AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA YANLIŞLAR VE DOĞRULAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Türk Dişhekimleri Birliği‘nin (TDB) basın açıklaması adeta yazılarımın özeti gibi.

Onlar da tıpkı benim gibi diş macunları, ağız gargaraları, şarjlı fırçalar, florürlü diş macunlarının tamamen ticari ürünler olduklarını vurguluyor ve halkı uyarıyorlar.

Esas önemli olanın macun ve gargaralar değil, ağzın ve dişlerin mekanik temizliği (fırçalama ve diş ipi) olduğunu söylüyorlar.

Madem sitemi takip ediyorlar, madem doğru yolu bulmuşlar, onlara neden bugüne kadar sustuklarını, neden dişhekimlerinin reklamlarda oynamalarına, neden diş macunlarının fırçanın üzerin 4 santim sıkıldığı reklamlara ses çıkarmadıklarını sormayacağım.

Fanatik diş macunu taraftarı olmakla berber çocukların ne miktarda macun kullanacağı konusunda kafası karışık olan Türk Pedodonti Derneği ve Başkanı Figen Seymen’ in  TDB’ nin bu açıklaması karşısında ne diyeceğini, daha doğrusu TDB’ ni manuel mi yoksa şarjlı mı “nasıl fırçalayacağını” merakla bekliyorum.

Kaynaklar:

http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/14/yazilar/tip-yazilari/agiz-ve-dis-sagligi/degil-dis-macununu-adini-bile-agza-almamak-lazim/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/16/bir-tavsiye/turk-pedodonti-dernegi-baskani-ni-cevabi/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/19/yazilar/tip-yazilari/agiz-ve-dis-sagligi/kucuk-cocuklar-ne-kadar-dis-macunu-kullanmali/

***

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ’ NİN BASIN AÇIKLAMASI

Meslekdaşlarımıza ve kamuoyuna önemle duyurulur,

Son günlerde gerek ulusal televizyon kanallarında gerekse basılı görsellerde ağız ve diş sağlığı ürünlerine yönelik oldukça yanlış içerikte ve halkımızı yanlış yönlendiren reklamları görüyoruz.

Reklamlarda, manuel diş fırçasının değersizleştirilmesi, şarjlı diş fırçalarının öne çıkarılması, ağız gargaralarının diş fırçalamasından daha fazla etkili olduğu, bazı macunların kullanılması durumunda ağız hijyeninin temin edildiği, florlu macun kullanıldığında diş çürümesinin önlendiği gibi birçok yanlış bilgiler verilmekte ve halkımızın ağız-diş bakımındaki algısı etki altına alınarak değiştirilmeye çalışılmaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre ağız ve diş sağlığında  asıl olan, ağızdaki bakteri plağı oluşumunun  engellenmesi ve diş fırçasıyla yapılacak mekanik temizliktir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı için;

  • Dişler; günde 2 kez, en az 3 dakika ve düzenli olarak fırçalanmalı,
  • Günde bir kez diş ipi ve ara boşluklar varsa arayüz fırçası kullanılmalı,
  • 6 ayda bir dişhekimi kontrolü yapılmalıdır.

Fırçalamada esas olan fırçalama yöntemi; düzenli, doğru ve yeterli zaman ayırarak yapılmasıdır. Fırçalama ile dişlerin arayüzleri temizlenemediği için arayüzler için diş ipi ve dişhekiminin önerisine göre arayüz fırçası kullanılmalıdır.

Florlu macun kullanımının, diş çürüğü üzerindeki olumlu etkileri anormal abartılarak yanlış bilgiler verilmektedir.

Macun ve gargaraların ise dişler üzerinde bakteri plağı olduğu sürece anlamlı olmadığı bilinmektedir. Diş macunları ve gargaralar, fırçalama yapılmadığı sürece ve tek başlarına diş çürüğünü ve dişeti hastalıklarını önlemede etkili değildir. Gargaralar, sadece dişhekimi önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır.

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Dişhekimliği Fakülteleri  ile  tüm ilgili kurum ve kuruluşları yanlış yönlendirme yapan bu tür reklamlarla mücadele etmeye,  ağız ve diş  sağlığı ürünlerini üreten ve pazarlayan sektörleri  de bu tür yanlış reklamlardan vazgeçmeye davet ediyoruz.

Kaynak: http://www.tdb.org.tr/icerik_goster.php?Id=2861

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Eylul dedi ki:

    Ben hap yutamıyorum asla her yolu denedim yutamadım yok olmuyo lütfen bir çare söyleyin

Siz de yorumunuzu paylaşın: