ENFLAMASYONUN AMELİYATAN ÖNCE BASKILANMASI MİKROMETASTAZLARI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Son senelerde sayıları giderek deliller geleneksel kanser tedavisinin bazı hastalarda paradoks olarak yeni tümör büyümesine yol açabileceğini gösteriyor.

Hayvan deneyleri de bu olayın enflamasyon yoluyla gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Hakikaten de kanser tedavisi iki tarafı keskin kılıç gibidir.

Bir taraftan tümörün çıkarılması veya kemoterapi/radyoterapi ile küçültülmesinin sağladığı faydalar yanında diğer taraftan da ölen kanser hücreleri enflamasyonu tetikleyebiliyor ve mikroskobik kanserlerin büyümesini hızlandırabiliyor.

Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapinin üçünün de hatta anestetiklerin de enflamasyonu artırabileceği ve enflamasyonun çözünmesini geciktirebileceği biliniyor.

Bu enflamatuar olayların erkenden baskılanması, enflamasyonun çözünmesinin hızlandırılması veya her ikisi beraber kanser cerrahisinin veya tedavilerinin tümör büyümesini teşvik eden sonuçlarını engelleyebilir.

Hayvan deneylerinde tümör çıkarılmadan önce “ketorolak” gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar verilmesinin kanser hücrelerinin yayılmasını önlediği ve hayatta kalma süresini anlamlı derecede artırdığı tespit edildi.

Vücut tarafından üretilen ve enflamasyonun çözülmesini sağlayan “resolvin” lerin de antienflamatuar ilaçlarla benzer sonuçlar verdiği ve hatta ketorolak ve resolvinlerin sinerjik etkileri olduğu, cerrahi ve kemoterapinin uyuyan tümör hücrelerini uyandırarak bir tümör şekline dönüşmesini engellediği de gösterildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda kanser olmayan hastaların yüzde 30’ dan fazlasının mikroskobik kanserleri barındırdıkları belirlenmişti.

Gelelim neticeye

Kanser tedavisinden önce enflamasyonu baskılamak ve enflamasyonun çözünmesini hızlandırmak mikro-metastazları ve kanserin tekrar etmesini önleyebilir.

Bu sonuçların insanlar üzerinde yapılacak olan çalışmalarla doğrulanması ile cerrahi olarak çıkarılması mümkün tümörleri olan hastaların tedavisinde paradigma değişikliği yaşanabilecektir.

Kaynaklar:

https://www.jci.org/articles/view/127282

https://hms.harvard.edu/news/tamp-tumor?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=hms-twitter-general

Makale: Preoperative stimulation of resolution and inflammation blockade eradicates micrometastases

Кои са най-честите сърдечни операции? 2 | Puls.bg

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: