GEBELİKTE ALINAN BALIK YAĞI HAPLARI ÇOCUĞUN OBEZİTE RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Danimarka’ da yapılan plasebo kontrollü ve ileriye dönük araştırmada, annenin hamileliği sırasında balık yağı takviyesi almasının çocukta obezite riskini artırdığı ortaya çıktı.

Araştırmada, 736 hamile kadının yarısı, gebeliğin 24. haftasından doğumdan 1 hafta sonrasına kadar günde 2,4 g omega-3 hapı yarısı ise plasebo kullandı.

6 yıl sonra yapılan erken bir analizde, çocukların vücut kitle endekslerinin (VKE) daha yüksek olduğu, ancak yağ yüzdelerinde bir fark olmadığı ama çocuk 10 yaşına geldiğinde, balık yağı takviyesi alan annelerin çocuklarının, takviye almayan annelerin çocuklarına kıyasla daha yüksek VKE, daha yüksek vücut yağ yüzdesi, aşırı kilo riskinde artış ve daha yüksek metabolik sendrom skorlarına sahip oldukları tespit edildi.

Bu sonuçlar, balık yağı hapı takviyelerinin uzun vadede çocukta obezite riskini artırdığını düşündürüyor.

Gebelikte alınan balık yağı haplarının erken doğum ve çocukta astım ve enfeksiyon riskini azalttığını gösteren çalışmalar da var.

Gelelim neticeye

Balık yemek varken balık yağı haplarından medet ummanın mantığını anlamak mümkün değil; hele de Danimarka gibi balık ve deniz ürünlerinin çok yendiği bir ülkede.

Bu araştırma da belli ki balık yağı haplarını teşvik etmek için yapılmış ama neticede takviyelerin çok önemli bir riski olabileceği ortaya çıkmış.

Obezitenin, başta diyabet olmak üzere kalp krizi, felçler ve birçok kronik hastalığa zemin hazırladığı dikkate alındığında bu sonuçların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Uzmanlar, en azından şimdilik, hamilelik sırasında balık yağı takviyesinin çocuklar için görünüşte daha büyük faydalarının bu muhtemel olumsuz etkisinden daha ağır bastığını söyleseler de hakikat şudur:

Faydalı olan balık yağı hapı yutmak değil, balığın yenmesidir.

Makale: Fish oil supplementation during pregnancy, anthropometrics, and metabolic health at age ten: A randomized clinical trial

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523663488?via%3Dihub

https://www.medscape.com/viewarticle/does-taking-fish-oil-pregnancy-raise-child-obesity-risk-2024a10008gz

New Omega-3 Supplement Could Prevent Vision Loss From Alzheimer's,  Diabetes, and Other Diseases

***

EK 1 (6.6.2024): Seven-Year Follow-up of Children Born to Women in a Randomized Trial of Prenatal DHA Supplementation

The sale of prenatal supplements with docosahexaenoic acid (DHA) continues to increase, despite little evidence of benefit to offspring neurodevelopment.1 We randomized pregnant women to receive 800 mg of DHA daily or a placebo during the last half of pregnancy and found no group differences in cognitive, language, and motor development at 18 months of age, although secondary analyses revealed less cognitive delay but lower language scores in the DHA group.2 At 4 years of age there was no benefit of DHA supplementation in general intelligence, language, and executive functioning, and a possible negative effect on parent-rated behavior and executive functioning.3 This follow-up was designed to evaluate the effect of prenatal DHA on intelligence quotient (IQ) at 7 years, the earliest age at which adult performance can be indicated.

This randomized clinical trial provides strong evidence for the lack of benefit of prenatal DHA supplementation on IQ at 7 years and cognition at 18 months2 and 4 years,3 despite higher numbers of preterm children in the control group. Direct assessments consistently demonstrated no significant differences in language,2,3 academic abilities, or executive functioning.3 Although perceptual reasoning was slightly higher in the DHA group, parent-reported behavioral problems and executive dysfunction were worse with prenatal DHA supplementation. Differences found in secondary outcomes may be chance findings due to the high number of comparisons made. The small but consistent negative effects of prenatal DHA on behavior and executive functioning at 7 and 4 years3 may reflect true effects, although effect sizes were small and neurodevelopmental diagnoses did not differ between groups. Differences are unlikely due to methodological issues as follow-up rates and variables after randomization were balanced between the groups.

K: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2612605

Makale: Seven-Year Follow-up of Children Born to Women in a Randomized Trial of Prenatal DHA Supplementation

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: