HELYUM ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Helyum nedir? Çanakkale’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisinin helyum gazıyla intiharı sonrası gündemin ilk sıralarda bu sorunun cevabı yer alıyor. Peki, helyum nedir? Helyum zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar…

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Umut T. (20), başına poşet geçirip, bantladıktan sonra içine tüpten helyum salarak, yaşamına son verdi. Yaşanan üzücü hadise “Helyum nedir?” ve “Helyum zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?” sorularının cevabı yer alıyor. İşte, helyum ile ilgili merak edilen detaylar…

HELYUM NEDİR?

Helyum (He) , Periyodik cetvelin birinci periyot 8A grubunda yer alan bir gazdır. Hidrojenden sonra en hafif gazdır. Renksiz, kokusuz olmakla beraber soy gaz olduğu için tepkimeye girmez ve bu yüzden eylemsizdir. Soy gazların son yörüngelerindeki elektron sayısı o yörüngenin maksimum elektron bulundurma kapasitesi kadardır, yani o yörünge ne kadar elektron alabiliyorsa o kadar olur. Helyumun atom numarası ikidir (2), her elementte de olduğu gibi, helyumda da ilk elektron yörüngesinin maksimum alabildiği elektron ikidir. Bu doğrultuda helyum, soy gazlar kuralına uyan bir gazdır. Bağıl atom kütlesi ise 4,0026’tır.

Oda sıcaklığında gazdır ve gaz dışında başka hallerde görmek doğal koşullarda imkânsızdır; çünkü erime noktası -272,05 °C ve kaynama noktası -268,785 °C’dir. Ancak laboratuvar koşullarında sağlanabilen sıcaklıklarda katı ve sıvı halinde görebilir. Bu sıcaklıklar mutlak sıfır’a çok yakın olduklarından dolayı laboratuvar koşullarında sağlamak bile çok zordur. Yoğunluğu ise 0,1785 g/l’dir, yani havadan daha hafiftir, bu yüzden de sıcak hava balonlarında ve zeplinlerde kullanılmaktadır. Hidrojen daha hafiftir, ancak hidrojen yanıcı bir madde olduğu için artık pek kullanılmamakta ve yerini helyuma bırakmaktadır. Atom çapı 49 pm’dir. Elektronegatifliği (elektronegatiflik) yoktur ve elektron dizilimi 1s (kare)’dir. Yükseltgenme basamağı sayısı sıfırdır. Kararlı bir element olduğundan diğer elementlerle bileşik yapmaz ve oksijen ile tepkimeye giremez yani yanma tepkimesinde hiçbir zaman Helyum yer alamaz.

Giant balloon monster at a children's party, with kids playing inside.

HELYUM ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise, helyum gazının akciğer keseciklerini oksijensiz bırakma riski taşıdığını belirterek, “Helyumun kendisi renksiz ve kokusuzdur. Hatta solunum hastalıkları tespitinde kimi zaman helyum gazı kullanılarak, fonksiyon testleri yapılır. Ancak helyum gazının uzun süre solunması ciddi hayati risk yaratır. Böyle bir durumda akciğer keseciklerinin içi helyum gazıyla dolar ve havadan alınması gereken oksijen alınamaz. Tıpkı karbon dioksit zehirlenmesi gibi helyum zehirlenmesi meydana gelir” dedi.

Vücudun oksijensizliğe dayanma süresinin dört dakika ile sınırlı olduğunu söyleyen Küçükusta, “Dört dakika oksijensiz kalan hastaya müdahale edilse de beyinde kalıcı hasarlar meydana gelir. Sonuç olarak uzun süre helyum solumak akciğerleri oksijensiz bırakmak anlamına gelir.

Helyum parlayıcı bir madde olmadığı halde de çocuklar açısından risklidir. Vatandaşlarımızın helyumun yaratacağı zararlara karşı bilgilendirilmesi gerekir. Bir takım TV programlarında katılımcılara komiklik olsun diye helyum gazı verilerek seslerinin inceltilmesi özendirici bir davranıştır. Bu tür uygulamaların ekranlarda gösterilmemesi, çocukların özendirilmemesi gerekir” dedi.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/ajanda/helyum-nedir-helyum-zehirlenmesinin-belirtileri-nelerdir

NOT: Haberdeki bilgiler sitemde yer alan eski bir yazımdan alınmıştır. Buradaki bazı yanlışları düzelterek yayınladım.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Evrim dedi ki:

    İntiharlar neden arttı, eskiden bu kadar çok muydu veya biz mi duymuyorduk. Bunun incelenmesi çok önemli. Daha bir hafta önce dörder kişi siyanürden gitti.

Siz de yorumunuzu paylaşın: