DİŞLERİMİZİ NASIL KORUYALIM?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Tıp çok ilerledi diyoruz ama bir taraftan da daha en iyi diş fırçalama yöntemi konusunda bir fikir birliği olmaması insanı hayrete düşürüyor.

İngiliz uzmanlar, dişlerin nasıl, ne kadar süre ve günde kaç defa fırçalanmasının doğru olduğunu belirlemek için USA, İngiltere, Japonya ve diğer yedi ülkede 15 diş hekimliği derneğinin kılavuzlarını, diş hekimliği literatürünü, diş fırçası üreticilerinin tavsiyelerini ve 10 diş hekimliği ders kitabını incelediler.

British Dental Journal isimli dergide yayınlanan analiz diş fırçalama teknikleri konusunda randomize bir araştırma bulunmadığını ve diş temizliğinin nasıl, ne kadar süre ve günde kaç defa yapılması konusunda uzmanlar arasında bir mutabakat olmadığını gösteriyor.

Amerikan Dişhekimleri Derneği (American Dental Association) gibi bazı kuruluşlar, fırçanın diş etine 45 derecelik açıyla tutulduğu ve çok kısa ileri-geri hareketlerin yapıldığı “Bass tekniğini” tavsiye ediyor.

Fırçanın diş yüzeyine dik açıyla tutularak diş yüzeyi üzerinde geniş, dairesel sürtmeleri öneren “Fones tekniğini” doğru bulanlar da var.

Araştırmadan çıkan çok önemli sonuçlardan biri de özellikle diş macunu üreticileri tarafından tavsiye edilen yöntemleri diş hekimliği derneklerinden, ders kitapları ve araştırmaya dayalı kaynaklardan farklı olması.

Erişkin ve çocuklar için tavsiye edilen yöntemler arasında da büyük farklar tespit edildi.

Diş fırçalama süresi konusunda da bir anlaşma görünmüyor; farklı kaynaklar 2 dakika, 2-3 dakika veya en az üç dakikalık süreleri uygun görüyor.

Dişlerin gün içinde iki defa fırçalanmasının yeterli olduğunu iddia edenler de var, bu sayının en az üç olmasını ileri sürenler de.

Uzmanlar araştırmalarını “dişleri fırçalama tavsiyeleri arasında çok büyük farklar olmasını kabul edilemez olduğu, bundan diş hekimlerinin endişe duyması ve etkili diş fırçalama tekniğinin belirlenmesi gerektiği ” şeklinde yorumluyorlar.

Bu soruların da cevabı bilinmiyor

Diş hekimlerinin daha çok çalışması gerekiyor; en azından aşağıdaki sorulara kesin ve net cevaplar vermeleri lâzım.

Elektrikli diş fırçalarının mutat fırçalara üstünlüğü var mı?

Diş fırçası kıllarının “sert” mi “yumuşak” mı olmalı?

Diş macunları” sadece mekanik temizliğe göre ne kadar etkili?

Triklosan” gibi antibakteriyel kimyasallar bulunan macunlar gerçekten işe yarıyor mu ve zararsız mı?

“Diş ipleri” yararlı mı, nasıl bir diş ipi kullanılmalı?

Ağız çalkalama” gerekli mi?

Dil fırçalama” işe yarıyor mu?

Gelelim neticeye

Bu analiz, daha dişlerin nasıl, ne kadar süre ve günde kaç defa fırçalanmasının daha etkili olduğu hakkında mutabakat olmadığını gösteriyor.

Benim tavsiyem şu: Dişler yemekten hemen sonra mekanik olarak yani macunsuz fırçalanmalı ve yatmadan önce de mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.

KAYNAK

http://www.nature.com/bdj/journal/v217/n3/abs/sj.bdj.2014.651.html

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. uygar bakşi dedi ki:

    diş ne zaman ve nasıl fırçalanır? ağız bakımı nasıl yapılır? diş ipi ne işe yarar?
    tüm bunların cevabını bir uzman diş hekimi tarafından öğrenmenizi tavsiye ederim.
    https://www.uygarbaksi.com/single-post/2017/08/04/%25C4%25B0deal-di%25C5%259F-f%25C4%25B1r%25C3%25A7as%25C4%25B1-macun-ve-f%25C4%25B1r%25C3%25A7alama-tekni%25C4%259Fi-hakk%25C4%25B1nda

  2. nevin k. dedi ki:

    Diş temizliğinde mekanik temizlik yani fırçayla diş macunu kullanmadan yapılan temizlik yeterli diye düşünüyorum. diş macunalrını içinde o kadar çok kimyasal madde var ki zararı yararını geçti gibime geliyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: