TEKSAS BAŞSAVCISI PFİZER’ E AŞI ETKİNLİĞİNİ YANLIŞ BEYAN ETTİĞİ İÇİN DAVA AÇTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Teksas Başsavcısı Ken Paxton Pfizer’ e karşı Kovid-19 aşısının etkinliğini yanlış beyan ettiği suçlamasıyla dava açtı (1).

Lubbock County eyalet mahkemesinde açılan davada Paxton, Pfizer’in aşısının yüzde 95 oranında etkili olduğunu iddia etmesinin yanıltıcı olduğunu çünkü aşıyı kullanan kişiler için “göreceli risk azalması” sağladığını söyledi.

Paxton’a göre, şirketin iddiaları sadece iki aylık klinik araştırma verilerine dayanıyor ve aşı yapılanlarda “mutlak risk azalması” da sadece %0,85 oranında.

Ayrıca Pfizer ve Alman ortağı BioNTech tarafından geliştirilen aşının kullanılmaya başlanmasından sonra pandeminin daha da kötüleştiğini ileri sürüyor.

Pfizer’ in, ürününün hızla benimsenmesini kolaylaştırmak ve daha fazla ticari kazanç sağlamak için Kovid-19 aşısının etkinliğini kasıtlı olarak yanlış tanıttığına ve gerçeği yayma tehdidinde bulunan kişileri sansürlediğine de dikkat çekiliyor.

Dava, tüketicileri aldatıcı pazarlamadan koruyan bir Teksas yasasını ihlâl ettiği için 10 milyon dolardan fazla para cezasını durdurmayı amaçlıyor.

2021 ve 2022 yıllarında Kovid-19 aşılarıyla ilgili olarak 74 milyar dolardan fazla gelir bildiren Pfizer 1,5 milyardan fazla insana aşı yapıldığını, aşıları hakkındaki beyanlarının “doğru ve bilime dayalı” olduğunu ve Paxton’ın davasının haklı olmadığına inandığını söylüyor.

Pfizer ayrıca aşısının “tüm yaş gruplarında olumlu bir güvenlik profili sergilediğini ve hastaneye yatış ve ölüm dahil olmak üzere ciddi COVID-19 sonuçlarına karşı korumaya yardımcı olduğuna” vurgu yapıyor.

Paxton yaptığı açıklamada, “Pfizer, Kovid-19 aşıları hakkındaki gerçeği söylemedi. Birçoğu zalim aşı talimatları ve yalanlarla kusurlu bir ürünü almaya zorlanan Teksas halkı için adaletin peşindeyiz” diyor.

Bu dava Paxton’ ın kasım ayında Pfizer’ e karşı açtığı ikinci dava.

Paxton, 21 Kasım’da açılan bir davada Pfizer ve bir tedarikçisini, kalite kontrol testlerini manipüle ederek çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu tedavi etmek için etkisiz ilaçların dağıtılmasına sebep olmakla suçladı.

İlaç şirketleri bu tür davalardan zerre tınmazlar

İlaç şirketleri için bu tür suçlamalar vaka-i âdiyedendir.

Haklarında yanıltıcı reklâm, sahtekârlık, endikasyon dışı ilaç tanıtımı, bilerek bozuk ilaç satışı, rüşvet vermek gibi suçlamalarla cezaya çarptırılmayan tek bir dev ilaç şirketi kaldığını sanmıyorum (2).

Pfizer’ a da 2009’ da doktorları masaj ve tatil köyü gezileriyle kandıran yasadışı ilaç promosyonları sebebiyle dolandırıcılık suçundan 2,3 milyar dolar gibi rekor bir ceza kesilmişti (3).

Pfizer, FDA’ nın uyarılarını görmezden geldiği ve Zyvox ile Lyrica isimli ilaçlarıyla ilgili olarak yanıltıcı pazarlama faaliyetleri iddialarına karşı 43 milyon dolar ödeyerek anlaşmayı kabul etmişti (4).

Şirket, İngiliz sağlık sistemine (NHS) anti epilepsi ilaçlarını yüksek fiyatla faturalandırması sebebiyle de 84,2 milyon sterlin ödemek zorunda kalmıştı (5).

Pfizer’ in ayrıca Nijerya’ dan ABD’ye karıştığı pek çok skandal ve hakkında çeşitli suçlamalar var (6, 7).

Bu davada da şirkete verilebilecek ceza ise 10 milyon dolar!

Adamlar gülmüştür.

Bu, milyarlarca dolar kâr elde eden bir şirket için leblebi-çekirdek bile değil sadece vale parası olabilir.

Gelelim neticeye

Teksas Başsavcısı’ nı tebrik ediyorum ve dünyanın diğer ülkelerindeki savcıları da halkın sağlığı ve menfaatini savunmaya davet ediyorum.

Türkiye’ ye gelmeye tenezzül etmeyen Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ nin ayağına kadar giderek ödül veren Aydın Doğan Vakfı ile törene katılan büyük gazeteci tayfası ve “Aşılar asker zoruyla yapılsın, olmayan hapse atılsın” diyen avukat Ersan Şen bu dava hakkında ne düşünüyor, görüşlerinde hâlâ ısrarlılar mı, merak ettim.

Kaynaklar:

1. https://www.reuters.com/legal/pfizer-is-sued-by-texas-over-covid-19-vaccine-claims-2023-11-30/

2. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_pharmaceutical_settlements

3. https://www.nbcnews.com/id/wbna32657347

4. https://consumerist.com/2012/12/12/pfizer-hit-with-43-million-settlement-for-misleading-marketing-of-drugs/

5. https://www.ntv.com.tr/saglik/ilac-firmasi-pfizere-84-2-milyon-sterlin-ceza,svoCW8AlLEih6ykQs38erA

6. https://tr.euronews.com/2020/12/06/koronavirus-as-s-gelistiren-pfizer-firmas-n-n-nijerya-dan-abd-ye-kar-st-g-skandallar-neler

7. https://tr.euronews.com/2020/12/06/koronavirus-as-s-gelistiren-pfizer-firmas-n-n-nijerya-dan-abd-ye-kar-st-g-skandallar-neler

***

EK 1 (2.12.2023): FERHAT ARSLAN “Gerçek hikaye Vakfın yönetim kurulundaki bir arkadaşım beni aradı. Dedi ki ya Mehmet Ceyhan’a ya bu biontekçilere vereceğiz ödülü! Sence hangisi? Bana verin dedim. Bunlardan birisine verirseniz hem utanırsınız hem de ödülü geri almanız gerekebilir. Şaka yapmıyorum hatta fırsatım oldu 2020 yılında bizzat Aydın Doğan beyin kendisine anlattım durumu. Ben ne isterdim? Çocuklara eğitim bursu. Ne isteyeceğim başka? Hayatta en kıymetli şey onlar.

Hikayenin kalanı; Yönetim kurulu toplantısında arkadaşıma bu senin bahsettiğin hekim gibilerin diplomasını ellerinden almak lazım demiş büyük bir üstad. Ya karşıt fikri hep anlarım da bu diploma yakma merasimine ne kadar meraklıyız.”

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1730900582402036000?s=20

***

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Kamil dedi ki:

    Köpekler gibi aşılıcaz, aşı olmayana kız vermicez diyen zırtapozlar da vardı beyaz önlüklü hem de.

  2. İsmail dedi ki:

    Onların artık sesi soluğu çıkmıyor inlerine çekildiler ama ordan bulup çıkarmak ve yargılamak lazım bunları

  3. Sinan Aktaş dedi ki:

    Minareyi çalan kılıfını hazırlarmış. Bizimkiler korunaklı durumdalar. Kimse dava açamaz açsa da hiç bir şey olmaz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: