SİFON ÇEKİLİRKEN TUVALET KAPAĞININ KAPALI OLMASININ YÜZEYLERE VİRÜS YAYILMASINA ETKİSİ YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tuvalet sifonlarının, patojenik yani hastalık yapan virüsleri tuvaletteki çeşitli yüzeylere taşıyabilen aerosoller ürettiği biliniyor.

American Journal of Infection Control’ de yayınlanan yeni bir çalışmada, sifonu çekmeden önce tuvalet kapağının açık veya kapalı olmasının diğer yüzeylere virüs bulaşma ihtimalini etkilemediği tespit edildi.

Tuvalet sifonu çekilirken idrar ve dışkıdaki virüsler havaya yayılarak yüzeyleri kirletebilir ve bu vasıtayla bulaşma gerçekleşebilir.

Bu tür aerosoller ve damlacık çekirdekleri ortamda uzun süreler bulunur ve hava akımları yoluyla diğer yüzeylere taşınarak bu tür patojenlerin uzun mesafelere yayılması mümkün olur.

Kirletici bakterileri tespit etmek için iki farklı dozda bakteriyofaj MS2 kirletici olarak tuvaletlerdeki klozetlere eklendi.

Örnek alınan alanlar arasında klozet suyu, klozet oturaklarının üst ve alt kısımları ve ön zeminde, her iki tarafta ve duvarlarda seçilen noktalar yer alıyordu.

Bunlar ne demek?

Dışkı maddesi içeren büyük damlacıklar yerine aerosollerdeki küçük damlacık dağılımına bakılan bu çalışmanın sonuçları, sifon çekmeden önce klozet kapağının kapatılmasının banyo yüzeyleri ve zeminde kirlenme riskini azaltmadığını gösteriyor.

Sifonu çekmeden önce kapak kapatıldığında, araştırmacılar tuvaletin solunda ve önünde biraz daha yüksek kirlenme, tuvaletin sağında ise biraz daha düşük kirlenme bulundu.

Neden viral parçacıklar hâlâ tuvalet kapağından kaçıyor da bakteriyel parçacıklar çıkmıyor?

Bakteriler virüslerden çok daha büyüktür ve havada o kadar uzun süre kalmayan veya o kadar uzağa gidemeyen daha büyük damlacıklarla ilişkili olma eğilimindedirler. Temel olarak virüsler bakterilerden daha kolay aerosol haline gelir.

Kaynak: https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(23)00820-9/fulltext

Makale: Impacts of lid closure during toilet flushing and of toilet bowl cleaning on viral contamination of surfaces in United States restrooms

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://www.news-medical.net/news/20240125/Does-closing-the-toilet-lid-before-flushing-prevent-viral-contamination.aspx

https://www.cidrap.umn.edu/covid-19/closing-toilet-lid-flushing-doesnt-keep-viral-spray-inside-study-suggests

https://nypost.com/2024/01/25/lifestyle/should-you-flush-with-the-lid-open-or-closed-experts-weigh-in/

https://www.usatoday.com/story/news/health/2024/01/25/does-it-matter-if-you-flush-with-toilet-lid-up-or-down-not-really/72321820007/

bira örtbas etmek iğrenme tuvalet resmi Banyo bölüm petrol

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: