BİR GÜN SICAĞA MARUZ KALMAK BİLE BAĞIŞIKLIĞI BOZARAK KALP KRİZİ VE ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada, aşırı sıcak havalarda artan ve çoğu kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin sebebinin bağışıklık sisteminin etkilenmesi olabileceği ortaya çıktı.

Amerikan Kalp Derneği’nin Chicago’daki Epidemiyoloji, Önleme, Yaşam Tarzı ve Kardiyometabolik Sağlık konferansında sunulan ve Kentucky’deki Louisville Üniversitesi tarafından yapılan araştırma henüz bilimsel bir dergide yayınlanmadı.

Yaşları 20 ile 70 arasında değişen 624 kişi üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, sıcak bir açık hava ortamında geçirilen bir günün bağışıklık sistemine olan tesirleri kapsamlı olarak incelendi.

2018 ve 2019 yazında alınan kan örneklerinde 11 çeşit sitokin ve 9 çeşit bağışıklık hücresine bakıldı.

Her kan alımının yapıldığı günkü hava durumu, sıcaklık, nem ve rüzgâr hızının insan vücudunun konfor seviyesini nasıl etkilediğinin bir ölçüsü olan Evrensel Termal İklim Endeksi (UTCI) kullanıldı. Ölçümler sırasında 24 saatlik ortalama UTCI 78 Fahrenheit dereceydi.

Kan ölçümleri daha sonra hava durumu ölçümleriyle eşleştirildi ve sonuçlar cinsiyet, yaş, ırk ve eğitim gibi demografik faktörlerdeki farklılıklara göre ve ayrıca vücut kitle endeksi (obezitenin bir ölçüsü), hava kirliliği ve kişinin sigara içip içmediği veya anti-enflamatuar ilaç kullanıp kullanmadığına göre ayarlandı.

Analizlerde, sıcak hava ile çeşitli bağışıklık hücreleri ve bunlar tarafından üretilen sitokinlerin artan seviyeleri arasında bir bağlantı olduğu görüldü.

UTCI’ deki her beş derecelik artış için tabii katil olarak bilinen T hücreleri türünde ve eozinofil hücrelerde yüzde 10’ luk bir artış olduğu belirlendi.

Sıcak havanın monosit olarak bilinen bazı beyaz kan hücresi sınıflarının daha yüksek seviyeleriyle de ilişkili olduğu görüldü.

Sıcaklık aynı zamanda klasik olmayan olarak bilinen ve iltihabı azaltan başka bir monosit sınıfının ve antikor yapımından mesul olan B hücreleri seviyelerinin yüzde 7 düşmesiyle de ilişkilendirildi.

Bu sonuçlar, sıcağın enflamasyona sebep olabileceği veya bir bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmada, enflamatuar hücrelerden salgılanan ve sitokin adı verilen proteinlerin de arttığı belirlendi.

Bunlardan biri de başlıca enflamatuar belirteçlerden biri olan ve kardiyovasküler hastalıklarda önemli bir rol oynayan TNF-alfa idi.

Araştırmacılar, sıcak havaların bağışıklık sistemini etkileyerek hem kalp damar hastalıklarının temelinde yatan aterosklerozu şiddetlendirebileceğini hem bu hastalıklara bağlı ölümleri artırabileceğini söylüyorlar.

Sıcaklık artışı-enflamasyon münasebeti

Daha önce yapılan çalışmalarda hava sıcaklığı ile enflamasyon arasında bir bağlantı olduğuna dair bulgular elde edilmişti.

Enflamasyon, vücudun enfeksiyon veya hasarlara karşı verdiği cevabın parçalarından biridir ve kalp hastalıklarıyla da ilişkilidir.

Farklı türde beyaz kan hücreleri de bu bağışıklık tepkisinin bir parçasıdır. Bu hücrelerden bazıları sitokin adı verilen ve iltihaplanmayı düzenleyen proteinler salgılar. Diğer bağışıklık hücreleri bakteri ve virüsler gibi istilacılara doğrudan saldırır.

Sitokinler ve bağışıklık hücreleri, algılanan bir tehdide karşılık vücudun savunmasını ne kadar artırdığının işaretçileri olarak ölçülebilir.

Gelelim neticeye

Aşırı sıcakların sağlığımızı olumsuz etkileyeceğinden ve bu tür havalarda korunmanın çok önemli olduğundan kimsenin şüphesi olacağını sanmıyorum.

Ancak…

Araştırmacılar, henüz hakemli bir dergide yayınlanmayan bu araştırmayı, sıcak havalarda artan ve çoğu kalp-damar hastalıklarına bağlı olan ölümlerin bağışıklık sisteminin etkilenmesinden, enflamasyonun artmasından kaynaklanabileceği şeklinde yorumluyorlar ve tabii ki halt ediyorlar.

Bu akıllara ziyan yorumları araştırmacıların beyinlerinin sıcaklardan etkilenmiş olabileceğini, araştırma yaparken sıcak çarpmasına uğramış olabileceklerini gösteriyor.

Bir gün sıcağa maruz kalmak hakikaten bu kadar etkiliyse tropikal bölgede tek bir Allah’ ın kulunun bile yaşamaması gerekirdi.

Bu araştırma eminim ki kötüye kullanılacak ve kabak küresel ısınmanın müsebbibi olan gösterilen ineklerin başına patlayacaktır.

Hatta iş, tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi güneşli günlerde sokağa çıkmanın yasaklanmasına kadar gidebilecektir.

Durum vahim, dikkat!

Kaynaklar:

https://www.heart.org/en/news/2024/03/19/study-offers-insight-on-how-hot-weather-impairs-the-immune-system

https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/20343/presentation/484

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://www.thesun.ie/health/12572126/sunbathing-increases-risk-heart-disease-wrecks-immune-system/

https://www.dailymail.co.uk/wellness-us/body/article-13215737/sunbathing-heart-disease-risk-skin-cancer.html

Four Benefits Of Sunbathing For Seniors | GreenTree At Westwood

***

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Anlaşıldı yazın bizi sokağa çıkarmıyacaklar. Niye. Diyecekler ki sizin sağlığınızı koruyoruz. Güneşte kalırsanız bağışıklığınız çöker kalpten gidersiniz diyecekler

Siz de yorumunuzu paylaşın: