GRİP, HASTANEYE YATMA VE OSELTAMİVİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İYİ Parti YİK ve Marmara Bölgesi Sağlık Koordinatörü Levent Akçay’ın aşağıda bağlantısını verdiğim paylaşımına cevabımdır.

https://x.com/LeventAkcay1/status/1738276442234826980?s=20

Hakikaten altta yatan ciddi hastalığı olanlar dışında grip tek başına hastaneye yatma endikasyonu sağlamaz. Bu bilgi, elbette özel hastaneler için geçerli değildir, onların herkesin mâlûmu farklı kriterleri vardır.

Çocuklarınızın sağlıklı olduklarını varsayarsak -temennim de böyledir- sadece ateşli oldukları için hastaneye yatırılmaları en azından gereksizdir; hatta tıbbi hata olarak bile görülebilir. Hastanede yatmanın da riskleri vardır. Sağlık sistemi fuzuli olarak meşgul edilmiş de olur ki “Daha acil çocuklara yatağımızı bırakmak amacı ile taburcu olup başka bir hastanede ilacımıza devam ettik” cümleniz de bunu ispatlıyor. Size kibarca kapıyı göstermişler.

Bunu da geçelim, grip salgınlarında ateşi olan herkesin yatırılmasalar bile hastaneleri doldurması da abes bir durumdur, sağlık hizmetlerini aksatır. Özel bir durum varsa aile hekimine danışmak yeterlidir. Grip, evde istirahatle kendiliğinden düzelen bir hastalıktır.

Aşırı sağlık hizmeti kullanımı ve kışkırtılmış sağlık talebi, halk sağlığına zarar veren uygulamalardır.

Görüntülere göre çocuklarınız da zaten hastanede yatmıyor, oyun oynuyorlar. Bence çok da iyi ediyorlar. Ne işleri var ki hastanede?

45 senedir hastane-muayenehane hekimliği yapan ve binlerce hasta görmüş olan bir göğüs hastalıkları mütehassısı olarak bugüne kadar hiçbir gripli hastayı ağır bir klinik tablo, zatürre, altta yatan hastalıkları yoksa hastaneye yatırmadım, yönlendirmedim.

Grip tedavisinde kullanılan mevzubahis ilaç oseltamivirin etkinlik ve emniyeti, ilaç şirketinin kendi araştırma verilerine dayanıyor. Prospektüsler de tabii ki bunlara göre yazılıyor.

Zamanında muteber tıp dergisi BMJ ısrarla oseltamivir çalışmalarının ham verilerini yayınlamasını istemiş, şirket buna yanaşmayınca Roche’ un tüm ürünlerini boykot çağırısı yapılmış ve hükumetlerin de Roche’ u dava etmeleri istenmişti.

Eldeki verilere göre ilaç sadece grip belirtilerinin ½-1 gün azalmasını sağlıyor; hepsi bu. Bu ilacı alanların grip komplikasyonlarına daha az maruz kalacaklarına, zatürree, hastaneye yatış ve ölümleri önleyeceğine dair ilaç şirketinin iddiaları dışında güvenilir ve yeterli delil bulunmuyor.

Sağlık kişilere ve özellikle de çocuklara Tamiflu verilmesinin ispatlanmış bir faydası yok.

Üstelik bu insanlar hem boş yere ilacın bulantı, kusma, ishal ve nöro-psikiyatrik etkilerine maruz kalıyor ve hem de gereksiz olarak yaygın kullanım mutasyonlara ve “oseltamivire direnç gelişmesine” sebep olabiliyor ve ilaçtan gerçekten faydalanması mümkün olabileceklerin bu şansı da yok ediliyor.

Günümüzde antibiyotiklere direnç meselesinin başta gelen sebeplerinden biri de her grip olana oseltamivir verilmesi gibi her solunum yolu enfeksiyonu olana antibiyotik yazılmasıdır. 

Bana göre bu ilaç hastaneye yatırılmayı gerektirecek kadar ağır hastalık tablosu gösteren hastalar, zatürreesi olanlar ve ciddi ko-morbiditeye sahip olanlar dışında kullanılmamalıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Sağlıklı insanların -çocuk veya yetişkin- komplike olmayan grip için hastaneye yatırılmaları fuzuli yatak israfı olması bir yana ateş için hemen hastaneye başvurmak bile ayrı bir garabettir. Hele de babaları doktor olan çocuklar grip için iki ayrı hastanede yatırılarak tedavi ediliyorsa vatandaş ne yapsın? İş, “halk plaja hücum etti vatandaş denize giremiyor” olayına döner.

İKİ: Ben bağımsız bilimsel kaynaklara bakarım, sizin gibi prospektüs doktoru değilim, bunlara göre ilaç yazmam.

Bu vesile ile gripte hastanede yatarak kullanılması gereken hangi ilaçlar var prospektüsleriyle beraber gönderirseniz sayenizde öğrenmiş oluruz.

ÜÇ: Sağlık Bakanlığı ülkede sağlık hizmetlerinin düzenlenmesinden sorumludur, bilim kurulu değildir. Bakanlığın bir zamanlar her PCR testi pozitif çıkana dayattığı favipiravir/hidroksiklorokin/molnupiravir hatalarını hatırlatmam yeterlidir sanırım.

Ha koronada favipiravir ha gripte oseltamivir!

DÖRT: Bilerek veya bilmeyerek -ki her iki ihtimâl de vahimdir- özel hastane reklâmı yapıyorsunuz.

BEŞ: Hastane faturalarını da merak ettim. Sizin, SGK veya özel sağlık sigortanızın ödemiş olması önemli değil, tutarı bildirirseniz bilgilenmiş oluruz.

ALTI: Siyasi bir kimliği olan doktorların evvel emirde halk sağlığı, koruyucu hekimlik bakımından çok donanımlı olmaları gerekir.

YEDİ: Benim için “doktor olduğunu iddia eden” biri demenizi de size yakıştıramadım. Benim doktorluğum hakkında laf etmek hakkınız ve haddiniz değildir. Ayıptır. Kınıyorum.

Sonra bir de “Körmüsün? Görme ile sıkıntınız varsa çözebilirim buyrun gelin. Size günlerce cevap veririm ona göre yazın” diyorsunuz. Mütehassısı olduğu bir organın hastalığı üzerinden alay ediyor; çok banal sözler! Çok çirkin bir üstten bakış!

https://x.com/LeventAkcay1/status/1738262834293698856?s=20

Bir doktorun hele de akademik unvanı olan birinin kendinden büyük bir meslekdaşına “kör müsün” demesinin takdiri muhterem okuyucularındır.

SEKİZ: İyi Parti Başkanı’ na partisinin sağlık politikalarından mesul kişileri de yeniden değerlendirmesini tavsiye ediyorum. Bunların toplum önüne çıkanları partinize zarar veriyor, bilesiniz.

Not: Buradaki bilgilerle alâkalı diğer bilimsel literatüre ve kaynaklara sitemde oseltamivir adı geçen makalelerimden ulaşılabilir.

Kaynak: https://www.cochrane.org/news/tamiflu-and-relenza-getting-full-evidence-picture

Grip salgını nedeniyle hastaneler doldu taştı

Bu kapalı kalabalık ortamda kalanlara virüs bulaşması kaçınılmazdır.

***

EK 1 (23.12.2023): LEVENT AKÇAY “Çocuğunuz havale geçiriyorsa ne yapmalısınız? Febril konvulziyon dediğimiz ATEŞLİ HASTALIK sırasında görülen, çocukta kasılma, titreme,morarma durumu epilepsi yani sara nöbetine benzer. 5 yaş altı çocuklarda sıktır. Özellikle İnfluenza (grip) sırasında birden ateş yükselir. Bazen 38.5 bazen 39 derecede çocuk kasılır, ağzı kilitlenir. Morarabilir. Şimdi iyi dinleyiniz; Ateş yükselmeye başladı , hatta ateş düşürücü verdiniz ama henüz etki etmedi. Hemen çocuğu ılık duşa sokunuz ve ateşini düşürünüz. Havale başlamışsa PANİK YAPMAYINIZ. O SIRADA ÇOCUĞU KURTARACAK KİŞİ SİZSİNİZ. Çocuğun ağzını açmaya çalışmayınız. Yan yatırınız, sağa veya sola fark etmez. 2 dakika içinde konvulziyon duracaktır. Bu sırada üstünü soyunuz. 2 dakikadan fazla süren havale de havale geçince acil servise başvurunuz. Serum , puls oksimetri ( parmağa yada bileğe takılan oksijen saturasyonu ve nabız ölçümü) ve belki de oksijen verimi gerekecek. İnfluenza, covid , beta için test yapılacak. İnfluenza çıkarsa ve ilk 2 günde iseniz antiviral şurup başlanacak. Zaten ateş düşürücü şurup hatta fitil başlanacaktır. Burada tüm amaç çocuğun ateşini makul seviyeye getirmek ve tekrar havale geçirmesini engellemektir. Çocuk sakinleşince Çocuk nöroloğu görecek ve bir süre sonraya tahmini 15-30 gün sonra EEG yapılacak. Burada unutmamanız gereken: AŞIRI KORUYUCU ANNE BABA GİBİ DAVRANMAYIN, SAĞLIKÇILAR NE DİYORSA YAPIN. Sonuçta enfeksiyon kaynaklı bu süreç 3-4 gün sürecek. Bu anlattıklarım İnfluenza için geçerli. Menengit yada başka bir konu varsa o farklı bir tedavi. Çocuklar ölmesin. Sağlıklı yaşasınlar.”

Kaynak: https://x.com/EnsOnkun/status/1738481123372441786?s=20

ENES ONKUN “‘Hatta fitil’ başlanmayacak fitilin oral alınan antipiretiklerden etkinlik olarak artısı yok hatta salınımı düzensiz olduğu için artık önerilmiyor, Ateş şiddeti ile febril konvülziyon geçirme ihtimali arasında ilişki yoktur, Basit FK’da Ç.Nöroloji görüşürü ya da EEG gerekmez.”

Kaynak: https://x.com/EnsOnkun/status/1738481123372441786?s=20

LEVENT AKÇAY “Bak kardeşim. Bana Başkent üniversitesinde kimse kapıyı göstermedi. Biz çıktık. Başkent özel hastane değil. Çoğunluğu tanıdığım doktor. Çoğunluğunu da ben ameliyat ettim. Bilmediğin konuları konuşma. Siz İnfluenza konusunda “Üstün bilginiz” ile @iyiparti yi işin içine karıştırdınız ve alay ettiniz. Herkes beni arayıp sizin tartışmalarla beslendiğinizi ve geçmişte çalıştığınız hastanede de aynı tavrı sürdürdüğünüzü söyledi. Ama ben buna inanmıyorum. Bu onların görüşü. Şimdi konuya dönelim. Biz 21 kişi hastayız. Bizi tedavi etmeniz için bu hafta sizin muayenehanenize geleceğiz. Lütfen bizi tedavi ediniz. Tedavi edemezseniz biz size tedavimiz konusunda yardımcı olacağız. Ayrıca biz gelip size tedavi olana kadar lütfen başka birşey yazmayın. Bizim sorunlarımızla milleti meşgul etmeyin.” 

Kaynak: https://x.com/LeventAkcay1/status/1738502892703678914?s=20

Resim

***

EK 2 (23.12.2023): FERHAT ARSLAN “Tek tek biz de her cümleyi bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak yeniden yorumlayalım.

1- İnfluenza A göçmen kuşlar, su kuşlarının biyolojik serpintisi sonrası ara konakçı memeliler ve insanların birbirlerine özellikle temas ve solunum yolu ile bulaştırdıkları mevsimsel yoğunluk gösteren birlikte evrimsellik geçirdiğimiz bir virüstür ve ona dikkat edebilmeniz pek mümkün değildir.

2- Çeşit çeşittir evet ama bu çeşitli lik onun genotipindeki iki antijenin farklı birleşimlerinden olur. İnsanoğlunun genetiginde tüm assortmanlara karşı alt yapı mevcuttur. Can alan şey sıklıkla çocuk ve gençlerde hızlı gelişen (GAS ve Staphylococcus) zatüreleridir. Çok az çocukta maalesef doğuştan gelen hücresel immun sistem defekti vardır bunlarda ağır bir yaygın zatüre nedeni olabilir.

3- Yüksek ateş yaptığı doğrudur lakin doğrudan havale nedeni olma ihtimali ki buna ensefalit deniyor bu nadir bir durum olup yine çok az çocukta tahmin edilen bazı genotipik kusurlular arasında olur.

4- Ateşli çocuğa en iyi müdahale ılık duş aldırmaktır. Ateşi tolere edemeyen çocuklara parasetamol verilebilir. Ateş vücudun virüs antijen ve enzim sistemlerini bloke etmek için tasarlanmış Hücresel savunma mekanizmasıdır. Düşürürken prostoglandin sentezini baskılamak yukarıda zatüre nedeni ile ölme ihtimali olan çocuklarda flora üyelerinin invazyon kapasitesini de artırabilir. O yüzden çok tercih edilmemelidir.

5- Maske solunum yolu virüslerinin salgın dinamiğini bilakis artırır. Bireysel kullanım için kısa süreli kullanımlara uygundur. Halk sağlığı önlemi niteliği kazanamaz. Sağlık çalışanları hasta müdahalesi sırasında kullanabilir.

6- Ben eşim ve 3 çocuğum da hastayız. Test yaptırmak akıl karı değildir şirket kârıdır.

Çocuklarından birine kekik yağı gargara yaptırdım diğer ikisine malum bir Afrika çiçeği ekstresini sadece bir gün içirdim. Bol su içiyorlar. Maalesef mandalina yediremedim. Kızım şu an ateşli ve öksürüyor. Eğer solunum sayısı 20 yi geçer ve baba kendimi bugün daha kötü hissediyorum derse veya ateşi 3.gün sonunda düşmeyip iştahı da açılmazsa o zaman bakteriyel enfeksiyon eklenmiş mi diye muayene ederim.

Şimdi muayene bile etmiyorum. Siz bir zahmet o zaman gidersiniz doktora. Nereye acile değil! Aile hekiminize. O sizin çocuğunuzun acil durumu varsa o zaman gönderir. Allah kimseyi evladı ile sınamasın. Ama korkmayınız.

Binlerce yıldır milyonlarca yıldır vat olan bir virüsle sınanıyoruz ve dünyadaki nüfusumuz bununla dengeleniyor.

Ha bir şeyi demeyi unuttum. Antiviral. Bu ilaç mutat direnç olmayan hastalarda ilk 24 saatte ya da bunla temas etmiş insanlarda proflaktik olarak belki işe yarayabilir. O da duyarlı konaklarda ağır gidecek interstisyel pnömoniyi engellemez.

Bu sene gribimizi geçiriyoruz bu muhtemelen aynı ve yakın şift yapmış influenza virüslere karşı en az 7 yıl koruma sağlar. Artık ne aşıya gerek var ne de ilaca. Garanti dediğin böyle olur tabi sen tutup aşı yapıp sistemi bozmazsan.

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1738782780467617879?s=20

***

EK 3 (23.12.2023): MELİH ALTINOK “HASTANE BAĞIMLILIĞI
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, pandemide hastane müptelası yapılan, öksürünce soluğu hekimde almaya alıştırılan halkımıza sesleniyor:
“Grip salgınlarında ateş, hâlsizlik gibi şikâyeti olan erişkin veya çocukların hastaneleri doldurması abes bir durumdur, sağlık hizmetlerini aksatır. Özel bir durum varsa aile hekimine danışmak yeterlidir.

Grip, evde istirahatle kendiliğinden düzelen bir hastalıktır. Grip ilacı Oseltamivir çok özel durumlarda gerekebilir, herkese verilmemelidir. Aşırı sağlık hizmeti kullanımı ve kışkırtılmış sağlık talebi, halk sağlığına zarar veren uygulamalardır. Bu polikliniğe sağlam giren hasta çıkar.”
Yaklaşan kış öncesi “Virüs potpurisi” diye yaratıcı başlıklara sarılan medyanın gazına gelmeyin. Hem kendimizin hem de sağlık personelinin riskli kişilerle gereksiz yere temasını artıran bu alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz.

Kaynak:  https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2023/12/24/borsada-neler-oluyor

***

EK 4 (4.1.2024):  In this systematic review and meta-analysis among influenza-infected outpatients, oseltamivir was not associated with a reduced risk of hospitalization but was associated with increased gastrointestinal adverse events. To justify continued use for this purpose, an adequately powered trial in a suitably high-risk population is justified.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2805976

Makale: Evaluation of Oseltamivir Used to Prevent Hospitalization in Outpatients With InfluenzaA Systematic Review and Meta-Analysis

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Coşkun Aksoy dedi ki:

    Sizler ne söylüyorsunuz tvlerde her gün çıkan proflar neler söylüyor. İçimiz rahatlıyor sizi okuyunca dinleyince sayın hocam

Siz de yorumunuzu paylaşın: