ŞEKER ENDÜSTRİSİNİN DÜNYAYI NASIL KANDIRDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Şeker endüstrisinin 1960’ larda bilim adamlarına para vererek şeker ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi önemsizmiş gibi gösteren ve yağı kasten esas suçlu gibi öne çıkaran makale yazdırdıkları bildirildi (1).
1967’ de New England Journal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan ve endüstri tarafından seçilen araştırmaların esas alındığı makalede şeker ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki küçümsenerek doymuş yağlara iftira atılıyor (2).
Şeker topluma sadece boş kalori ve diş çürüklerine sebep olmak dışında masum bir yiyecek olarak sunuluyor.
Amerika’ lılara ve dolayısıyla da tüm dünyaya doymuş yağlardan uzak durmaları şart koşuluyor ve diyetten çıkarılan yağın yerini bugün tüm dünyayı saran obezite ve diyabetin bir numaralı sorumlusu şeker alıyor.
50 bin dolara tüm dünya hasta edildi
JAMA’ da yayınlanan araştırma, bugün Sugar Association olarak bilinen Sugar Research Foundation’ ın Harvard’ lı üç uzmana günümüzün parasıyla 50 bin dolar vererek şeker, yağ ve kalp araştırmaları arasındaki ilişkiyi değerlendiren bir makale yazdırdıklarını gösteriyor.
JAMA’ da yayınlanan makale, Cristin E. Kerns isimli bir araştırmacının Harvard, Illinois ve diğer kütüphanelerde ortaya çıkardığı iç yazışmalara ve muhtelif dokümanlara dayanıyor.
Harvard’ lı araştırmacılar ve ticari şeker grubu arasındaki bu yazışmalar yiyecek-içecek endüstrisinin halkın beslenmesini kendi menfaatleri için nasıl şekillendirdiklerini gözler önüne seriyor.
O senelerde şekerden zengin diyet ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki ortaya çıkmaya başlamıştı ama aynı zamanda Ancel Keys isimli Minnesota’ lı fizyolog kalp hastalıkları bakımından en büyük riskin doymuş yağlar ve diyetteki kolesterol olduğu görüşünü dile getiriyordu.
Ancel Keys’ in çevirdiği dolapları daha önce yazmıştım (3).
Toprakları bol olsun
Harvard’ lı para karşılığı taraflı makale yazan bilim adamları da onlara rüşvet veren şeker endüstrisini ileri gelenleri de bugün artık hayatta değiller.
Bunlardan D. Mark Hegsted’ e Allah yürü ya kulum diyor ve USA Tarım Bakanlığı’ nın beslenme bölümü başkanı oluyor ve 1977’ de meşhur beslenme kılavuzu taslağının hazırlanmasında başrolü oynuyor.
Beslenme bilimini endüstri şekillendiriyor
JAMA’ da bu araştırma için bir başmakale kaleme alan beslenme profesörü Marion Nestle bu dokümanların şeker endüstrisinin şekerin açıkça kalp hastalıkları için ana risk faktörü olmaktan temize çıkaran araştırmaları başlattığını ispat ettiğini dile getiriyor (4):
“Gıda endüstrisi bugün de beslenme bilimini şekillendirmeye devam ediyor”.
Geçen sene New York Times’ te yayınlanan bir yazıda dünyanın en büyük şekerli içecek üreticisi Coca-Cola’ nın şekerli meşrubat ve obezite arasındaki ilişkiyi küçümseyen araştırmalar için milyonlarca dolar ödedikleri bildirilmişti (5).
Haziran ayında da şekerleme üreticilerinin şeker yiyen çocukların şeker yemeyen çocuklardan daha zayıf olduklarını iddia eden araştırmaları destekledikleri bildirildi (6).
Gelelim neticeye
BİR: Şeker endüstrisi tarafından para ile satın alınan bilim adamlarına yazdırılan makaleyle tüm dünyanın obez, diyabetik ve kalp hastası olmasına yol açan beslenme tavsiyelerini bugün de dillerinden düşürmeyenler var.
Çok şükür ki insanlar kimin halk sağlığı adına kimin endüstri menfaati için konuştuğunu gayet iyi biliyor.
İKİ: Gıda ve ilaç endüstrisi tarafından yönlendirilen modern tıbba ne kadar güvenmeliyiz, karar sizin.
Kaynaklar:
1. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2548255
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5339699
4. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2548251
6. http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html
Araştırmanın medyadaki haberleri:
https://www.yahoo.com/beauty/sweet-lies-sugar-industry-tricked-us-worrying-fat-233649580.html
http://edition.cnn.com/2016/09/12/health/sugar-industry-heart-disease-research/
http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-sugar-industry-coverup-20160912-snap-story.html
http://www.nytimes.com/2016/09/13/well/eat/how-the-sugar-industry-shifted-blame-to-fat.html?_r=0
***
EK 1 (12.9.2024): İngiltere hükümetinin beslenme danışma kurulundaki uzmanların yarısından fazlasının gıda endüstrisiyle bağlantıları olduğu ortaya çıktı.
17 üyeden en az 11’inin Nestle, Tate ve Lyle ve Unilever gibi şirketlerle menfaat münasebeti var.
Makale: UK government’s nutrition advisers are paid by world’s largest food companies, BMJ analysis reveals
Kaynak: https://www.bmj.com/content/386/bmj.q1909
***
Size ve Karatay’a müteşekkiriz. Sayenizde gözlerimiz açıldı. Var olun nur olun.
Bunların oyunlarına gelen profesörlerimiz affemiycez.
Her konuda disa bagimli bir hale gelirsek, ister ilac ister gida olsun daha cok kandiriliriz.abd 1870 kuruldu.biz bu tarihe kadar adimizi tarihe kazimistik.ama ilim ve bilimde geri kaldik.baska seylerle ugrasmaktan ilime bilime zaman bulamadik.
Merhabalar… Yukardaki küçük resimde doktorun rüşvet aldığı mesajı verilen resmi facebook da gördüm. Bu doktorlarda rüşvete doymaz dedim. Alta yazıyı okumaya devam ettiğimde Jama da yayın yapan Harvard’ lı üç uzmana verildiğini okudum. Şimdi o resmi kaç kişi gördü, yüzde kaçı yazının devamını okudu? Hepsine üzüldüm.
Şeker de sigara ve alkol gibi uyarılarla satılmalıdır. Hükümete sesleniyorum. Hastane yapmayı bırakın önce hastalıkları önlemekle uğraşın yoksa hastane yapmaya yetişemezsiniz.
bizleri böyle hassas konularda bilgilendirdiginiz için evvelen teşekkür ederim..malesef doktorlarimiza hiç bir güven kalmamış.saglik hiçe sayılmış iş ticarete dönüşmüş.insanlar olmayan hastaliklari da ilaç denilen gereksiz zehirlerden almış.ama çok şükür ki halk uyandı Rabbim sayinizi artirsin
Bu yazıyı bir metabolizma diyabet veya kalp uzmanından bekleyemezsiniz çünkü…