ELEKTRONİK SİGARALARDA MİKROP TOKSİNİ DE BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Jull laboratuarları tarafından üretilen elektronik sigaralarda uzun süreli akciğer hasarına yol açan bir mikrop toksini bulunduğu açıklandı.

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine isimli dergide yayınlanan araştırmada bu şirkete ait sigaraların kartuşlarında (bunlarda nikotin, aroma ve diğer kimyasallar bulunuyor) iki tür mikrop toksini araştırıldı.

Bunlardan biri gram negatif bakterilerde bulunan endotoksin ve diğeri de mantar hücre duvarı bileşenlerinden olan glukan idi.

Endotoksin seviyelerinin teşhis edilme sınırlarının altında olduğu ama test edilen kartuşların yüzde 46’ sında glukan bulunduğu ve bunun özellikle de tütün ve mentol aromalarıyla birlikte olduğu tespit edildi. Glukana kronik olarak maruz kalmanın havayollarında enflamasyona ve uzun süreli akciğer hasarına sebep olduğu biliniyor.

Geçen sene USA’ da binlerce kişinin yoğun bakımlık olmasına ve 55 kişinin ölümüne yol açan ve kısaca VALI adıyla bilinen hastalığın elektronik sigaralarda bulunan vitamin E asetat ile ilişkili olduğu ortaya çıkmıştı.

juul e-cigarette ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Tütün sigarasını bıraktırmak için çıkarılan ve nikotin dışında hiçbir zararlı madde ihtiva etmediği bildirilen elektronik sigaraların hiç de mâsum olmadıkları her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.

Sigaranın, tütünün her türlüsüne hayır, buna sigara böreği de dâhildir.

Kaynak: https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201911-2178LE?journalCode=ajrccm

***

EK 1 (30.11.2022): Elektronik sigaralar dişleri çürütüyormuş.

Kaynak: https://jada.ada.org/article/S0002-8177(22)00577-3/fulltext

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. ZEHRA dedi ki:

    HER TÜRLÜ SİGARA ZEHİRDİR

  2. Ümit Fırıncı dedi ki:

    Bizim ülkemizde yasak diye biliyorum. inşallah birileri araya girip allem edip kallem edip bunu yasal hale getirmezler. gençler için büyük bir tehlikedir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: