MİDE KORUYUCU İLAÇLAR TİP 2 DİYABET RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Uzun süre haftada iki veya üç kere mide koruyucu (proton pompası inhibitörleri=PPI) kullananlarda tip 2 diyabet riskinin yüzde 24 yüksek olduğu, kullanım süresi uzadıkça riskin yükseldiği ve ilacı bırakmakla riskin azalabileceği tespit edildi.

Gut’ da yayınlanan gözleme dayalı araştırma üç kohortta 200 binden fazla kişiye ait veriler üzerinde gerçekleştirildi (1).

Araştırmacılar, bu risk artışını PPİ’ nin bağırsak mikrobiyotasını değiştirmesine bağlıyorlar.

Daha önce PPİ’ nin diyabete zemin hazırlayan kilo alımı, metabolik sendrom ve kronik karaciğer hastalıkları riskini artırdığı da ortaya konmuştu.

More Bad News For Users Of Proton Pump Inhibitors (PPIs), As These Gastric  Reflux Drugs are implicated In Cholangitis - Thailand Medical News

PPİ tüm dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan biridir

PPİ sınıfı ilaçlar halk arasında mide koruyucu veya reflü ilaçları olarak bilinir ve tüm dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan biridir.

Bizim ülkemizde de mide koruyucu bulunmayan bir ev olabileceğini sanmıyorum.

Günümüzde herhangi bir ilaç yazılan bir kişiye hele de biraz yaşlı ise ve başka ilaçlar da alıyorsa yanında bir de mide koruyucu vermek Allah’ ın emri olmuştur ve bir kere bu ilaçlar yazıldı mı da artık senelerce içilir, kimse de bunları kesmeye cesaret edemez.

Mide koruyucu tabiri çok yanıltıcıdır çünkü “koruyucu” ifadesi halk tarafından adeta “koruyucu melek” gibi algılanmakta ve bu ilaçların yan etkisi olabileceği kimsenin aklının ucundan bile geçmemektedir.

PPİ, yerinde ve belirli bir süre kullanıldığında hakikaten çok etkili ve emniyetli ilaçlar olmakla beraber bunların birçok hasta tarafından gereksiz yere kullanıldığı da bir hakikattir.

PPİ’ nin sayısız yan etkileri var

PPİ’ nın kalp krizi, felç, kolit, zatürre, mide ve kolon kanseri, karaciğer hasarı, böbrek yetersizliği, alerji, depresyon, kemik kırığı ve erken ölüm riskini artırabileceği, B12 ve magnezyum eksikliğine yol açabileceği bilinmektedir.

Damarların iç yüzeyini döşeyen hücrelerin erken yaşlanmasına da sebep olabileceği gösterilmiştir (2).

Gelelim neticeye

Bu araştırma gözleme dayalı olduğu için bir sebep-sonuç münasebetinden bahsedilemez ama bu ilaçları uzun süre kullanmanın birçok riski olabileceği bilinmelidir.

Çok uzun süreli PPİ kullanmak zorunda olanların kan şekerlerinin takip edilmesi doğru olur.

Uzun süreli tedavilerde PPİ yerine H2 blokerleri (famotidin) kullanılması tavsiye edilebilir.

Kaynaklar: 

1. https://gut.bmj.com/lookup/doi/10.1136/gutjnl-2020-322557  

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/09/13/yazilar/tip-yazilari/reflu/harvard-reflu-ilacsiz-da-tedavi-edilebilir/

***

EK 1 (5.6.2022): PPİ kullanan hastalarda, ağır Kovid riski yüksek olmakla beraber Kovid’ e yakalanma riski yükse değildir. Kaynak: https://gut.bmj.com/content/70/1/76?fbclid=

1,930,728 kişiye ait veriler üzerinde yapılan çalışmada PPİ kullanımı ile Kovid ölüm riski arasında bir münasebet bulunamadı. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356521000173

255.355 yetişkin üzerinde yapılan kohort çalışmasında da, PPİ ile SARS-CoV-2 PCR pozitifliği ve şiddeti arasında bir ilişki olmadığı ama açlık kan şekeri yüksekliği hem şiddetli Kovid hem de PPİ kullanımı ile ilişkili bulundu. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.791074/full

***

EK 2 (25.4.2024): Mide koruyucu veya reflü ilaçları olarak bilinen PPİ sınıfı ilaçların migren tipi şiddetli baş ağrısı ihtimalini %70 artırabileceği tespit edildi. Mide koruyucu ilaçlar çoğu zaman gereksiz yazılıyor ve gereğinden uzun süre de kullanılıyor.

Kaynak: https://www.neurology.org/doi/10.1212/CPJ.0000000000200302

Makale: Use of Acid-Suppression Therapy and Odds of Migraine and Severe Headache in the National Health and Nutrition Examination Survey

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Erdinç Gülşener dedi ki:

    Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nı n bu yazısını Facebook’ta paylaşamadım. Çünkü ‘Bu URL, spam içeriklere ilişkin Topluluk Standartlarımıza aykırıdır:
    ahmetrasimkucukusta.com’ diyor. İnsanları uyarmak neden topluluk standartlarına aykırı bulunuyor? İnsan sağlığı hiç’e mi sayılıyor?

  2. ozz freedome dedi ki:

    yiyeceklere dikkat edilirse o ilaclarin hicbirine gerek kalmaz.bende kullanim.ama su an hicbir ilac kullanmiyorum ibobrufen bas agrisi disinda birde dis agrisi icin penisilin.mecbur disciye gidemiyoruz

  3. RECEP OLUŞ dedi ki:

    İyi günler dileğiyle, mide rahatsızlığımı dile getirmek istiyorum. Göğüsümün üstünde, kaburga
    kemiğimin alt kısmının ortasında ağrı oluyor. Bu ağrı, göğsüme, sırtıma ve sol koluma vuruyor. Ağrı öylesine şiddetli oluyor ki, acıdan yerlerde kıvranıyorum. İçimdeki gazı çıkardığım zaman rahatlıyorum. Fakat gazı çıkartmak da epey sürüyor. Hastanede çektirdiğim “ÖZOFAGO-GASTRİT-DUODENOSKOPİ” filminin raporuna tanı olarak “PANGASTRİT” yazılmış.Verilen ilaçlrın pek yararını göremediğim için pek kullanmıyorum. 3-4 çeşit mide koruyucu kullandım, hiçbirinden fayda görmedim. Çünkü ilacı yuttuktan sonra midemde ağrı başlıyor.Oysa ağrı olmaması icap eder.Neden kaynaklandığını şu ana kadar çözemedim. Konu hakkında beni aydınlatmanızı rica ediyorum..Saygılarımla, 17.11.2022-Recep OLUŞ-Kıbrıs Gazisi/Antalya

Siz de yorumunuzu paylaşın: