BABALARINA BENZEYEN ÇOCUKLAR DAHA SAĞLIKLI OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doğduklarında babalarına benzeyen bebeklerin onlarla daha fazla zaman geçirdikleri ve bir yaşına geldiklerinde daha sağlıklı oldukları bildirildi.

Journal of Health Economics isimli dergide yayınlanan araştırma, Fragile Families and Child Wellbeing araştırması kapsamındaki 715 aileye ait veriler üzerinde gerçekleştirildi.

 

Araştırmada, anneleriyle yaşayan bebeklerin babalarıyla yüz benzerliklerinin, babanın çocuğu ile ilgilenmesine ve çocuğun sağlığına etkileri mercek altına alındı.

Çocuğun sağlığını değerlendirmek için astım atakları sayısı, doktor ve acil muayeneleri sayısı, çocuğun hastanede en uzun kalış süresi gibi parametreler değerlendirildi.

Babalarına benzeyen çocukların bir yaşına geldiklerinde daha sağlıklı oldukları tespit edildi ve çocukları kendine benzeyen babaların evlatlarıyla ayda fazladan 2.5 gün birlikte geçirdikleri görüldü.

Araştırmayı yapan uzmanlar, bu sonuçları bebeğin babaya benzemesinin onda aidiyet duygusu yaratması ve bunun da çocuklarıyla daha çok zaman geçirmeleriyle açıklıyorlar.

Daha önce sadece annesiyle yaşayan çocukların sağlıklarının daha kötü olduğu ortaya çıkmıştı.

Bir çalışmada babanın evde daha çok bulunmasının ergenlikte obezite riskini artırdığı belirlendi ama aynı araştırmacıların başka bir çalışmasında baba ile beraber olmanın sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırdığı bildirildi.

Gelelim neticeye

Yeni dünyaya gelen bir bebeğin bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmesi ancak aile ortamında büyümesi ile mümkündür.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167629616303666?via%3Dihub

Siz de yorumunuzu paylaşın: