir keresinde de yazın olan belediyelerin yaptığı sinek ilaçlamadan sonra olmuştum. Uzman doktorlar atak anımı görmediği için tam bir şey diyemiyorlar atak anımı pratisyen doktorlar görüyor. Bir pratisyen doktorun dediğine göre alerjik geniz akıntımın nefes borumu tıkadığını, öksürük başladıktan sonrada benim stres yaptığımı ve ilerlediğini söylüyor.

Öksürüğüm genelde kuru bir öksürük oluyor eğer nezle isem balgamım oluyor ve bir süre sonra öksürükten midem bulanıyor. Geceleri hiçbir sorun yaşamıyorum.

Teşhissiz bir hastalık olduğu için ne yapacağımızı bilemiyoruz, kendimize göre bir kaç önlem alıyoruz mesela alerji yapmayan yastık yorgan baza kullanıyorum, evimizi sık sık havalandırıyoruz, kaloriferimizin üstündü su bulunduruyoruz,ve her rahatsızlığımda acile gitmemek için buhar makinesi aldık.

Reflü ve astım hastası olanların gece hastalığın rahatsız ettiğini uyandırdığını duyduk okuduk fakat ben geceleri rahat uyuyorum hiç bir sorunum olmuyor.

Bu yıl sınava hazırlanıyorum ve ailemden uzağa gideceğim ev ortamında olmayacağım için teşhissiz bir hastalıkla baş etmemim zor olacağını düşünüyorum hastalığımın ne olduğunu öğrenip ona göre kendime dikkat etmek istiyorum.

Bugün sizi doktorumda izledim ve bana da yardım edeceğinizi düşündüm. Dilerim bana geri dönersiniz ve sizinle birlikte bu hastalığı yenebiliriz.

***

EK 1 (25.9.2022): Tachyphylaxis and Medication Dependence in Neuromodulator Treatment of Unexplained Chronic Cough

Birçok hasta trisiklik antidepresan ve gabapentin gibi nöro-modülatör ilaç tedavisinden fayda görmekle beraber yarısından fazlasında taşiflaksi ve bağımlılık gelişir.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30016197/

***

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. Bu da bir başka hastanın hikayesi:
    Doktor bey eşimin adına yazıyorum. 2003 Yılında eşim grip geçirmişti daire tabibinin verdiği antibiyotiklerle uzunca bir süre geçmeyince göğüs hastalıkları uzmanına başvurdu. orada astım teşhisi kondu. bir süre ilaç kullandı. 2005 yılında öksürük şikayeti artınca Çapa’da göğüs hastalıkları uzmanı bir profesöre başvurdu doktor ilaçlarına devam etmesini yanında bir kaç günlük kortizon tedavisi uyguladı. öksürük şikayetleri önceleri aralıkta başlayıp şubat mart gibi biterken her geçen süre bu süre uzamaya başladı. 2008 yılında Çapa’nın allerji polikliniğine başvurdu orada allerji testleri yapıldı ve allerjik rinit ve astım teşhisi kondu 2 yıl boyunca aşı tedavisi uygulandı. o süre zarfında öksürük şikayetleri geçmedi ve süreside uzadı aralık ayında başlayan öksürük şikayetleri kasımda ekimde başlayıp nisan ayı ortalarına kadar sürer oldu.2010 yılı ekim ayında rahatsızlanınca süreyyapaşa göğüs hastalıkları hastanesine başvurduk aralıklarla toplam 50 gün hem allerji hemde göğüs polikliniğinde hastanede yattı. iki kez tomoğrafi 2 kezde bronoskopi yapıldı sonuçlar temiz çıktı verilen bütün ilaçlara rağmen öksürüğünde bir iyileşme olmadı hatta sosyal hayatımızı etkiledi dışarı çıkamaz işe gidemez hale geldi. eşimin dışarı çıktığında öğürmesi oluyor ve ağzından beyaz incimsi köpük geliyor bu sene uyku düzenide bozuldu nefes darlığı şikayetide var. ama göğsünde herhangibir hırıltı olmuyor. hastanede yatarken kardiyoloji ve kbb tarafındanda muayene edildi. kardiyolojik açıdan her hangibir sorun bulunmadığı belirtildi kbb doktoru allerjik rinit geniz akıntısı ve faranjit olduğunu söyledi ve ilaç tedavisine başladı bunun yanında gastrit olduğu için mide tedaviside görmekte. doktorlar tedaviye yanıt vermeyince psikoloğa ve psikiyatriye yönlendirdiler. Psikiyatrist öksürüğün psikolojik kökenli olmadığı kanısına vardı. bizde sizi televizyonda görünce şikayetlerinin istanbul bronşiti olabileceğini düşündük. bize bir yanıt verebilirmisiniz size muayeneyede gelmek istiyoruz.

  2. NAZLI AYDAY dedi ki:

    Merhaba
    Kizim 2.5 yasinda bir suredir sufeknli olan gece oksurugu var uyuduktan sonra hemen basliyan ardi afkasi kesilmeyen oksurukler arkasindan gelenbalgamli kusmasi oluyor.ama nasil bir balgamya bembeyaz kopuklu ve bir yetiskinin eli boyutunda cikarana kadar cani cikiyor adeta sonrasi rahatliyor ve uyuyor 2 kerede tikanmisti cikaftirken.boyun bolgesinde terlemede oluyor zaten terleyen bir cocuk.ozellikke kresebasladiktan zsonra basladi.gecen sene yoktu refluden ve alerjiden suphelendi doktor alerji icin kan testi yapilmisti cok dusuk deger cikmisti.reflu icin reflu filmi istedi anette arastirirnken yazilarinizi gordum her sey birebir uyuyo gibi ne yapa biliriz nasil iltibat kurabilirim biz mersindeyiz

  3. fatma deli dedi ki:

    Hocam ben yirmi bes yasindayim.astim hastasiyim.yillardir bu hastalikla yasiyom.bir senedir asi tedavisi oldum.iyi geldi bana.ama ozelde asi oldum.maddi imkanlarim dan dolayi biraktim asiyi.gucum yetmedi ozel asi tedavisine.biraktigimdan beri cok tikaniyom.nefes almakta zorlaniyom.haftada uc defa acile gidiyom.igne buhar ve ilac veriyolar devamli..hem bedenim hemde psikolojim bozuldu bu hastaliktan.kurtulmak istiyom bu astimimdan.ne yapayim.hocam bana bir yol gosterin.tedavi olmak istiyom.ben istanulda oturuyom.bana tavsiye edeceginiz bir doktor yadabir hastane varmi.bazen olumu goze aliyomyardim edin hocam.

  4. eda dedi ki:

    Merhabalar.31 yssindayim.kurban bayraminda bogaz enfeksiyonu gecirdim hamileydim bir oksuruk bssladi bazen geciyor bazende benni cildirtiyor artik enseme agrilar giriyor.bogazim aciyor .ne yapmam lazim bana yardimci olurmusunuz..

  5. celal dedi ki:

    hocam ben astım ilaçları kulanıyorum 15yıldan berı bu sıralar bende kasıntı bas donmesı sallanma basladı bu ılacın yan etkılerındenmı hocam gogus hastalıklarını gıtmem lazımmı ılacın dozunumu dusurmem lazım bılgı verırımısnız

  6. gulcin kutdenur dedi ki:

    Hocamlutfen allah rizasi ici bana da artik bi sifa vesilesi olunuz 9yasimdan beri gece uykusu nedirbilmem suan 29 yasimdayim 2yillik evliyim ve ikiz bebeklerim oldu eskiden tekbasima mucadele ediyordum ama simdi bebeklerim ici iyilesmek zorundayim tek basimayim yardimci kimsem yok gecen sene sizden tam randevualdim ki hamile oldugmu ogrendm ve bunun üzerine artık gelemedim şimdi de bebekler ikiz olunca maddi manevi sıkıntılarimiz buyuk ama artik iyilesmek istiyorum bebeklerimin odasinin kapisinda sabahliyorum cunku tam onlari uyutuyorum ki gece öksürüğüm başlıyor uyandiriyor ikizleri ALlah askina bana yardimci olun lutfen kurtarin beni bu hastalıktan????

  7. Münevver dedi ki:

    Merhaba geçen yıl ekim ayinda geceleri yatağa yattığım da uyutmayan bir öksürüğüm başladı önceleri nezleye bağladım geçer diye düşündüm sonra gündüzede çevirdi sonra doktorlara gitmeye başladım biri sinuzit dedi antibiyotik kullandım geçer gibi oldu 1 hafta sonra yeniledi acilde astım dediler igne vurdular geçmedi ertesi gün solum testi yaptırdım astım değilim kan testim akciğer grafitim temiz uzun bir süre refluden dediler bir sürü mide ilacı içtim geçmedi en son kronik sinüzit dediler bıraktim kendi haline sıkıldım artık doktora gitmekten oksurebildigim kadar oksureyim gitmiycem dedim sınava hazirlaniyodum derslerim kaldı ocak aylarında öksürük kendiliğinden geçti şimdi 1 haftadır aynı şekilde geceleri başladı ben yazılarınızı okudum istanbul bronsitine çok benzettim ne yapmam lazım tedavisini pek anlayamadım yardimci olursaniz cok sevinirim

  8. Semiye Aslan dedi ki:

    İyi günler sitenizi çok uzun suredir takip ediyorum. Hatta günlük rutinim içindedir sitenize bakmak. Öncelikle teşekkür ediyorum.
    Benim 3 yaşına girecek olan bir kızı var. Şu ana kadar doktor görmedi desem yeridir. Ama son 10 gündür önce kusma ve ateşle başlayan sonra da gece terleme ve akabinde öksürükle devam eden bir hastalık geçiriyor. Ateş ve kusma ilaçlar neticesinde geçti ama bu terleme ve oksuruk geçmiyor ve neredeyse hep aynı saatte başlıyor. Gece sık sık kıyafetlerini değiştirmek zorunda kalıyorum. Hal böyleyken onun uyku kalitesi duşerken ben hiç uyuyamıyorum. Ev şartlarında denemediğim bitki çayı sebze çorbası kalmadı. Lütfen bu konuda bizi bilgilendirir misiniz?

  9. mehmet oruç dedi ki:

    hocam merhaba babam koah hastası süreyya paşada tedavi ettirdik son dönemlerde iştahsız olmaya başladı bazı günler yemek yedirmekte zorlanıyoruz mama aldık onları bile yemiyor bol bol su içiyor bu bize özel bir durummudur yoksa hastalar böylemi olur selam ve saygılarımla

  10. tuba alcin dedi ki:

    Hocam,iyi günler dilerim. Bir yil once agir bir soguk alginligi gecirdim,kis tatiline gitmistik. O gunden sonra öksürük kronik hale geldi, nefes alamiyorum, sesim kısık. Gogus hastaliklari uzmanlarina gittim. (Acibadem hastanesi) alerji testleri,filmlerde bisey cikmadigi soylendi fakat sorunuma cozum bulunamadi. Sizce ne yapmaliyim?

  11. Nursel Gür dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Halam adına yazıyorum. Halam meme kanseri teşhisiyle bir yıl kadar önce ameliyat oldu. Ardından kemoterapi ve radyoterapi aldı. Kendisine daha önce astım teşhisi de konmuştu. Akciğerde nodülleri de var, sürekli takip altındaydı. Ancak radyoterapiden sonra öksürük nöbetleri başladı. Sonrasında uzun süren bir soğuk algınlığı geçirdi, zatüre teşhisi kondu. Ancak antibiyortikler ve verdikleri diğer ilaçlar fayda sağlamadı. Yaklaşık 5 aydır sürekli öksürük nöbetleri yaşıyor, onkolog göğüs hastalıklarına sevk ediyor, göğüs hastalıkları onkolojiye. Kanserin akciğerde gelişmesinden endişeleniyoruz. Anadolu yakasında yaşıyor. Yönlendirme yapabilir misiniz ne yapmamız gerektiğine dair? Doğrudan size getirelim mi? Şimdiden çok teşekkürler yardımlarınız için.

  12. Yusuf dedi ki:

    Hocam benim ağızdan kuş başı gibi kan geliyor İlk önce hırıltı ile başlayıp sonra kan geliyor bazen az bazen fazla oluyor ama başka hiçbir sıkıntım Yok sadece kan brosekzadi dediler ne kadar doğrudur tedavisi varmı 7senedir çekiyorum bilginize ihtiyaç in var lütfen

  13. Fatoş dedi ki:

    Ana hikayedeki hastayla aynı semptomları yaşıorum röntgen kan tahlilleri alerji testleri temiz sizce bu öksürüğün sebebi ne olabilir

Siz de yorumunuzu paylaşın: