OTİZM-BAĞIRSAK HASTALIĞI-MMR AŞISI İLİŞKİSİ DOĞRU MU?
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Uzun ve sağlıklı bir hayat sürmenin temel unsurlarından birinin “sağlıklı bağırsak bakterilerine” (mikrobiyota) sahip olmak olduğunu, obeziteden diyabet, kanser, kalp-damar, astım ve alerjilere kadar hemen her hastalıktan korunmada bu bakterilerin rolü olduğunu yeni yeni anlıyoruz.
İkinci beyin adı da verilen mikrobiyotanın akıl ve ruh sağlığı için de önemli olduğunu gösteren pek çok araştırma var (1).
Bu bakımdan Wakefield’ in ”otizm ve bağırsak hastalıkları arasında bağlantı” olduğu iddiasının “boş olmadığına” inanıyorum çünkü en azından bilimsel mantığı ve de bilimsel delilleri var.
Bakın neden?
BİR: Bağırsak-beyin ilişkisi son senelerde modern tıbbın üzerinde en çok araştırma yapılan mevzularından biridir ve beynimizi adeta bağırsaklarımızın idare ettiğini, mikrobiyotanın Alzheimer, MS gibi beyin hastalıklarının gidişatını değiştirebileceği gösteren deliller elde edilmeye başlanmıştır (2).
İKİ: Bağırsak paraziti yumurtalarının yenmesinin, antibiyotiklerin, ateş yükselmesinin otistik belirtileri düzelttiğini gösteren araştırmalar da otizm-bağırsak ilişkisini dolayı olarak doğruluyor (3, 4).
Kendi hastalarımın anne babalarından da başka bir sebeple mesela boğaz enfeksiyonu için antibiyotik verdiklerinde çocuklarının davranışlarında aşikâr düzelme olduğu ifadelerini de çok önemsiyorum.
ÜÇ: Otizmli çocuklarda mide-bağırsak şikâyetlerine çok sık rastlanır.
Otizmli çocukların bağırsak biyopsilerinde gen ekspresyon profillerinin, Crohn ve ülseratif kolit gibi enflamatuar bağırsak hastalıklarıyla önemli ölçüde örtüştüğü ama her birinin de kendine mahsus özellikleri bulunduğu gösterilmiştir (5).
Bu da Wakefield’ in “otistik enterokolit” tezini destekliyor; nitekim otistiklerde non-spesifik kolit, lenfoid hiperplazi ve fokal gastrit olduğunu bildiren pek çok yayın var (6).
Bir çalışmada da mide-bağırsak bozuklukları olan otizmli çocukların bağırsaklarında fazla miktarda Sutterella türü bakteriler tespit edilmiş, kontrol grubunda ise bunlara rastlanmamıştır (7).
MMR aşısı-otizm-bağırsak hastalığı ilişkisi doğru olabilir mi?
Otizm-bağırsak hastalığı ilişkisini doğrulayan pek çok araştırma var ancak MMR aşısının otizme sebep olabileceğine dair yeterli delillere rastlayamadım.
Zaten Wakefield de MMR aşısı otizm ilişkisini bildiriyor, esas olarak da aşının otizmin kesin sebebi olduğunu değil “kızamık aşısının tek yapılmasının doğru olacağını” vurguluyor.
Daily Mail’ de Wake Forest Üniversitesi’ nden Dr. Walker’ in otizm ve bağırsak hastalığı olan 275 çocuktan test edilen 82’ sinin 70’ inin bağırsaklarında aşıdaki türde kızamık virüsü -hastalık yapan değil- buldukları haberi var ama bunun bir araştırma olarak yayınına rastlayamadım (8).
Dr. Mercola’ nın Wakefield’ in sonuçlarının tekrarlandığını veya doğrulandığını iddia ettiği 28 çalışmanın (9), bu özellikleri taşımadığı, bunların otizm-bağırsak ilişkisine dair olduğu bildirilmiştir (10).
Bu çalışmalar yok sayılamaz
Bununla beraber, 125 otistik ve 92 normal çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada otizmlilerin 75’ inde MMR aşısının kızamık komponentine (HA proteini) karşı anormal reaksiyon gösteren antikorlar pozitif iken otistik olmayan çocukların hepsinde de negatif bulundu (11).
Ayrıca, MMR antikoru pozitif olan otistik serumlarının yüzde 90’ dan fazlasında otizmle ilişkilendirilen MBP (myelin basic protein) antikorlarının da pozitif olması MMR aşısı ve otizm ilişkisinin delili olarak ileri sürüldü.
MMR aşısının kızamık komponentine karşı oluşan bu uygunsuz antikorların sinir liflerinin miyelin kılıflarını hedef alarak sinir gelişimini durdurdukları ve beynin gelişimini engelleyecekleri görüşü savunuldu.
Singh’ in bir başka çalışmasında da otistik çocuklarda normal çocuklara ve otistik olmayan ikizlerine nazaran kızamıkçık ve kabakulak değil “sadece kızamık antikorlarının” çok yüksek olduğu ve bunun 74 kd moleküler ağırlığındaki bir proteine karşı oluştuğu gösterildi (12).
Otistik çocukların yüzde 83’ ünde bu antijene karşı antikorlar pozitifken ikizlerinde veya normal çocuklarda negatif bulunması, otistiklerde vahşi tip kızamık enfeksiyonunun yokluğunda aşıdaki virüse veya virüs reaktivasyonuna karşı anormal immün cevabın bir işareti olarak değerlendirildi.
Aşılama azalınca otizm prevalansı da azalmaya başladı
Wakefield’ in araştırmasından sonra MMR aşısı yaptırma oranları İsveç, Norveç ve Birleşik Krallık’ ta yüzde 90’ ın altına düştü ama 2001’ den sonra yavaş yavaş artarak 2004’ den itibaren gene yüzde 90 üzerine çıktı.
Bu üç ülkede otizm spektrum hastalığı prevalansının 1998’ den itibaren önemli ölçüde düşmesi ve 2000’ den sonra tedricen artmasını çok dikkat çekici buluyorum (13).
Bu arada bir başka husus da insan fetal hücre serilerinde hazırlanan aşılarla otizm prevalansı arasında sebep-sonuç ilişkisi olabileceği iddiasıdır.
Bazı aşılara (Meruvax II ve Havrix) kabul edilemeyecek kadar fazla miktarda fetal DNA parçalarının bulaşmasıdır (13).
Mahkemeler aşı otizm yapar diyor
Tabii ki mahkeme kararları aşının otizme sebep olduğunu ispatlamaz ama İtalya ve USA’ da mahkemelerin MMR aşısının otizme yol açabileceğini kabul etmesi çok önemlidir (14, 15).
USA kanunlarına göre, aşıdan zarar gören bir kimsenin “üreticiye karşı dava açması mümkün olmadığını” da hatırlatmak isterim.
Üreticiler kendilerini koruyan bir kanun olmadığı takdirde aşı üretmeyecekleri şantajıyla 1986’ da aşı zararlarına karşı dava açılmasını önleyen bir kanunun çıkmasını sağladılar.
Bu kanun 2011’ de Yüksek Mahkeme tarafından da tasdik edildi.
Bu tarihten önce aşılardan zarar gören veya hayatını kaybedenler tarafından açılmış sayısız davalar vardı.
Gelelim neticeye
BİR: Wakefield’ in otizm-bağırsak tutulumu ilişkisinin doğruluğuna katılıyorum.
İKİ: Otizm-MMR aşısı ilişkisini ise mantıklı bulmakla beraber bunu ispatlayacak yeterli veri olmadığı kanaatindeyim.
ÜÇ: Bu çok tartışılan araştırmanın “düzmece” olduğu bana gerçekçi gelmiyor.
Araştırmanın yayından kaldırılmasının endüstriden gelen baskılar sonucu olduğuna inancım tamdır.
DÖRT: Kızamık aşısının ayrı bir aşı olarak yapılması bana da uygun geliyor.
BEŞ: Yazının resminde yer alan “Hey doktor, aşılar otizm yapmıyorsa aşı üreticileri neden uyarılar kısmında bunu muhtemel bir yan etki olarak sıralıyorlar?” sorusuna aşı endüstrisinden cevap bekliyorum.
Kaynaklar
1. http://ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/bagirsak-mikrobiyotasi/
2. http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.4030.html
3. http://www.cbsnews.com/news/worms-hot-baths-secret-to-treating-autism/
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23520485
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16685179
7. http://mbio.asm.org/content/3/1/e00261-11.full.pdf+html
8. http://www.dailymail.co.uk/news/article-388051/Scientists-fear-MMR-link-autism.html
9. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/10/wakefield-interview.aspx
10. http://justthevax.blogspot.com.tr/2011/05/still-no-independent-confirmation-of.html
11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12145534
12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12849883
13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26103708
14. http://www.globalresearch.ca/u-s-media-blackout-italian-courts-rule-vaccines-cause-autism/5430940
15. http://www.whiteoutpress.com/timeless/courts-quietly-confirm-mmr-vaccine-causes-autism/
***
EK 1 (13.12.2024):
Dr. Andrew Wakefield: “Firstly, I was an entirely mainstream, whatever that means. I was a mainstream gastroenterologist, an academic working at the Royal Free Hospital in the University of London. I had a big research team looking at inflammatory bowel disease.”
“And the first lesson that I learned in medicine was in the context of children, sick children, listen to the mother, listen to the mother. And not the man in the white coat, listen to the mother because instinctively she knows her child better than anyone else in the world.”
“I was presented with a clinical problem which was children, whose mothers, whose fathers reported that they had been perfectly fine, they could interact with their siblings, they had speech language, and then around the age of 18 months, they were given an MMR vaccine and then they regressed rapidly, dramatically, following a period of seizures, the lights went out in their eyes and they were ultimately diagnosed with autism.”
“I said, I don’t know anything about autism. You must have called the wrong number. I’m a gastroenterologist. Why are you calling me? Because, Doctor, the physicians and nurses that I speak to about my child’s gastrointestinal problems say, oh, that’s just part of autism. Forget about it. Put your child in a home. Get a new one and move on. And that was the state of the nation at the time.”
“But the story was extremely consistent, extremely plausible, and you have to listen. And so, of course, I pulled together a team of eminent researchers, highly published researchers. top pediatric gastroenterologists, we scoped these children, we biopsied them, we looked under the microscope, they had inflammation. The parents were right.”
“And we thought, well, we need to report this, which we did in an early series, as you mentioned, the Lancet paper, reporting the first observation of inflammatory bowel disease in children with autism. Because the parents were right, the medical professional, most to a man and a woman, were completely wrong on the subject of autism.”
“There’s no regression, children are born with it, diets don’t help, all of these things, work fell by the wayside. And the new narrative is, we’re just diagnosing it more. Oh yes, we’re just better at diagnosing it. The best diagnostician in the world came, it was someone like Jean-Martin Charcot in Paris at the end of the 19th century.”
“Not even of the last century. They understood disease, they recognized disease, they could interpret physical signs in people, they couldn’t treat many of the diseases, but they were outstanding clinicians. Had autism existed, They would have described it. Gilles de la Tourette would have described it. All of these people who worked under Charcot.”
“And so when they said my child regressed after a vaccine, we had to take that very, very seriously. And I did. I couldn’t, you can’t dissociate one from the other. You can’t say you were absolutely right about this, but this is not gonna be good for my career. So would you mind? There’s the door, would you leave and take your child somewhere else?”
“But that’s what my colleagues, unfortunately, seem to advocate for. And the dean took me aside and said, if you continue this vaccine safety research, it will not be good for your career. Which as an obstinate young gastroenterologist, that kind of made me redouble my efforts. But he was absolutely right. It wasn’t good for my career.”
“And I came to America and continued the work here. And I’m glad to say that now the bowel disease in autism, the gut brain link, the role of gut bacteria is really emerging, but we are… so far behind the curve because it got branded with this anti-vax narrative. And was that correct? Absolutely.”
“They took everything like my country, my credentials, my career, my… But you know what? That didn’t matter. It really didn’t matter because what mattered was the child, the next child with autism that I saw, that mattered. That child mattered. And that child didn’t have a voice.”
“And so I would… look at this and if I were feeling a little depressed, a little down in the dumps, I would say, you don’t have a problem, so shut up and get on with it. This child has a problem. And that enabled me in many ways to get through it.”
“And ultimately, because of the stand I’d taken on these issues, people would come to me from regulatory agencies like the CDC, the Department of Health in the UK, the FDA, or from the industry, from the vaccine manufacturers and say, you know what, we have done a terrible thing. I can no longer live with this. Here is the evidence. And so I became a repository for whistleblowers.”
“And initially I would hand those off, those stories off to public interest lawyers, false claims act lawyers to be dealt with according to their merits. And then I thought, you know what? These would make amazing films. And I had a big interest in screenwriting and making movies. So I became a filmmaker.”
Nicole Shanahan: “I just saw protocol seven, which is about the Merck MMR cover-up. And there’s a scene in it that I had to stop the film after watching as a mother of an autistic child. It’s a scene of that regression where the child’s sitting under the fan.”
“Many autistic children are enamored with fans and that guttural, repetitive sound the child was making in the film that my child makes all the time and the rocking back and forth. And I was devastated. And I had to turn it off. And I went and I sobbed for three hours.”
“And this is what so many, it’s this underground community of autism mothers. And we all whisper your research. We whisper it to each other because it’s underground, because we can’t say it or be heard saying it, because doing so would discredit us it would make us seem like we’ve lost it, that we can’t handle the emotion of the difficulty of the work of being a parent of a special needs child.”
“Because we’re expected to be strong, to treat it, to accept it for what it is, to accept that it is unexplained and might not ever be explained and is incurable. So I just wanted to acknowledge that your name has been a name representing hope amongst many of us. And the diets and recommendations and the focus on gut health really are the first step many of us mothers do take because it’s one that we can take. We can try to help our children’s guts heal.”
Kaynak: https://x.com/newstart_2024/status/1867265428281864619
***
Doktorlar bile neyin ne olmadığına karar verememiş görünüyor. İyi de bu durumda vatandaş canından çok kıymet verdiği çocuklarının aşısında neye göre nasıl karar verecek ben anlayamadım. Anlayan beri gelsin.
Sayın Ahmet Rasim Bey, görüşlerinizi çok doyurucu, mantıklı ve kaynak da göstererek veriyorsunuz. Sizin tabirinizle aşı meftunlarına diyecek söz bırakmıyorsunuz. Uzmanı olmadığınız konularda bile bu kadar araştırıcı olmanız gerçekten tebrike değer ama bizim memlekette sizin gibilerin kıymet bilinmez üstelik bir de adama çamur da atarlar. Siz bizim için hakikaten çok değerlisiniz bunu bilin ve bizi aydınlatmaya devam edin. izde sizi eleştirecek kapasitede bir zmanın olabileceğine ihtimal vermyorum. Evet gerçek bu ve çok acı hepsi ezberci sistemin zvallı profesörleri.
Kafamızı allak bullak etse de önemli bir yazı, teşekkürler.
Merhabalar hocam,
İyiki varsınız iyiki! 4. Ay aşılarından sonra aşı yaptırmadım oğluma, 4. Ay aşılarından sonra oğlumun davranışaal tepkisel olarak durması beni şok etmişti. Ama etrafımdaki tüm doktorlar aşı yaptır suriyeliler var aşısız bu hastalıklar öldürücü veya çok tahrip edici diyorlar; kabakulak ve kızamık gibi. Öyle mi değil mi bilemiyorum ama KKK aşısından özellikle çok korkuyorum, yaptırmak istemiyorum araştırmalarımdan dolayı. Öte yandan yaptırmazsam hastalıklardan da korkuyorum. aşı dışında önerebileceğiniz ne var hocam? Kızamık aşısının 10 yıl sonra öldürme riski de varmış evlerden uzak 🙁 inanılmaz bir yük ne yapacağımızı bilemiyoruz bize ve bizim gibilere yol gösterir misiniz lütfen?
Sağolun var olun hocam her zaman var olacaksınız da