ROMATOİT ARTİRTTE SİNİR UYARISIYLA MÜKEMMEL SONUÇ ALINDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada romatoid artritli hastaların vagus sinirleri uyarılmasına çok iyi cevap verdikleri gösterildi.

Amsterdam’ da Feinstein Institute for Medical Research uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada hastaların boynuna vagus sinirini uyaran bir alet implante edildi.

Daha önce hayvanlarda yapılan çalışmalarda ve insanlar üzerinde gerçekleştirilen bazı küçük araştırmalarda bu yöntemin başka enflamatuar hastalıklarda da iyi sonuç verebileceği görülmüştü.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ da yayınlanan araştırmada 17 hastanın vagus sinirine uyarıcı bir alet yerleştirdiler ve alet 84 gün süreyle sinir aktive ve deaktive etmeye ayarlandı.

Hastaların tedaviye cevapları hassas ve şiş eklemleri değerlendiren DAS28-CRP skorları, serum CRP seviyeleri ile doktor ve hastaların hastalık aktivitesini değerlendirmeleri suretiyle ölçüldü.

Hiçbir hastada ciddi bir yan etki görülmediği gibi daha önce birçok tedavilerden fayda görmeyen hastalarda anlamlı düzelmeler olduğu, hastalık aktivitesini en iyi gösteren TNF üretiminin de baskılandığı belirlendi.

Bu sonuçlar vagus sinirinin uyarılmasının enflamatuar hastalıklardaki belirti ve hasarlardan sorumlu olan “sitokinlerin” yapılmasını azaltabileceğini gösteriyor.

Araştırmanın uzmanları bu yöntemin daha geniş kapsamlı araştırmalarla denenmesi gerektiğini, Crohn, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklarda da işe yarayabileceğini söylüyorlar.

Tedavide yeni bir umut

Romatoid artrit oto-immün bir hastalık olup immün sistemin eklemleri tutmasıyla karakterizedir.

Hastalığın sebebi bilinmemekte ve tedavide semptomların gerilemesini, hasarı ve uzun vadedeki komplikasyonları önlemek için enflamasyonu baskılayan ilaçlar kullanılıyor.

Bu ilaçlardan her hasta fayda görmediği gibi, ilaçların çok ciddi yan etkileri var ve üstelik de bunlar oldukça pahalı ilaçlar.

Gelelim neticeye

Bu yöntemin etkinliği ve emniyeti geniş kapsamlı araştırmalarla tekrarlanabilirse, sadece romatoid artrit değil enflamasyonla seyreden tüm hastalıklar için yeni bir tedavi umudu doğmuş olacaktır.

Kaynak:

http://www.pnas.org/content/early/2016/06/30/1605635113.abstract?sid=be4efc57-b7fd-4893-9fa3-d9edc56c75f3

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. M. Peker dedi ki:

    Artrit in bir sebebi biliniyor aslında. Aşılar. Birçok aşının prospektusunde artriti görebilirsiniz.

  2. özkan bahadır dedi ki:

    hocam merhaba, 2016 yılında yaymlamış olduğunuz bir makalede sinir uyarısıyla romotoit atritte önemli başarı sağlandığı belirtmişiniz.20 yıllık hastayım bu tedavi yöntemini ilk duydum.aradan geçen 4 yılda herhangi gelişme oldu mu..bilgi verirseniz mutlu olurum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: