YAŞLANMAYI ÖNLEMEDE YENİ BİR YÖNTEM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Genç ve yaşlı bir farenin dolaşım sistemlerinin cerrahi olarak birleştirilmesinin, hücresel düzeyde yaşlanma sürecini yavaşlattığı ve yaşlı hayvanın ömrünü %10′ a kadar uzattığı tespit edildi.

Dolaşımı ne kadar uzun süre paylaşılırsa, bağlantı kesildikten sonra da yaşlanma karşıtı faydaların o kadar uzun süre devam ettiği de görüldü.

Bu bulgular, gençlerin kanlarında canlılığa katkıda bulunan bileşen ve kimyasallardan oluşan bir kokteylden faydalandıklarını ve bu faktörlerin iyileşmeyi hızlandırmak, vücudu gençleştirmek ve yaşlı bir bireyin hayatına yıllar eklemek için izole edilebileceğini düşündürüyor.

Farklı yaştaki iki hayvanı ortak bir dolaşım sistemi sağlamak için cerrahi olarak birleştirilmesine parabiyoz adı veriliyor.

Duke ve başka yerlerdeki daha önceki araştırmalar, üç haftalık parabiyozdan sonra yaşlı farelerin dokularında ve hücrelerinde yaşlanma karşıtı faydalar belgeledi.

Bu çalışmalar, yaşlı farelerin daha aktif ve hareketli hale geldiğini ve dokularının gençleşme delili bulunduğunu ortaya koydu.

Parabiyoz, hücresel düzeyde, kan ve karaciğer dokusunun epigenetik yaşını büyük ölçüde azalttı ve yaşlanmanın tersine, ancak kalori kısıtlaması gibi ömrü uzatan birkaç müdahaleye benzer gen ekspresyonu değişiklikleri gösterdi.

Gençleştirme etkisi, iki aylık ayrılmadan sonra bile devam etti.

İnsan açısından bakıldığında, parabiozis, 50 yaşındaki bir kişinin 18 yaşındaki bir çocukla yaklaşık sekiz yıl birlikte yaşamasına eşdeğer olacak ve etkileri kişinin yaşam süresine sekiz yıl eklenecektir.

İnsanları parabiozis için eşleştirmek açıkça pratik ve hatta etik olmadığı gibi kalori kısıtlaması gibi diğer yaşlanma karşıtı stratejilerin, farelerde ömrü uzatmak için daha iyi çalıştığı da bilinmelidir.

Bu sonuçların proteinler mi metabolitler mi genç farelerin sağladığı yeni hücrelerden mi kaynaklandığı ise henüz bilinmiyor.

Gelelim neticeye

Bu gençleşme merakını hakikaten anlamıyorum; hiç bana göre değil. 

Yaşlanmak olması gereken bir süreçtir ve her yaşın da kendine mahsus güzellikleri vardır.

Uzun yaşamak değil, sıhhatle, afiyetle, mutluluk ve huzur içinde yaşamaktır mühim olan. 

Bunun yolu da size her zaman anlattığım doğru hayat tarzından geçer ve herkes Allah’ ın takdir ettiği süre yaşar.

Öyle ilaçla, hapla, iğneyle, serumla gençleşmeye çalışmak bana hiç uygun gelmiyor.

İstemem efendim. 

Kaynaklar

https://medicalxpress.com/news/2023-07-aging-older-mice-circulatory-young.html

https://www.inverse.com/health/young-blood-infusions-extend-lifespan-of-old-mice

https://www.nature.com/articles/s43587-023-00451-9

Siz de yorumunuzu paylaşın: