KALP KRİZİ GEÇİRENLERİ MANGALA DAVET EDİYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
mangal

Kolesterol teorisin çöktüğünü, doymuş yağlar ve kolesterolün temize çıktığını, kolesterol haplarının faydadan çok zarar verdiğini kabul etmek zorunda kalan bilim dünyasının yeni suçlu arama faaliyetlerini daha birkaç hafta önce anlatmıştım (1).

Cleveland Kliniği uzmanları fareler ve insanlar üzerinde yaptıkları çalışmalarda aterosklerozun ve buna bağlı kalp krizi, felç ve ölümlerin sebebinin ‘karnitin’ olabileceğini ileri sürüyorlardı (2).

Bu araştırmaya göre, kırmızı et (burada tabii ki meralarda beslenen hayvanların etinden bahsediyorum) gibi sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazlarından biri saydığımız bir besindeki karnitin bir anda ‘kalp düşmanı’ îlan ediliyordu.

Bu araştırmaya inanan oldu da kırmızı etten vazgeçti mi bilinmez ama yeni yayınlanan ve 3 bin 629 hasta üzerinde gerçekleştirilen 13 kontrollü çalışmanın meta-analizi, karnitinin adeta bir “kalp dostu” hatta “kalp ilacı” olduğunu gösteren sonuçlar verdi (3).  

Bu 3 bin 629 kişiden 250’ sinin öldüğü, 220’ sine yeni kalp yetersizliği geliştiği, 28’ inde tekrarlayan kalp krizleri olduğu belirlendi.

Karnitin kullananlarda tüm sebeplere bağlı ölümlerin yüzde 27, ölümcül bir ritim bozukluğu olan ventriküler aritmilerin yüzde 65, kalp ağrılarının yüzde 40 azaldığı ve enfarktüs alanının küçüldüğü belirlendi.

Araştırmanın başı olan DiNicolantonio “Bu, kalp krizi geçirdikten sonra karnitin verilen hastaların daha uzun yaşadıklarını gösteren ilk meta-analizdir” diyor ve ekliyor:

“ Akut koroner sendrom için uygulanan perkutan koroner girişimler, ikili antiplatelet tedavi, beta-blokerler, statinler, ACE-inhibitörleri, omega-3 yağ asitleri ve kardiyak rehabilitasyon gibi klinik neticeleri çok iyileştiren tedaviler olmasına rağmen gene de sıklıkla kötü sonuçlarla karşılaşıyoruz.

Kalp sağlığını düzeltmek için umut veren tedavilerden biri de serbest yağ asitleri düzeyleri ve glikoz oksidasyonunu düzelten karnitin kullanımıdır.

Yüksek riskli hastalarda veya kalp krizi sonrasında da ağrıları devam eden ve ACE-inhibitörleri veya beta-bloker tedavisini tolore edemeyenlerde maliyeti düşük ve çok emniyetli olan karnitin tedavisi düşünülebilir.”

Karnitin nedir?

L-karnitin, başta kırmızı et olmak üzere bazı besinlerde bulunan ve enerji ve atletik performansı artırmak için de besin desteği olarak tavsiye edilen bir tri-metil-amindir.

Karnitinin kalp hastalıkları tedavisindeki yeri ilk kez 1970’ te bildirilmiştir.

L-karnitinin, kalp kasında enerji üretiminde önemli bir rolü vardır ve serbest yağ asitlerini mitokondrilerin içine taşıdığı gösterilmiştir; böylece kalpteki oksidatif metabolizma için gereken substratın artması sağlanmış olur.

L-karnitin ayrıca iskemik olaylarda görülen ve öldürücü ventriküler ritim bozukluklarına sebep olan yağ asitleri esterlerinin birikmesine de engel olur.

İskemik bir olay sırasında kalp kasında karnitin seviyeleri azalması durumunda, dışarıdan L-karnitin verilmesiyle kalbin metabolik ve sol ventrikül fonksiyonlarının düzeldiği de gösterilmiştir.

Bir meta-analizde de kalp krizinden sonra ilk sene içinde L-karnitin kullanılmasının sol ventrikül dilatasyonunu plaseboya göre anlamlı olarak azalttığı tespit edilmiştir.

Sol ventrikül genişlemesi kötü bir prognoz işareti olduğu için kalp krizinden sonra bunun önlenmesi ve kalp fonksiyonlarının korunması çok önemlidir.

Gelelim neticeye

BİR: Bizde büyük hastanelerin hemen önündeki caddede sıra sıra kebapçılar bulunmasının kalp sağlığı bakımından taşıdığı önemi sanırım herkes anlamıştır.

İKİ: Koroner yoğun bakım ünitelerine gizliden dürüm sokmaya çalışanlara yapılan zulmü kınıyor ve tüm kalp krizi geçirenleri mangal partisine davet ediyorum.

KAYNAK

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/04/08/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kalp-hastaliklarinin-suclusu-bulundu/

2. http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.3145.html

3. hthttp://www.medpagetoday.com/upload/2013/4/12/jmcp_ft88_4_2.pdf

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. ahmet dedi ki:

    1.Hastanelerin önündeki kepabcılar bulunmasının nedeni kalp dostu olduğundanmış.vede önemi üzerine durulmuş.Hocam sen onların nasıl yapıldıgını ve kanserojen özellikte olduğunu bizden daha iyi biliyorsun.Ama neden yazıyorsun anlamadım.
    2.O zaman bütün yogun bakımdakilere dürüm dagıtalım hatta yogun bakım ünitesinin tam ortasına mangal konsun, hatta ve hatta kadrolu kepabcı atansın.Yok sağlık bakanlıgı bunları bilmiyor, bütün doktorlar bilmiyor ,yada yalan söylüyor.Tek dogru ………….

  2. Derviş Zorlu dedi ki:

    Ahmet bey.( Yukardaki yorumu yapan arkadaş) Siz Hocamın yapmış olduğu espriyi tam anlayamadınız sanırım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: