APANDİSİT ANTİBİYOTİKLERLE DE TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: yazının sonunda ek var!

***

Apandis iltihaplarının çoğunun ameliyata gerek kalmadan antibiyotiklerle tedavi edilebileceği bildirildi.

Finlandiya’ da yapılan araştırmada bilgisayarlı tomografi ile akut apandisit tespit edilen 18-60 yaş arasındaki 530 hasta rastgele iki gruba ayrılarak 273’ üne ameliyat yapıldı, 257’ sine ise antibiyotik tedavi uygulandı.

Beş sene sonra antibiyotik alanların üçte ikisinde (%64) herhangi bir tekrarlama olmazken %36 hastanın apandisinin alınması gerekti ama hastaların hiçbiri gecikme yüzünden bir zarara uğramadı.

Antibiyotik alanlarda komplikasyon oranı cerrahi girişim uygulananlara göre daha düşük olduğu, antibiyotik alanların işlerine ortalama 11 gün daha az gidebildikleri belirlendi.

Antibiyotik olarak ilk 3 gün damar yoluyla ertapenem ve 7 gün süreyle de ağızdan levofloksasin ve metranidazol verildi.

Daha önce de benzer çalışmalar yapılmış ve apandis tedavisinin ameliyat yerine antibiyotiklerle yapılabileceği görülmüştü ancak hastaların takip süreleri kısa idi.

Bu arada antibiyotik tedavisi sadece komplike olmayan yani patlamamış apandis iltihapları için uygulandığını, patlamış apandislere mutlaka cerrahi yapılması icap ettiğini hatırlatırım.

Ameliyatın komplikasyonları var

Ameliyat kesin bir tedavi sağlamakla beraber genel anestezi gerektirdiği gibi ameliyatın riskleri ve ameliyat sonrası ağrı ve istirahat zorunluluğu ve yüksek maliyet gibi problemleri var.

Komplike olmayan apandisitlere yapılan apendektomilerin ameliyatla ilgili komplikasyon oranı yüzde 5-10 arasında değişiyor ve bunların da yüzde 1-7’ sinde yeniden ameliyat gerekebiliyor.

Gelelim neticeye

Patlamamış apandis iltihaplarında antibiyotik tedavinin bir seçenek olduğu, cerrahi girişimin kesin tedavi sağlamakla beraber komplikasyonları bulunduğu, apandisi alınanlarda kolon kanseri, Crohn hastalığı risklerinin artabileceği de hesaba katılmalıdır.

Kesin karar elbette hastayı muayene eden hekimindir.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2703354

***

EK 1 (13.8.2023): Apandisit için ameliyatsız tedavi edilen hastaların yarısından fazlası nüks yaşamadı ama bazılarının 20 yıl sonra ameliyat olması gerekti. Apandisit nüksü dışında ameliyatsız tedavinin uzun vadeli risklerine dair kanıt yoktur.

Kaynaklar:

https://www.medscape.com/viewarticle/medical-treatment-appendicitis-effective-long-term-2023a1000id5

https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/article-abstract/2808133

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Dr. Özgür dedi ki:

    Bir an önce aldırmak daha iyi bence, olur olmaz bir yerde mesela bir dağ başında patlarsa ne olacak

  2. Fatih dedi ki:

    İlk defa duydum ve hayret ettim

Siz de yorumunuzu paylaşın: